Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Van Agt bedreef vanuit diepe overtuigingen politiek, zegt CDA

Van Agt bedreef vanuit diepe overtuigingen politiek, zegt CDA

DEN HAAG (ANP) - "Een markante man, die vanuit diepe overtuigingen politiek bedreef", laat CDA-leider Henri Bontenbal weten in reactie op het overlijden van Dries van Agt. Die was in 1980 de eerste politieke leider van het Christen-Democratisch Appèl (CDA).

"Met verdriet hebben we kennis genomen van het overlijden van Dries van Agt", zegt Bontenbal. "We zijn dankbaar voor alles wat hij voor het land heeft betekend." Van Agt - die van oorsprong uit de katholieke KVP kwam - was premier van drie kabinetten tussen 1977 en 1982. Hij heeft in die jaren veel voor het land betekend, zegt de CDA-leider op Radio 1.

Dat Van Agt zich uiteindelijk niet meer thuis voelde bij het CDA en regelmatig kritisch was op zijn oude partij is "helemaal niet erg", zegt Bontenbal in hetzelfde interview. "Ik vind het mooi aan hem dat hij echt politiek bedreef uit de overtuiging en dat was ook echt zichtbaar."

Bontenbal was geen bekende van zijn verre voorganger. "Ik ken hem natuurlijk ook vooral vanuit de beelden, de media, de stukken, de geschiedenis", zegt hij. "Iedereen zal hem denk ik herinneren als die markante politicus met die karakteristieke archaïsche zinnen. Dus ik denk dat het een mooi mens was."

Richting

"Als eerste lijsttrekker heeft hij duidelijk richting gegeven aan de politieke koers van onze partij", zegt waarnemend partijvoorzitter Mark Buck. "Ook in zijn latere functies heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het versterken van de Nederlandse democratie. Daarvoor zullen we hem altijd dankbaar blijven."

Ook Eurocommissaris en voormalig CDA-leider Wopke Hoekstra spreekt zijn waardering uit voor Van Agt. "Ik ben Dries van Agt zeer dankbaar voor onze vriendschap en gesprekken", twittert hij.

Meer uit Politiek

Nederland levert Oekraïne pantserwagens met wapensysteem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat het Oekraïense leger op korte termijn voorzien van meer pantservoertuigen. De zogeheten YPR-voertuigen beschikken over bewapening die de bemanning van binnenuit kan besturen. "Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld", legt Defensie uit.

7 uur geleden
Kamerleden snappen niets van condoleances EU-kopstuk aan Iran

DEN HAAG (ANP) - De condoleances die voorzitter Charles Michel van de Europese Raad namens de EU heeft aangeboden aan Iran na de dood van president Ebrahim Raisi, zijn verkeerd gevallen bij een groot deel van de Tweede Kamer. Veel partijen vinden dat Michel voorbijgaat aan het leed van de slachtoffers van het Iraanse regime en hun nabestaanden.

8 uur geleden
Plasterk wordt geen premier namens de PVV in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.

11 uur geleden
Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

13 uur geleden
Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

1 dag geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

1 dag geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

2 dagen geleden