Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Valentijnsprotest met kaarsen in Moskou voor Navalni

Valentijnsprotest met kaarsen in Moskou voor Navalni

MOSKOU (ANP/RTR) - Aanhangers van de gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalni protesteren zondag in Moskou en andere Russische steden door kaarsen te branden. De protestacties vinden plaats op binnenplaatsen van woongebouwen omdat Navalni's bondgenoten voorlopig geen straatprotesten willen nadat duizenden betogers in de afgelopen weken werden opgepakt.

De Russen die alsnog hun solidariteit met de gedetineerde Kremlincriticus willen tonen zijn gewaarschuwd dat ook zij gearresteerd kunnen worden. Om dat te voorkomen, hebben groepen rond Navalni betogers opgeroepen om een kwartier lang een kaarsje voor hun huis te zetten aan het begin van de avond. Ook is hen gevraagd om met hun telefoonlampje te schijnen of waxinelichtjes in de vorm van hartjes neer te zetten.

"President Poetin is angst, Navalni is liefde", schreef Leonid Volkov, een bondgenoot van Navalni, op Twitter in aanloop naar het Valentijnsprotest. "Daarom zullen wij winnen."

Een andere activist heeft opgeroepen om een menselijke keten te vormen in een voetgangersgebied in Moskou, een steunbetuiging aan Navalni's echtgenote Yoelia, die haar man voor jaren achter de tralies dreigt te zien verdwijnen. Meer dan een honderdtal vrouwen, de meesten in de twintig en de dertig, kwamen opdagen in de bijtende kou bij de winkelstraat Arbat, waar zij met een meer dan 100 meter lang wit lint een keten vormden. Er vonden geen arrestaties plaats. Een soortgelijke actie werd gehouden in Sint-Petersburg, de tweede stad van het land.

Navalni plaatste in het kader van Valentijnsdag een bericht op Instagram voor zijn echtgenote: "Ik houd van jou. En alle grappen die ik in de rechtbank maak, maak ik om jou op de eerste rij aan het lachen te maken."

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

2 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

2 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

2 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

3 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

4 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

5 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

6 uur geleden