Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden politie en boa's voor landelijk verbod carbidschieten

Vakbonden politie en boa's voor landelijk verbod carbidschieten

DEN HAAG (ANP) - De vakbonden van politie en boa's zijn voor een landelijk verbod op carbidschieten met de jaarwisseling. Verschillende kleinere gemeenten in Zuid-Holland hebben zo'n verbod al aangekondigd, en nu lijkt ook de gemeente Den Haag te volgen om zo de al zwaar belaste zorg en handhaving te ontlasten. In het Veiligheidsberaad spreken burgemeesters maandagavond over aanvullende maatregelen rondom het carbidschieten.

"We moeten een waterbedeffect voorkomen, dat het carbidschieten in de ene gemeente verboden wordt en in een andere wel mag. Jongeren gaan zich dan verplaatsen en er komen teveel mensen op af", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. De politiebond ANPV deelt die zorgen. "Wij zijn echt voorstander van één beleid in heel Nederland. Je kunt niet een verbod hebben in Den Haag en vervolgens bij buurgemeente Leidschendam niet", aldus een woordvoerder. "Dan lopen ze naar de andere kant van de straat en mag je het daar wel afsteken, dat is niet te handhaven."

"Ik zag gisteren nog op televisie een reportage waarin een verkoper van carbid vertelde dat hij een dubbele omzet heeft. Dan weten we natuurlijk waar het heen gaat", verwoordt een woordvoerder van de handhaversbond BOA ACP zijn zorgen. "Maar een geheel verbod is makkelijker te handhaven dan gedeeltelijk, want mensen gaan anders creatieve oplossingen zoeken."

Verzet

Dat ziet Struijs de afgelopen tijd al terug bij jongeren. "Onze digitale wijkagenten zien dat de jeugd op zoek is naar vormen van vertier, en soms zijn die illegaal." Hij heeft dan ook een oproep gedaan aan het Veiligheidsberaad. "We hebben meegegeven: geef een alternatief voor de jeugd. Als er helemaal niets komt, gaan jongeren zich verzetten, zoals om acht uur 's avonds vuurwerk afsteken als teken van verzet."

Ondanks een verbod op carbid en vuurwerk maken de drie bonden zich geen illusies dat er tijdens de jaarwisseling niet geknald gaat worden. "In België en Duitsland is vuurwerk gewoon te koop, dus dat wordt natuurlijk een probleem", zegt de woordvoerder van de ANPV.

Meer uit Binnenland

Uitspraak Hoge Raad over teruggave Krim-kunstschatten

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak aan wie de Krim-kunstschatten, die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jaren noodgedwongen onder zijn hoede heeft, moeten worden teruggegeven. Eerder oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat de archeologische topstukken terug moesten naar Oekraïne.

6 minuten geleden
Stroom op Curaçao grotendeels terug na black-out van enkele uren

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao hebben veel bewoners donderdagavond weer stroom gekregen na een black-out van enkele uren. Volgens elektriciteitsbedrijf Aqualectra is de stroomuitval te wijten aan een kapotte hoofdkabel in een van de stations van het bedrijf.

8 minuten geleden
Opnieuw explosie bij woning aan de Cortenbachsingel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Voor de tweede keer in korte tijd heeft er een explosie plaatsgevonden in de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam. Ook ditmaal ging het explosief af bij een woning, meldt de politie. Niemand raakte gewond.

57 minuten geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

5 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

6 uur geleden
Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag. Daar werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek dat de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.

6 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

8 uur geleden