Vakbonden verliezen zaak over zelfstandigheid Temper-werkers
AMSTERDAM (ANP) - Mensen die werken voor het onlineplatform Temper zijn geen uitzendkrachten, oordeelt de rechtbank in Amsterdam. Vakbonden FNV en CNV hadden de zaak aangespannen, omdat ze vinden dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en dat de zelfstandige werkers eigenlijk geen zzp'ers, maar uitzendkrachten zijn en ook onder de desbetreffende cao moeten vallen.
Dat is niet zo, stellen de rechters. Temper koppelt via zijn website zelfstandige werknemers aan opdrachtgevers in de horeca, logistiek en schoonmaak. Hierbij is volgens de rechters geen sprake van "formeel werkgeversgezag", omdat Temper geen loon betaalt aan de flexwerkers. Dat doen de opdrachtgevers.
Ook is er nauwelijks sprake van een verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren, constateert de rechtbank. Temper zegt dat mensen zich geheel vrij voor een klus op het platform kunnen aanmelden en daarna ook niet verplicht zijn die zelf uit te voeren. Werkers kunnen een klus annuleren of zich laten vervangen door een andere Temper-werker of iemand van buiten het platform, zonder toestemming van Temper zelf.
Teleurgesteld
Temper is blij met het oordeel van de rechtbank, stelt topman Maarten Zoomers in een verklaring op de website. "Mensen kiezen bewust voor de vrijheid en flexibiliteit die werken via Temper biedt, de mogelijkheid om werk op hun leven aan te passen in plaats van andersom", zegt hij. "Wij zijn daarom verheugd met het oordeel van de rechtbank, dat bevestigt dat dit model bestaansrecht heeft."
De vakbonden zijn teleurgesteld over de uitspraak en gaan in hoger beroep. Het oordeel van de rechter staat haaks op alle jurisprudentie van de afgelopen jaren in alle andere platformzaken, stellen zij.
In Nederland zijn meer rechtszaken geweest rondom schijnzelfstandigheid, bijvoorbeeld tegen taxi- en bezorgbedrijf Uber. Vakbonden willen dat die constructie wordt aangepakt en medewerkers van platformbedrijven erkenning krijgen als werknemers.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Huiseigenaren betalen in 2025 gemiddeld 4,8 procent, oftewel 45 euro, meer aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis naar de woonlasten in 113 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn.
1 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google en Samsung Electronics hebben gezamenlijk een nieuwe stap gezet in de markt voor zogeheten mixed reality. Ze kondigden donderdag een nieuw besturingssysteem en een headset aan om de concurrentie aan te gaan met soortgelijke apparaten van Apple en Facebook-moederbedrijf Meta Platforms.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street leken donderdag positief te reageren op een plan van vliegtuigbouwer Boeing om 1 miljard dollar te investeren voor zijn 787 Dreamliner-productie. Het Amerikaanse concern denkt zo beter te kunnen inspelen op de vraag naar het langeafstandsvliegtuig en heeft aangekondigd hiervoor vijfhonderd mensen te willen aannemen in de staat South Carolina. Het aandeel Boeing eindigde ruim 1 procent hoger.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia is tegen een eventuele verruiming van de inkomsten van Stichting Ether Reclame (STER), de organisatie die de radio- en televisiereclames regelt voor de NPO. Volgens de koepel van Nederlandse nieuwsbedrijven zullen extra inkomsten van de STER "de private journalistiek hard raken". Ook de Nederlandse commerciële radiozenders, waaronder Qmusic, Radio 538, Veronica en BNR, zijn tegen de eventuele verruiming van de mogelijkheden van de STER.
8 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - First We Feast, het bedrijf achter de populaire YouTube-interviewshow Hot Ones, verandert van eigenaar. Een groep investeerders, waaronder mediabedrijf Mythical Entertainment van YouTube-sterren Rhett en Link, betaalt in totaal 82,5 miljoen dollar voor de onderneming.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Nederland is kwetsbaar doordat het zoveel producten uit China haalt en dat baart de baas van de Rotterdamse haven zorgen. "Ik denk dat het heel lastig wordt om auto's in Europa nog te produceren op het moment dat al die containers stoppen, als niks meer uit China bij ons in Europa komt", zei topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam donderdag tijdens het jaarlijkse Havendebat. De kans dat dat gebeurt acht hij niet groot, benadrukte de topman daarbij. "Alleen we moeten er nooit naïef in worden."
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine uitslagen de handel uitgegaan, na het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in de eurozone verder te verlagen. De rente gaat nu voor de vierde keer dit jaar met een kwart procentpunt omlaag, zoals algemeen was verwacht door beleggers.
11 uur geleden