Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden: stakingskas is nog lang niet leeg

Vakbonden: stakingskas is nog lang niet leeg

UTRECHT (ANP) - De stakingskas van FNV en CNV is volgens de vakbonden nog lang niet leeg, ondanks de vele stakingen die ze momenteel organiseren. "We hebben diepe zakken", zo klinkt het bij de FNV. Ook bij de CNV is er naar eigen zeggen nog "voldoende" geld over. Het kasgeld zou "geen enkele belemmering" opleveren voor het opzetten van nieuwe acties.

Donderdag waarschuwde CNV-voorzitter Piet Fortuin al dat de huidige stakingsgolf in Nederland de komende tijd zal aanhouden. Vanwege de hoge inflatie zou de vakbond misschien wel maanden willen doorgaan met de stakingen, net zo lang tot werkgevers met hogere lonen komen die de prijsstijgingen compenseren.

Met de acties in het streekvervoer en binnenkort bijvoorbeeld een staking van ziekenhuispersoneel, timmert de FNV eveneens hard aan de weg als het gaat om het organiseren van stakingen. De bond sprak eerder al van een "stakingsstorm".

Langer staken geen probleem

Door dit soort opmerkingen rijst de vraag of de bonden zo lang doorstaken wel kunnen betalen. Maar dat is volgens een woordvoerster van de CNV geen probleem. Ze benadrukt dat de kas jarenlang gevuld is met ledencontributies. Navraag bij de FNV leert ook dat het gaat om een pot die verspreid over jaren is opgebouwd. Precieze bedragen willen de bonden alleen niet noemen.

In het streekvervoer is de hevigheid van de acties de laatste dagen wel afgenomen. Vorige maand legden buschauffeurs nog een week lang het werk neer, momenteel zijn de bonden bezig aan een actietraject waarbij in een periode van zes weken vijftien dagen wordt gestaakt.

Laatste strohalm

"Staken is echt de laatste strohalm die mensen hebben om werkgevers duidelijk te maken dat de maat vol is. Dat doe je niet voor je plezier", legt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag uit. Het werk neerleggen en niet meer aan het werk gaan tot er een cao-akkoord ligt, vindt hij "te veel een alles-of-niets-strategie". Hij erkent dat de bond bij de acties ook rekening moet houden met de publieke opinie.

Wat eveneens meespeelt is de hoogte van de vergoeding die stakende vakbondsleden krijgen. Volgens Van der Gaag komt die bij de eerste vijf dagen staken neer op 70 euro netto per dag, daarna is het 94 euro per dag. Dat betekent volgens hem dat de stakende buschauffeurs elke dag dat ze het werk neerleggen tientallen euro's minder krijgen dan wanneer ze gewoon zouden werken.

Hoogte stakingsvergoeding

"Dan kun je natuurlijk besluiten om de stakingsvergoedingen te verhogen. Maar die zijn zo afgestemd dat de kas niet te snel leeg raakt. Er moet ook genoeg geld overblijven om in andere sectoren actie te voeren", aldus de FNV'er.

Meer uit Financieel

Federal Reserve komt vermoedelijk met kleine renteverhoging

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting later op woensdag de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Dat zou de negende renteverhoging op rij zijn. Wel wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente wat minder agressief zal opvoeren dan eerder werd voorzien. Dat komt door de recente onrust in de bankensector. Die werd veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.

46 minuten geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

3 uur geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

4 uur geleden
IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.

5 uur geleden
Afgeprijsde sportkleding zet winst Nike onder druk

BEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.

6 uur geleden
Beurzen New York boeken winst na opluchting over bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.

6 uur geleden
TotalEnergies scherpt CO2-doelen aan, milieuorganisaties kritisch

PARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.

6 uur geleden