
Vakbonden: massaontslag onder schoonmakers Schiphol dreigt
UTRECHT (ANP) - Onder schoonmakers op Schiphol dreigen veel banen verloren te gaan, omdat de luchthaven wegens wegblijvende passagiers wil bezuinigen. Daarvoor waarschuwen FNV en CNV. Volgens de bonden mikt de luchthaven in onderhandelingen met schoonmaakbedrijven in op minder inzet van schoonmakers. Maandag organiseren de bonden een demonstratie tegen de bezuinigingen.
De coronapandemie heeft Schiphol hard geraakt. Internationale vliegreizen waren lange tijd vrijwel onmogelijk doordat landen hun grenzen dichtgooiden en het herstel is traag. Zo verwelkomde Schiphol in augustus driekwart minder passagiers dan in dezelfde maand vorig jaar.
Volgens FNV en CNV hebben schoonmaakbedrijven op Schiphol tijdens de lockdown al minimaal driehonderd uitzendkrachten weggestuurd. Afgaande op een eerste melding van 70 te verwachten ontslagen bij een van de vier schoonmaakbedrijven op Schiphol, schat FNV-bestuurder Herrie Hoogenboom dat nog eens driehonderd mensen hun werk verliezen. De vakbonden vinden juist dat er nu meer schoongemaakt moet worden, omdat hygiëne belangrijk is in de strijd tegen het coronavirus.
Reorganiseren
Een woordvoerder van Schiphol erkent dat de luchthaven waarschijnlijk minder schoonmakers nodig heeft. "Dat er minder mensen nodig zijn als er minder passagiers zijn is logisch. Ook de Schiphol Group zelf moet reorganiseren", aldus de zegsman.
Schiphol ontkent echter ten stelligste dat de hygiëne in het geding is. Prestatieafspraken met schoonmaakbedrijven blijven hetzelfde. Daarnaast is afgesproken dat dingen die vaak aangeraakt worden, zoals deurklinken en kranen, extra vaak worden gepoetst.
"Wel geldt net als in een huishouden: als er meer mensen zijn, wordt er intensiever gebruik gemaakt van ruimtes en is er meer schoonmaak nodig dan wanneer er minder mensen zijn", meldt Schiphol.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De pauze die de Europese Unie eerder heeft ingesteld op tegenmaatregelen voor de Verenigde Staten wordt tot begin augustus verlengd. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zondag gezegd.
47 minuten geledenMÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese Unie moet "doortastende" maatregelen nemen tegen de Verenigde Staten als de onderhandelingen over een handelsakkoord op niets uitlopen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Lars Klingbeil gezegd, die tegelijkertijd benadrukt dat het tariefconflict beëindigd moet worden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
6 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
20 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
20 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
21 uur geleden