Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden verdeeld over advies verlengde kerstvakantie

Vakbonden verdeeld over advies verlengde kerstvakantie

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV Onderwijs is kritisch op het voorstel om de kerstvakantie voor scholieren te verlengen. Onderwijsvakbond AOb meent juist dat scholen het een goed idee vinden. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde dinsdag dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie onderzocht moet worden, omdat dit mogelijk bijdraagt aan het verder verlagen van de besmettingen.

"Scholen doen er alles aan om open te kunnen blijven", aldus een woordvoerster van CNV. "Ze willen zo min mogelijk onderwijstijd verloren laten gaan. Tijdens de eerste golf zijn er grote achterstanden ontstaan bij leerlingen. Daarmee wordt ook de druk op het personeel vergroot, want zij moeten leerlingen weer bijspijkeren."

Gooi dus niet zomaar de scholen dicht, maar laat hen eventueel een periode online lesgeven, vindt CNV. "Dat biedt in ieder geval voor een deel van de leerlingen een uitkomst." Praktijklessen kunnen natuurlijk niet gemakkelijk vervangen worden door online-onderwijs. "Maar als scholen dicht moeten vanwege de verspreiding van corona, dan is dit volgens ons nog de beste optie."

Hele klus

Vakbond AOb is minder kritisch op het idee van een verlengde kerstvakantie. "Scholen staan hier achter," aldus een woordvoerster. "Sommige scholen kijken zelf ook al of ze de vakantie kunnen verlengen, bijvoorbeeld door studiedagen in te plannen." Als het kabinet echt een langere verlenging wil, is het volgens haar noodzakelijk voor scholen om zich voor te bereiden. "Ze hebben een planning, van toetsweken en schooladviezen. Het is een continubedrijf. Het zal voor iedereen weer een hele klus worden om zo'n extra lange vakantie mogelijk te maken."

Hoeveel weken er maximaal aan de vakantie vastgeplakt kunnen worden, kan ze niet zeggen. "Dat is aan het OMT."

Meer uit Binnenland

Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

1 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

3 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

4 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

7 uur geleden
Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

8 uur geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

9 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

11 uur geleden