
Valsemunters uit Almere veroordeeld tot celstraffen tot 5 jaar
LELYSTAD (ANP) - Negen mannen uit Almere zijn woensdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld voor het produceren en verkopen van een grote hoeveelheid vals geld. Acht verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van twee tot vijf jaar. De jongste is veroordeeld tot jeugddetentie van 180 dagen en een werkstraf van 200 uur.
De negen mannen hadden in een huis in Almere een kamer ingericht met een groot aantal printers, waar ze bankbiljetten van 20 en 50 euro maakten. Ze kochten op grote schaal cartridges, speciale hologramstickers en papier uit China. Nadat de biljetten in de woning waren gedrukt, kregen ze op een andere plek een hologramsticker. Daarna werden ze verkocht in binnen- en buitenland, via Telegram of het darkweb.
De totale waarde van de valse bankbiljetten is door de politie geschat op ongeveer 10 miljoen euro. De rechtbank komt tot de conclusie dat de verdachten ieder tussen de 50.000 en 150.000 euro hebben verdiend. Dat moeten ze terugbetalen. De productie van het valse geld begon medio 2016 en stopte drie jaar later in januari 2019 bij de aanhouding van de verdachten.
Volgens de rechtbank werd de criminele organisatie aangestuurd door de twee hoofdverdachten van 27 en 25 jaar. Zij zetten de productielocatie op en zorgden voor het papier, de hologrammen en cartridges. Ook distribueerden zij het valse geld. Een ander was als ‘kleurspecialist’ vooral betrokken bij het verbeteren van de valse biljetten. Hij kocht hiervoor papier uit China.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alleen BBB-voorvrouw Caroline van der Plas is ronduit positief over de stikstofplannen van haar partijgenoot en landbouwminister Femke Wiersma. "Eindelijk wordt er een koerswijziging ingezet", zei ze in een debat.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma gaat praten met politiebonden ACP en NPB, na de ophef over haar brief aan de gemeenteraad over politiegeweld bij een pro-Palestijnse demonstratie. Dat zegt Dijksma tijdens het vragenuur. In de brief stond dat er geen instructie was gegeven om geweld te gebruiken. Door dat publiekelijk te uiten, voelen de bonden zich niet gesteund.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Harm Holman wil dat het kabinet voor de zomer met een stikstofspoedwet komt. Daarmee moet het verlenen van vergunningen voor boeren en bedrijven weer mogelijk worden. Holman stelde donderdag in een debat dat de huidige stikstofplannen van landbouwminister Femke Wiersma fors tekortschieten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rokers kunnen vanaf volgend jaar meer hulp vergoed krijgen bij pogingen om van hun verslaving af te komen. Sinds 2011 zit één stoppoging in het basispakket van de zorgverzekering, maar dat worden maximaal drie stopprogramma's per jaar. Dit is een van de wijzigingen in de basisverzekering die zorgminister Fleur Agema (PVV) wil doorvoeren per 2026, meldt ze donderdag aan de Kamer.
3 uur geleden