Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

Via de RVU kunnen mensen die langdurig zwaar werk doen eerder met pensioen. Met de regeling hebben mensen recht op een uitkering om de periode tot aan de AOW-leeftijd te overbruggen. De regeling is op dit moment nog tijdelijk, voor werknemers die zijn geboren tussen 1955 en 1961. De groep mag tot drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd stoppen met werken om gebruik te maken van de RVU.

De vakbonden hebben gepleit voor een structurele regeling. "We zien dat individuele werkgevers het met ons eens zijn", zegt Piet Rietman, portefeuillehouder pensioenen namens FNV. "Ook zij zijn van mening dat er een regeling moet komen voor zwaar werk, een regeling die doorloopt na 2025 en ruimer is dan de huidige regeling. VNO-NCW ziet dat anders." Rietman noemt het "bijzonder pijnlijk" dat de partijen er onderling niet zijn uitgekomen.

Vakbonden 'uitonderhandeld'

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO melden in een verklaring de stap van de bonden te betreuren. Volgens de organisaties is er op bestuursniveau slechts twee keer kort gesproken. "Werkgevers willen dat er voor mensen met langdurig zwaar werk mogelijkheden blijven om vervroegd met pensioen te gaan, ook na afloop van de huidige RVU-regeling", stellen zij. "Ze hebben hier voorstellen voor op tafel gelegd en ze staan open om het overleg opnieuw op te pakken."

Maar volgens Rietman zijn de vakbonden 'uitonderhandeld'. Er ligt vanuit de FNV, CNV en VCP nog een laatste voorstel: de regeling moet structureel worden en het bedrag dat mensen meekrijgen als ze gebruikmaken van de RVU moet worden verhoogd. "Als de werkgevers daarmee instemmen, zijn we bereid om weer te praten", besluit Rietman.

Meer uit Financieel

ASMI stijgt op Damrak terwijl beleggers wachten op resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI is dinsdag met een plus van 0,6 procent de handel uitgegaan op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf uit Almere komt na de slotbel met resultaten, waar beleggers deze dag met name naar hebben uitgekeken. Zij zijn benieuwd naar de vooruitzichten, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd is er meer vraag naar AI-chips.

29 minuten geleden
Uniper krijgt 165 miljoen voor opgelegde beperking kolencentrale

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet betaalt energiebedrijf Uniper een compensatie van in totaal 165 miljoen euro voor de periode waarin een beperking gold voor het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken. Dat meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer. Het geld komt uit een potje dat bedoeld is om investeringen in duurzame energie te stimuleren.

55 minuten geleden
Instagram en Facebook plots bereikbaar voor Russen door storing

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is dinsdag getroffen door een internetstoring. Om onverklaarbare redenen waren enkele geblokkeerde socialemediawebsites, waaronder Instagram en Facebook, plots weer beschikbaar in Rusland. Telegram, de populairste berichtenapp die in Rusland wordt gebruikt, lag juist even plat.

1 uur geleden
EU kijkt of samenwerking Frans AI-bedrijf met Microsoft wel kan

BRUSSEL (ANP/AFP) - De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

1 uur geleden
Verstoringen in Rode Zee houden nog even aan, vreest Maersk

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Containerrederij Maersk vreest dat verstoringen door de situatie in de Rode Zee kunnen voortslepen tot in de tweede helft van dit jaar. Grote rederijen varen door aanvallen van de Houthi-rebellen niet langer door de Rode Zee, maar nemen een alternatieve, langere route via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijkste puntje van Afrika.

2 uur geleden
Winkeliers willen dat jongeren meer ruimte krijgen voor bijbaan

WOERDEN (ANP) - Winkeliers roepen het kabinet op om scholieren en studenten meer ruimte te geven voor hun bijbanen. De overheid komt met steeds meer maatregelen om flexibele werknemers een contract voor een bepaald aantal uren te geven. Maar oproepkrachten, vooral studenten en scholieren, willen volgens de brancheorganisatie voor zelfstandige winkeliers en franchisenemers Vakcentrum liever flexibel blijven werken. Zo kunnen zij hun werktijden afstemmen op hun school, studie of hobby.

2 uur geleden
Koerssprong videochatdienst Zoom op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Zoom Video Communications behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen van New York. De videochatdienst, die enorm populair werd tijdens de coronapandemie, behaalde meer omzet dan verwacht in het vierde kwartaal. Ook boekte Zoom weer winst na een verlies in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het bedrijf wist daarnaast iets meer grote zakelijke klanten te trekken dan in het derde kwartaal. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 7 procent.

2 uur geleden