Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Ark blijft zoeken naar zorgpersoneel, maar trekt niet de knip

Van Ark blijft zoeken naar zorgpersoneel, maar trekt niet de knip

DEN HAAG (ANP) - Onder druk van de Tweede Kamer is minister Tamara van Ark (Medische Zorg) bereid om te kijken naar alle ideeën die ertoe kunnen leiden dat meer mensen in de zorg willen én blijven werken. Maar de oplossing voor het grote personeelstekort zit volgens haar niet alleen in hogere salarissen, waar de oppositie op aandringt. Ze is het met de Kamer eens dat het ook om meer zeggenschap en een erkenning voor het werk gaat.

Elk jaar keren ongeveer 118.000 medewerkers de zorg de rug toe, dat is 10 procent van alle medewerkers. Bijna een derde van hen is onder de 35 jaar, zei GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. Dan zijn ze net opgeleid en vertrekken ze al, volgens hem door de hoge werkdruk en het lage loon dat daar tegenover staat. Er zijn nu zeker 40.000 vacatures en als er niets gebeurt, zal dat over enkele jaren zijn verdubbeld, aldus Smeulders. PVV-Kamerlid Fleur Agema wees erop dat beginnende verzorgenden 1600 euro per maand verdienen, voor fysiek zwaar en belangrijk werk. Onacceptabel vindt ze.

Van Ark erkende dat salarissen in de zorg "laag zijn" en dat vooral "de startsalarissen geen vetpot" zijn. Ze vindt ook dat er een fatsoenlijk loon tegenover dit belangrijke werk moet staan. De Sociaal-Economische Raad komt voor 1 april met een onderzoek naar de manier waarop knelpunten in de zorgsector kunnen worden aangepakt. De minister zal bij de SER ook de voorstellen uit de Kamer neerleggen. Het gaat onder meer om een voltijdsbonus en één cao voor verplegenden en verzorgenden, omdat juist zij een relatief laag salaris hebben. De minister denkt ook dat het personeelstekort kan worden tegengegaan als meer medewerkers fulltime gaan werken.

Financiële bijdrage

Maar voor een hoger loon zijn volgens Van Ark eerst de werknemers en werkgevers in de zorg aan bod, die de arbeidsvoorwaarden vaststellen. De overheid levert een financiële bijdrage en die is afhankelijk van de economische raming en ontwikkeling. Van Ark is blij dat het is gelukt om weer ruimte te vinden, ook al is die voor 2021 lager geworden door de coronacrisis. Als die bijdrage toch niet genoeg blijkt, moeten mogelijk de zorgverzekeraars bijspringen, waardoor de zorgpremie omhoog zal gaan, hield Van Ark de Kamer voor.

PVV, SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en 50PLUS blijven teleurgesteld en willen dat Van Ark veel meer en sneller iets doet om het personeelstekort aan te pakken en zich sterker maakt voor een hoger loon. Ook zijn er volgens hen al genoeg rapporten verschenen over de knelpunten en is daar niets mee gedaan. Volgens Van Ark zijn er wel degelijk stappen gezet maar is het door de coronacrisis een beetje achterop geraakt. "Maar een tandje erbij, is wel nodig."

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

9 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

9 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

10 uur geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

10 uur geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

11 uur geleden
Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

12 uur geleden