Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Amersfoort: strijd tussen Max en Lewis is als Prost en Senna

Van Amersfoort: strijd tussen Max en Lewis is als Prost en Senna

ZEEWOLDE (ANP) - Frits van Amersfoort zit zondag voor de televisie als in Djedda de lichten op groen springen voor de eerste Grote Prijs van Saudi-Arabië in de Formule 1. De Noord-Hollander, die al decennialang met zijn renstal Van Amersfoort Racing actief is in de autosport, hoopt van harte dat zijn voormalige protegé Max Verstappen wereldkampioen wordt. Van Amersfoort denkt echter dat Lewis Hamilton er alsnog met de wereldtitel vandoor gaat.

"In mijn hart wil ik heel graag dat Max wereldkampioen wordt. Maar ik houd er toch ook rekening mee dat het Lewis wordt", zegt Van Amersfoort in de aanloop naar de voorlaatste race van het seizoen. Verstappen heeft 8 punten voorsprong op Hamilton in het WK-klassement. "Maar ik denk toch dat het voordeel bij Lewis ligt. Hij heeft de laatste twee races gewonnen en het circuit in Djedda is echt voor de paardenkrachten, Mercedes zal dus heel sterk zijn. Ik geniet van de strijd tussen die twee, het doet me denken aan Alain Prost en Ayrton Senna. De twee grootste autocoureurs ter wereld van dit moment vliegen elkaar in de haren."

Van Amersfoort bood Verstappen zeven jaar geleden het opstapje naar de Formule 1. Hij liet de toen 16-jarige coureur in 2014 debuteren in de Formule 3. Max was destijds nog 'de zoon van' Jos Verstappen. "Maar er kwam wel iemand binnen, hoor. Hij was wereldkampioen karten en had al veel getest in andere auto's en bij andere teams. Ik heb ze wijs kunnen maken dat voor Max de stap direct naar de Formule 3 waarschijnlijk geen enkel probleem zou zijn. Een paar maanden later was hij Formule 1-coureur."

Verstappen maakte in de bolide van Van Amersfoort zoveel indruk, dat Red Bull al snel besloot om hem bij zusterteam Toro Rosso (nu AlphaTauri) in de koningsklasse te stallen. "Wij zeiden na twee dagen al: je kan Max zo in de Formule 1 zetten", aldus Van Amersfoort. "We hebben in al die jaren in de autosport zo'n 150 coureurs onder onze vleugels gehad, dan zie je snel genoeg of iemand het kan of niet. Max was van meet af aan supersnel. Hij is een coureur die precies weet waar de grens van z'n auto ligt, waar een tiende van een seconde winst te behalen is en hoe hij dat kan bereiken zonder te crashen."

Van Amersfoort moest binnen een jaar al weer afscheid nemen van Verstappen. Daarmee verwaterde ook het contact. "Onze samenwerking is al weer van zeven jaar geleden. Max is doorgegaan, dat heeft iedereen gezien, maar wij ook. We proberen weer nieuwe 'Max'jes' tevoorschijn te toveren. Als gevolg van onze samenwerking met Max hebben we een heel goede relatie met Helmut Marko, de grote man van Red Bull. Daardoor krijgen wij soms talenten van Red Bull onder onze hoede."

Meer uit Sport

Tennisster Rus knokt zich in Madrid naar tweede ronde

MADRID (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Madrid. De 33-jarige Zuid-Hollandse was in twee sets de sterk voor Brenda Fruhvirtova uit Tsjechië: 7-5 6-3.

1 uur geleden
Atlete Brinkman wil zondag in Hamburg marathonlimiet Spelen lopen

NIJMEGEN (ANP) - Atlete Nienke Brinkman wil zondag in de marathon van Hamburg alsnog aan de limiet voor de Olympische Spelen van Parijs voldoen. Als een laatste test woensdag goed gaat, gaat de winnares van Europees brons op de marathon van 2022 van start in de Duitse stad met als doel om onder de limiet van 2.26.50 te lopen.

3 uur geleden
Thailand praat met Formule 1 over straatrace in Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - Thailand wil een Formule 1-race organiseren in de straten van Bangkok. Premier Srettha Thavisin heeft daarover gesproken met Formule 1-baas Stefano Domenicali.

6 uur geleden
Basketballers Knicks winnen na sterk slot ook tweede duel

NEW YORK (ANP) - De basketballers van de New York Knicks hebben ook de tweede wedstrijd tegen Philadelphia 76ers in de play-offs van de Eastern Conference van de NBA gewonnen. Dat was vooral te danken aan een sterk slot. In de laatste 27,4 seconden maakten de Knicks 8 punten, waardoor ze met een zege van 104-101 van het veld stapten.

7 uur geleden
Djokovic troeft Verstappen af in uitreiking Oscars van de sport

MADRID (ANP) - Max Verstappen heeft naast zijn tweede Oscar van de sport gegrepen. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 zag tijdens de uitreiking van de prestigieuze Laureus Awards in Madrid het begeerde zilveren beeldje naar tennisser Novak Djokovic gaan.

17 uur geleden
Rolstoeltennisster De Groot wint prestigieuze Oscar van de sport

MADRID (ANP) - Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de Oscar gewonnen voor sporter van het jaar met een beperking. De 27-jarige Woerdense kreeg het bijbehorende zilveren beeldje bij de uitreiking van de prestigieuze Laureus Awards in Madrid.

18 uur geleden
Wielrenster Wiebes verlengt contract bij SD Worx - Protime

ANTWERPEN (ANP) - Wielrenster Lorena Wiebes heeft haar contract bij SD Worx - Protime verlengd tot en met 2028. De 25-jarige sprintster had nog een verbintenis tot en met 2025.

19 uur geleden