Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden: stakingskas is nog lang niet leeg

Vakbonden: stakingskas is nog lang niet leeg

UTRECHT (ANP) - De stakingskas van FNV en CNV is volgens de vakbonden nog lang niet leeg, ondanks de vele stakingen die ze momenteel organiseren. "We hebben diepe zakken", zo klinkt het bij de FNV. Ook bij de CNV is er naar eigen zeggen nog "voldoende" geld over. Het kasgeld zou "geen enkele belemmering" opleveren voor het opzetten van nieuwe acties.

Donderdag waarschuwde CNV-voorzitter Piet Fortuin al dat de huidige stakingsgolf in Nederland de komende tijd zal aanhouden. Vanwege de hoge inflatie zou de vakbond misschien wel maanden willen doorgaan met de stakingen, net zo lang tot werkgevers met hogere lonen komen die de prijsstijgingen compenseren.

Met de acties in het streekvervoer en binnenkort bijvoorbeeld een staking van ziekenhuispersoneel, timmert de FNV eveneens hard aan de weg als het gaat om het organiseren van stakingen. De bond sprak eerder al van een "stakingsstorm".

Langer staken geen probleem

Door dit soort opmerkingen rijst de vraag of de bonden zo lang doorstaken wel kunnen betalen. Maar dat is volgens een woordvoerster van de CNV geen probleem. Ze benadrukt dat de kas jarenlang gevuld is met ledencontributies. Navraag bij de FNV leert ook dat het gaat om een pot die verspreid over jaren is opgebouwd. Precieze bedragen willen de bonden alleen niet noemen.

In het streekvervoer is de hevigheid van de acties de laatste dagen wel afgenomen. Vorige maand legden buschauffeurs nog een week lang het werk neer, momenteel zijn de bonden bezig aan een actietraject waarbij in een periode van zes weken vijftien dagen wordt gestaakt.

Laatste strohalm

"Staken is echt de laatste strohalm die mensen hebben om werkgevers duidelijk te maken dat de maat vol is. Dat doe je niet voor je plezier", legt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag uit. Het werk neerleggen en niet meer aan het werk gaan tot er een cao-akkoord ligt, vindt hij "te veel een alles-of-niets-strategie". Hij erkent dat de bond bij de acties ook rekening moet houden met de publieke opinie.

Wat eveneens meespeelt is de hoogte van de vergoeding die stakende vakbondsleden krijgen. Volgens Van der Gaag komt die bij de eerste vijf dagen staken neer op 70 euro netto per dag, daarna is het 94 euro per dag. Dat betekent volgens hem dat de stakende buschauffeurs elke dag dat ze het werk neerleggen tientallen euro's minder krijgen dan wanneer ze gewoon zouden werken.

Hoogte stakingsvergoeding

"Dan kun je natuurlijk besluiten om de stakingsvergoedingen te verhogen. Maar die zijn zo afgestemd dat de kas niet te snel leeg raakt. Er moet ook genoeg geld overblijven om in andere sectoren actie te voeren", aldus de FNV'er.

Meer uit Financieel

Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

12 minuten geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

42 minuten geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israël en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

1 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

1 uur geleden
Birkenstock verkoopt voor recordbedrag aan sandalen en instappers

NEUSTADT (ANP) - Birkenstock heeft in de laatste drie maanden van het jaar een recordomzet behaald. Naast de bekende sandalen van het merk, die de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot mode-item, verkochten ook instappers met een dichte neus goed.

2 uur geleden
Franse inflatie daalt naar laagste niveau in bijna 2,5 jaar

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse inflatie is in februari afgenomen tot het laagste niveau sinds september 2021. Volgens het Franse statistiekbureau INSEE stegen de consumentenprijzen in Frankrijk deze maand met 3,1 procent op jaarbasis. In januari stegen de kosten voor het levensonderhoud in de op een na grootste economie van de eurozone nog met 3,4 procent, volgens de Europese meetmethode.

2 uur geleden
Familie Van Eerd krijgt geen dividend van Jumbo

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo keert dit jaar geen dividend uit aan zijn aandeelhouders, de familie Van Eerd. Aandeelhouders en eigenaren Frits van Eerd, Colette Cloosterman-van Eerd en Monique Groenewoud-van Eerd hebben besloten om af te zien van een winstuitkering, staat in het jaarverslag van Jumbo over 2023. Ze zien af van het geld omdat de keten kampt met "uitdagende marktomstandigheden en de daarmee gepaard gaande druk op het resultaat van Jumbo".

2 uur geleden