
Vakbonden eisen inspraak bij reorganisatieplannen KLM
AMSTERDAM (ANP) - De acht vakbonden bij KLM eisen inspraak bij de ophanden zijnde reorganisatie bij de luchtvaartmaatschappij. Ze roepen de politiek woensdag voorafgaand aan het debat over het steunpakket voor KLM van in totaal 3,4 miljard euro op om de sociale partners de ruimte te geven om maatregelen te nemen voor het herstel van de maatschappij.
Volgens de bonden willen de werknemers KLM "samen en eerlijk" door de crisis helpen. De leningen van banken en de overheidssteun helpen daarbij en wordt ook gewaardeerd. Maar de bonden zijn niet blij met de precieze afspraken die KLM en het kabinet overeen zijn gekomen. Dan gaat het onder meer over de hoogte van de personeelsbezuinigingen en hoe deze verdeeld dienen te worden.
Bij KLM moeten de kosten structureel met 15 procent omlaag als onderdeel van het steunpakket van 3,4 miljard euro. De bonden snappen dat ingrepen noodzakelijk zijn, maar de "gedicteerde bezuinigingsstaffel" zal volgens hen voor een puinhoop binnen KLM gaan zorgen. "Er is geen vakbond die nu voor zich ziet hoe aan de staffel voldaan kan worden in combinatie met zinvolle afspraken over reorganisatie", klinkt het.
Gezamenlijke verklaring
De bonden hebben allemaal ideeën over hoe invulling te geven aan de bezuinigingsopgave. Dat kan echter niet als vooraf alles al is bepaald. "Geen vakbond voelt zich gebonden aan de afspraken", waarschuwen ze in een gezamenlijke verklaring. "We willen wel, maar kunnen niet zo."
Minister van Financiën Wopke Hoekstra benadrukt in debat met de Tweede Kamer dat nog niet alles in steen gebeiteld is. Op vragen van de SP zegt hij dat het kabinet slechts "een aantal piketpalen heeft geslagen die wij verstandig vinden".
Ongenoegen
Het is niet aan het kabinet om met de vakbonden te praten, dat moet het KLM-bestuur doen, aldus de schatkistbewaarder. Het kabinet heeft slechts gekeken naar de voorwaarden van het steunpakket. Het bestuur gaat erover "hoe je dat vervolgens toepast. Er is echt ruimte voor de onderneming om hierover met de vakbonden in gesprek te gaan", stelt de bewindsman.
Vakbonden uitten eerder al hun ongenoegen over de voorwaarden voor het steunpakket. Bij cabinebond VNC, de grootste bond bij KLM, leeft het gevoel dat KLM eerdere bezuinigingsplannen die het er niet eerder doorheen kreeg tijdens de cao-onderhandelingen, meegenomen heeft naar Den Haag.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig na de verliesbeurt een dag eerder die werd veroorzaakt door de onrust rond het handelsbeleid van president Donald Trump. Hij kondigde maandag nieuwe tarieven aan voor veertien landen, waaronder belangrijke handelspartners als Japan en Zuid-Korea, die op 1 augustus van kracht worden. Deze tarieven waren hoger dan beleggers hadden verwacht.
56 minuten geledenBEEK (ANP) - De pvc-fabriek van Vynova op het bedrijventerrein Chemelot sluit de deuren, heeft de directie van het bedrijf bekendgemaakt. De productiefaciliteit in Limburg bestond sinds 1972. Door de sluiting verdwijnen de banen van ongeveer honderd mensen.
57 minuten geledenCHARLOTTE (ANP/DPA) - Daimler Truck wil de komende jaren ongeveer 5000 banen schrappen in Duitsland. Dat heeft de Duitse vrachtwagenfabrikant dinsdag bekendgemaakt tijdens een strategiepresentatie in de Verenigde Staten. Volgens een woordvoerder verdwijnen de banen grotendeels via natuurlijk verloop.
59 minuten geledenBRUSSEL/STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
3 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
3 uur geleden