Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Valkenburg: Rijk moet vaart maken met vergoeden waterschade

Valkenburg: Rijk moet vaart maken met vergoeden waterschade

VALKENBURG (ANP) - Het Rijk moet meer vaart zetten achter de afwikkelingen van de schade door de watersnood in Valkenburg en andere Zuid-Limburgse gemeenten. Bovendien moet alle schade vergoed worden, stelt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg in een reactie op uitlatingen van minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. Die zei donderdag dat niet alle schade vergoed wordt.

"Het gaat om een natuurramp waar niemand om gevraagd heeft", zei Prevoo vrijdag. "Wat de minister zegt komt neer op een eigen risico. Maar ik betwijfel of dat wel redelijk is. Het is immers geen vrije keuze geweest om zo'n eigen risico te nemen. Mensen hebben er niet om gevraagd."

Hij wil met de minister in gesprek gaan over de uitbetalingen van de schadevergoedingen. "Er is 1,2 miljard gereserveerd voor de schade van de watersnoodramp. Dat bedrag is toereikend. Waarom dan toch de knip op de beurs houden? Komt dat omdat ook de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken meebeslissen? Daarvoor zou eens aandacht moeten zijn."

Zorginstellingen

"Veel mensen zijn aan het einde van hun Latijn. Bedrijven verkeren op de rand van het faillissement, na eerst corona doorstaan te hebben, en daar de watersnoodramp overheen gekregen te hebben. Ze hebben geen vet meer op de ribben."

Hij wijst op een hotel in Valkenburg met 26 mensen in dienst, dat een schadepost van 2,5 miljoen euro opliep door het water, maar geen cent van de verzekering krijgt. "Dat hotel is voor de ongedekte post afhankelijk van het Rijk. De vraag is of het redelijk is dat zo'n onderneming nu al tien maanden op het geld moet wachten." In totaal is er in Valkenburg volgens Prevoo honderd miljoen euro aan schade niet gedekt.

Zorginstellingen in Valkenburg zitten met een ongedekte schadepost van zestig miljoen, aldus Prevoo. "Er moet vaart gemaakt worden. Bij zoveel onheil mag je van de overheid verwachten dat die een tandje bijschakelt. De overheid doet blijkbaar te veel aan risicobeperking uit angst een euro te veel uit te geven en aan het voorkomen van precedenten."

Meer uit Binnenland

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.

2 uur geleden
Amsterdam wil minder B&B's in drukke wijken

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsbestuur van Amsterdam wil minder bed and breakfasts toestaan in drukke wijken. Ook moeten politiemensen in opleiding en leraren speciaal onderwijs voorrang krijgen op een huurwoning. Dat zijn een paar van de aanpassingen in de huisvestingsverordening die het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders voorstelt.

2 uur geleden
Eurostar blijft praten over oplossing voor trein Amsterdam-Londen

BRUSSEL (ANP) - Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om een oplossing te vinden voor de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Londen. Dat zegt het bedrijf na overleg tussen topvrouw Gwendoline Cazeneve en die partijen in Den Haag. Vrijdag werd bekend dat de Eurostar naar Londen vanaf midden volgend jaar tot wel een jaar niet kan rijden. Door werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal is er geen plek voor de marechaussee die reizigers naar Londen controleert.

2 uur geleden
Defensie schaft nieuwe helikopters aan voor special forces

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie koopt veertien nieuwe helikopters die gebruikt zullen worden door de special forces. Het gaat om toestellen van het type H225M Caracal van de Europese fabrikant Airbus Helicopters. Deze zullen oude toestellen van het type Cougar stapsgewijs vervangen vanaf 2028, schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De kosten bedragen tussen de 1 en 2,5 miljard euro in de periode 2024 tot en met 2030.

3 uur geleden
Amsterdam voorkomt afsluiting van energie voor 130 huishoudens

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft voorkomen dat 130 huishoudens met betalingsachterstanden afgesloten zouden worden van energie. Dat is de uitkomst van een proef die de gemeente eerder dit jaar was begonnen met Liander. De netbeheerder gaf adressen waarbij afsluiting dreigde door aan de gemeente, zodat die op tijd kon inspringen.

4 uur geleden
Treinverkeersleider: dit zijn voor ons de leuke dagen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de noodverkeersleidingspost van ProRail in Utrecht tien jaar geleden al is opgestart, is deze nooit eerder gebruikt. Na de storing in het IT-systeem op Amsterdam Centraal bleek de uitwijkmogelijkheid voor het eerst noodzakelijk. Voor de treinverkeersleiders betekent het tijdelijk een andere werkplek. "Maar het werk zelf is niet veranderd", zegt Dylan Out. "Zolang mijn beeldschermen werken, is alles hetzelfde."

4 uur geleden
Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

UTRECHT (ANP) - De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger niets van te merken zijn, zegt Marije Kraaijeveld, postmanager Amsterdam van ProRail.

4 uur geleden