Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Valkenburg staat openen winkels en horecazaken vrijdag toe

Valkenburg staat openen winkels en horecazaken vrijdag toe

VALKENBURG AAN DE GEUL (ANP) - Winkels en horecagelegenheden in Valkenburg aan de Geul gaan vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur open, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo. Dat heeft de woordvoerster van Prevoo woensdagavond laten weten na berichtgeving in Dagblad de Limburger.

De burgemeester beschouwt de actie van de winkels en horeca als een demonstratie, zei ze. De ondernemers in de binnenstad hebben melding gemaakt van een demonstratie, en in ons land is demonstreren een grondrecht, aldus Prevoo.

Hij zal dan ook niet ingrijpen als de winkels en kroegen opengaan: geen boetes en geen waarschuwingen. Wel verwacht hij dat deelnemers aan het protest zich houden aan de coronamaatregelen zoals het handhaven van anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes.

Watersnood

Prevoo heeft voorafgaand aan zijn beslissing overleg gevoerd met de politie. De middenstand in Valkenburg heeft erg te lijden gehad van de watersnood in juli, en kreeg daar bovenop klappen door corona. Volgens de ondernemers dreigt langere sluiting van de zaken hen noodlottig te worden.

Wie als klant de winkels binnengaat, wordt door Prevoo gezien als sympathisant, mensen die hun solidariteit komen betuigen met de demonstranten. Zolang klanten zich houden aan de coronamaatregelen, is het hen toegestaan in de winkels iets te kopen en bij de horeca iets te nuttigen.

Oproep

In meerdere steden in Limburg hebben winkels aangekondigd komend weekend open te gaan, onder meer in Roermond en Geleen. Ook horecazaken bezinnen zich op acties. Donderdag bespreekt de Veiligheidsregio Limburg-Noord welk standpunt gemeenten in kunnen nemen jegens soortgelijke acties, die gericht zijn tegen het coronabeleid van de regering. Volgens de ondernemers staat het water hen tot aan de lippen.

In Maastricht deden ondernemers een oproep aan burgemeester Annemarie Penn ervoor te pleiten de coronamaatregelen te versoepelen. Volgens haar wordt er tijdens een vergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten donderdag een motie van die strekking ingediend. Maastricht zal zo'n motie steunen, laat ze woensdag in een brief aan de gemeenteraad weten.

Meer uit Binnenland

Hoekstra over COP28: kans op succes niet bijster groot

DEN HAAG (ANP) - In een wereld van oorlog en conflict en van botsende grootmachten die hun eigen belang behartigen is de kans op succes op de klimaattop COP28 niet bijster groot. Dat zegt EU-klimaatonderhandelaar Wopke Hoekstra aan de vooravond van de klimaattop in Dubai in een interview met NRC.

4 uur geleden
Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

8 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

10 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

10 uur geleden
Experts: ambtenaar moet met allerlei soorten 'bazen' kunnen werken

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.

11 uur geleden
Man (64) overleden na mishandeling Amersfoort, minderjarige vast

AMERSFOORT (ANP) - Een 64-jarige man uit Hilversum die eerder deze maand werd mishandeld op het Stationsplein in Amersfoort is woensdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. In het onderzoek naar de zaak is dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden. Hij wordt nu verdacht van mishandeling met de dood als gevolg.

12 uur geleden
Arrestaties bij drugslab in Overdinkel, twee agenten onwel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag zeker vier mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

12 uur geleden