
Vakbonden schrikken van omvang banenreductie Signify
UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en De Unie schrikken van de omvang van de banenreductie die verlichtingsbedrijf Signify heeft aangekondigd. FNV-bestuurder Karin Veugelers wist al dat de voormalige lampentak van Philips wilde gaan reorganiseren. "Maar wij hadden eerder aan een impact van 200 tot 300 banen in Nederland gedacht dan 500", zegt de vakbondsbestuurder in een eerste reactie.
Ook Suat Koetloe van vakbond De Unie reageert verbolgen. "Wij waren als vakbond hierover niet geïnformeerd", aldus Koetloe, die via de media over de reorganisatie moest vernemen.
Signify-topman Eric Rondolat kondigde vrijdagochtend in een call met journalisten aan dat zijn bedrijf wereldwijd duizend banen gaat schrappen, waarvan bijna de helft in Nederland. De onderneming kampt naar eigen zeggen met uitdagende marktomstandigheden.
Zuur
Veugelers vindt de aankondiging zuur omdat het bedrijf nog steeds winst maakt. "Wij hebben de indruk dat dit puur is om het aandeel op te krikken en te zorgen voor meer dividend voor de aandeelhouders. Daar betalen de werknemers de prijs voor."
Signify telt volgens de bonden rond de 2000 medewerkers in Nederland. Hier heeft het bedrijf onder meer een onderzoeksafdeling. Ook werkt hier veel kantoorpersoneel. Veugelers zegt dat er ook nog een hele kleine productiefaciliteit is in Maarheeze voor het maken van traditionele verlichting. Maar daarvan was al bekend dat de fabriek dit jaar zou worden gesloten.
Salamitactiek
Koetloe benadrukt dat er de afgelopen jaren al honderden banen verdwenen bij de Nederlandse tak van het bedrijf. "Het lijkt wel op een 'salamitactiek'. Telkens gaat er een klein beetje vanaf, zodat het onder de radar blijft en het niet in de media komt."
CNV-onderhandelaar Arthur Bot ziet dat ook. "Eigenlijk is Signify al veel langer bezig met afslanken", zegt hij. "Het gaat steeds om kleine aantallen, maar alles bij elkaar tellen ze op tot bijna 2000 banen wereldwijd."
Sociaalplan
De nieuwe banenreductie komt volgens Bot bovenop "het gedoe" dat de bonden en Signify al langer met elkaar hebben over de totstandkoming van zowel het sociaal plan als een nieuwe cao. "Ik heb het gevoel dat de werkgever ons niet in onze rol erkent", zegt de CNV'er.
"Waar gaat het heen met dit bedrijf? Is er nog wel een goed doordachte strategie", vraagt Koetloe zich nu af. Het is nog niet duidelijk hoeveel gedwongen ontslagen er dit keer zullen vallen. "Maar dit gaat om hoogopgeleide mensen met veel kennis. Ik denk dat veel medewerkers, ook als ze er niet uit hoeven, gaan nadenken of ze nog wel bij Signify willen blijven werken."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig na de verliesbeurt een dag eerder die werd veroorzaakt door de onrust rond het handelsbeleid van president Donald Trump. Hij kondigde maandag nieuwe tarieven aan voor veertien landen, waaronder belangrijke handelspartners als Japan en Zuid-Korea, die op 1 augustus van kracht worden. Deze tarieven waren hoger dan beleggers hadden verwacht.
5 minuten geledenBEEK (ANP) - De pvc-fabriek van Vynova op het bedrijventerrein Chemelot sluit de deuren, heeft de directie van het bedrijf bekendgemaakt. De productiefaciliteit in Limburg bestond sinds 1972. Door de sluiting verdwijnen de banen van ongeveer honderd mensen.
6 minuten geledenCHARLOTTE (ANP/DPA) - Daimler Truck wil de komende jaren ongeveer 5000 banen schrappen in Duitsland. Dat heeft de Duitse vrachtwagenfabrikant dinsdag bekendgemaakt tijdens een strategiepresentatie in de Verenigde Staten. Volgens een woordvoerder verdwijnen de banen grotendeels via natuurlijk verloop.
8 minuten geledenBRUSSEL/STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
2 uur geleden