Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden: massaontslag onder schoonmakers Schiphol dreigt

Vakbonden: massaontslag onder schoonmakers Schiphol dreigt

UTRECHT (ANP) - Onder schoonmakers op Schiphol dreigen veel banen verloren te gaan, omdat de luchthaven wegens wegblijvende passagiers wil bezuinigen. Daarvoor waarschuwen FNV en CNV. Volgens de bonden mikt de luchthaven in onderhandelingen met schoonmaakbedrijven in op minder inzet van schoonmakers. Maandag organiseren de bonden een demonstratie tegen de bezuinigingen.

De coronapandemie heeft Schiphol hard geraakt. Internationale vliegreizen waren lange tijd vrijwel onmogelijk doordat landen hun grenzen dichtgooiden en het herstel is traag. Zo verwelkomde Schiphol in augustus driekwart minder passagiers dan in dezelfde maand vorig jaar.

Volgens FNV en CNV hebben schoonmaakbedrijven op Schiphol tijdens de lockdown al minimaal driehonderd uitzendkrachten weggestuurd. Afgaande op een eerste melding van 70 te verwachten ontslagen bij een van de vier schoonmaakbedrijven op Schiphol, schat FNV-bestuurder Herrie Hoogenboom dat nog eens driehonderd mensen hun werk verliezen. De vakbonden vinden juist dat er nu meer schoongemaakt moet worden, omdat hygiëne belangrijk is in de strijd tegen het coronavirus.

Reorganiseren

Een woordvoerder van Schiphol erkent dat de luchthaven waarschijnlijk minder schoonmakers nodig heeft. "Dat er minder mensen nodig zijn als er minder passagiers zijn is logisch. Ook de Schiphol Group zelf moet reorganiseren", aldus de zegsman.

Schiphol ontkent echter ten stelligste dat de hygiëne in het geding is. Prestatieafspraken met schoonmaakbedrijven blijven hetzelfde. Daarnaast is afgesproken dat dingen die vaak aangeraakt worden, zoals deurklinken en kranen, extra vaak worden gepoetst.

"Wel geldt net als in een huishouden: als er meer mensen zijn, wordt er intensiever gebruik gemaakt van ruimtes en is er meer schoonmaak nodig dan wanneer er minder mensen zijn", meldt Schiphol.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

36 minuten geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

2 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

2 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

6 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

7 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden