
Vakbondsleden stemmen voor cao bij NS, dreiging stakingen voorbij
UTRECHT (ANP) - Vakbondsleden van FNV, VVMC en CNV hebben in overgrote meerderheid ingestemd met een nieuwe cao bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Vakbonden en het ov-bedrijf kwamen na dagen van stakingen tot een principeakkoord over de arbeidsvoorwaarden. Werkonderbrekingen zijn nu definitief van de baan.
Bij vakbond FNV, die zo'n 5000 leden heeft bij NS, stemde 81 procent van de geraadpleegde leden voor de nieuwe cao. Bij VVMC schaarde iets meer dan 72 procent zich achter het onderhandelingsresultaat en bij CNV stemde 89 procent voor. NS meldt dat ook leden van de kleine vakbond VHS instemden met de nieuwe cao.
Door de stakingen kwam het treinverkeer op bepaalde dagen in heel Nederland stil te liggen. NS zegde op 11 september na zes dagen van stakingen onder andere een structurele loonsverhoging toe van gemiddeld 9,25 procent en uitkeringen van twee keer 1000 euro. Ook kwam er een vorm van compensatie voor de hoge inflatie.
Pijnpunt
Onderhandelaars van de vakbonden konden zich vinden in dat verbeterde cao-bod, maar leden hebben het laatste woord. Juridisch gezien hoeft een werkgever met slechts één vakbond een akkoord te sluiten over een cao om die geldig te verklaren.
Een groot pijnpunt bij conducteurs, machinisten en ander personeel is de hoge werkdruk. FNV schrijft aan de achterban te beseffen dat het cao-akkoord de werkdruk niet direct zal verlichten. "Wel is een goede cao essentieel om de nu al 2200 vacatures ingevuld te krijgen en te houden."
Personeelstekorten
Onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV vindt het nu belangrijk om samen met NS te werken aan verbeteringen. "NS staat voor grote uitdagingen, door de personeelstekorten, de werkdruk en daarmee samenhangend een hoog ziekteverzuim. Ook de opstelling van de politiek, die harde randvoorwaarden en tegelijkertijd hoge eisen stelt, helpt niet mee", stelt hij.
Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS, is blij met de nieuwe cao maar wijst ook op de aanhoudende problemen met personeelstekorten. "Er is meer nodig om de werkdruk te verlagen en om verdere afschaling te voorkomen. Dat zijn moeilijke opgaves. Maar dat we ze gaan oplossen staat voor mij als een paal boven water", verklaart Groenewegen, die zijn taken van NS-topman in november overdraagt aan oud-minister Wouter Koolmees.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
39 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
40 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
43 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
50 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden