
Vakbonden willen meer maatregelen om geweld tegen NS-medewerkers
DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV willen dat de NS en de politiek meer doen om agressie tegen NS-medewerkers tegen te gaan. Donderdag werd bekend dat het personeel van de NS vorig jaar vaker slachtoffer is geweest van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022.
NS-personeel krijgt volgens FNV regelmatig te maken met bijvoorbeeld scheldende of spugende passagiers en mensen die werknemers slaan of bedreigen. De vakbond wil ze makkelijker in het politiesysteem kunnen controleren wie ze voor zich hebben en of een agressieve passagier daadwerkelijk is wie die zegt te zijn. "Nu moeten ze vaak wachten op de politie om de identiteit van bijvoorbeeld een zwartrijder vast te stellen. Dat duurt vaak even en kan agressie in de hand werken", zegt FNV-bestuurder Henri Janssen. Ook moeten wat hem betreft vaker extra beveiligers beschikbaar zijn als dat nodig is. Dat kan nu echter vaak niet omdat er een personeelstekort is en een hoog ziekteverzuim onder beveiligers.
Verder wil FNV dat er meer waarde wordt gehecht aan verklaringen van NS-medewerkers bij een aangifte. Vaak wordt volgens Janssen niks gedaan met hun aangifte omdat de verdachte ontkent. "Als er vervolgens niets gebeurt met de aangifte, dan heb je ook nog het gevoel dat je niet serieus wordt genomen."
Maatschappelijk probleem
De NS kan de problemen niet alleen oplossen, denkt CNV-bestuurder Jerry Piqué. "De politiek moet meer ondersteuning bieden en kijken naar de problemen van asielzoekers en verwarde mensen. Het is een maatschappelijk probleem dat opgelost moet worden."
Van CNV-leden die bij de NS werken hoort hij dat ze geregeld te maken hebben met fysiek en verbaal geweld. Minder heftige incidenten zoals uitschelden en spugen op de grond moeten eigenlijk ook gemeld worden, maar komen volgens hem nu minder aan het licht. "Mensen worden moe van kleine zaken melden", zegt hij.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Met een minuut stilte, toespraken en gezang hebben naar schatting rond de 250 gelovigen actie gevoerd bij de Protestantse Kerk Nederland (PKN) in Utrecht. De veelal in het rood geklede betogers willen dat de PKN zich meer uitspreekt tegen de oorlogvoering van Israël in Gaza en het optreden van Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.
1 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag werkstraffen van 180 uur geëist tegen de kapitein van een snelboot en een schipper van de watertaxi die in oktober 2022 op de Waddenzee een dodelijke aanvaring hadden. Daarnaast eiste het OM in de rechtbank in Leeuwarden voorwaardelijke celstraffen van drie maanden tegen beide verdachten.
2 uur geledenALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag vijf supporters van de Poolse voetbalclub Legia Warschau veroordeeld tot acht maanden cel, waarvan een deel voorwaardelijk, voor hun aandeel in het geweld tegen agenten van de Mobiele Eenheid. Dat gebeurde voor de wedstrijd AZ - Legia Warschau op 5 oktober 2023.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam behandelt dinsdag een deel van de zaak tegen voetballer Quincy Promes achter gesloten deuren. De advocaat van Promes had daar om privacyredenen om gevraagd. Het hof heeft dat verzoek toegewezen, pers en publiek moesten daarop de zaal verlaten.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - In de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee hebben de nabestaanden in hun spreekrecht de schipper van de watertaxi en de kapitein van de snelboot opgeroepen hun fouten te erkennen. "Hoe moeilijk kan het zijn, om de verantwoordelijkheid voor je fouten te nemen", zei de vrouw die door de aanvaring zowel haar 46-jarige echtgenoot als 12-jarige zoon verloor.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes is dinsdag in het gerechtshof in Amsterdam verschenen voor een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen hem. De 33-jarige Promes wordt verdacht van cocaïnesmokkel en het neersteken van zijn neef. Zijn advocaat wil dat de zitting achter gesloten deuren wordt behandeld, het hof moet daar nog op reageren.
4 uur geledenARNHEM (ANP) - Majoor Marco Kroon wordt niet vervolgd omdat hij ingreep toen actievoerders wilden demonstreren tijdens een toespraak van minister Ruben Brekelmans tijdens Bevrijdingsdag in Wageningen. De zaak tegen hem wordt geseponeerd, net als die tegen vijf demonstranten, meldt het Openbaar Ministerie.
4 uur geleden