Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden dreigen met nieuwe stakingen in streekvervoer

Vakbonden dreigen met nieuwe stakingen in streekvervoer

UTRECHT (ANP) - Nederland krijgt mogelijk te maken met nieuwe stakingen in het streekvervoer. Leden van vakbonden FNV, CNV en VVMC zijn ontevreden over het cao-bod dat werkgevers in de sector hebben gedaan. Als vervoersbedrijven als Arriva of Keolis niet ingaan op de eisen voor een beter loonbod voor een bepaalde datum volgen "collectieve acties".

Volgens FNV-bestuurder Edwin Kuiper is het heel goed mogelijk dat er stakingen komen als werkgevers niet op het ultimatum ingaan. VVMC heeft het over mogelijke "collectieve acties". Op welke dag de deadline valt, is nog niet bekend.

Het conflict draait om één van de twee cao's in het streekvervoer, die vooral betrekking heeft op treinpersoneel van regionale spoorvervoerders en enkele buschauffeurs. Voor deze circa 1300 werknemers eisen de vakbonden dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie, die nu erg hoog is. Werkgevers bieden volgens de vakbonden veel minder.

Werkgevers en vakbonden onderhandelen sinds medio november ook over de andere streekvervoer-cao, waar zo'n 12.000 werknemers onder vallen. Als die gesprekken op niets uitlopen, zou dat in januari kunnen leiden tot gezamenlijke stakingen van beide groepen. In oktober waren er nog drie dagen van stakingen als drukmiddel voor de grotere cao voor het streekvervoer, georganiseerd door FNV.

Meer uit Financieel

Bitcoin overtreft recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP) - De waarde van de bitcoin is dinsdagmiddag gestegen tot meer dan 69.000 dollar. De koers overtrof daarmee het oude recordniveau dat in november 2021 werd bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld begon het jaar rond de 43.000 dollar en is dit jaar al zo'n 60 procent in waarde gestegen. Kort na het verbreken van het record, zakte de waarde van de bitcoin weer terug tot onder de 68.000 dollar.

11 minuten geleden
Mogelijk rechtszaken tegen Volkswagen na batterijbrand op vrachtschip

WOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen moet binnenkort misschien voor de Duitse rechter verschijnen omdat een in brand gevlogen elektrische auto van het bedrijf geleid zou hebben tot het zinken van een vrachtschip. De brand die twee jaar geleden op het schip Felicity Ace met duizenden auto's aan boord uitbrak zou zijn ontstaan door een defecte batterij van een Porsche, een dochtermerk van Volkswagen. Volkswagen bevestigt de aanklachten, maar wil verder niks kwijt.

16 minuten geleden
Chipmaker AMD bij dalers op lager Wall Street

NEW YORK (ANP) - Advanced Micro Devices (AMD) behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse chipfabrikant zou volgens persbureau Bloomberg een AI-chip niet in China mogen verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was al minder krachtig gemaakt dan de AI-chips die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd. Het aandeel zakte 2,6 procent.

35 minuten geleden
Russische inkomsten olie en gas in februari 80 procent gestegen

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische inkomsten uit olie en gas zijn de afgelopen maand met 80 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de westerse sancties verdiende de Russische staat vorige maand in totaal 945,6 miljard roebel (9,6 miljard euro) aan belastingen uit de olie- en gasindustrie, vooral dankzij de hogere prijzen voor ruwe olie.

1 uur geleden
Google maakt diensten van concurrentie beter zichtbaar in zoekmachine

BRUSSEL (ANP/RTR) - Google, de zoekmachine van Alphabet, komt met veranderingen van zoekresultaten voor gebruikers waardoor ze sneller de diensten van concurrenten, zoals vergelijkingssites voor hotels of vluchten, zien. Ook komen er nieuwe tools uit voor ontwikkelaars die hun producten op de platformen van concurrenten aanbieden. De veranderingen komen kort voordat strengere regelgeving vanuit Brussel van kracht wordt.

2 uur geleden
Felyx komt in handen van Spaans deelscooterbedrijf

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse deelscooterbedrijf Felyx komt in handen van de Spaanse branchegenoot Cooltra. Door de krachtenbundeling ontstaat volgens de partijen de grootste aanbieder van elektrische deelscooters in Europa. Felyx blijft wel onder de eigen naam actief in steden waar de scooters van het bedrijf nu al rondrijden.

2 uur geleden
Lufthansa annuleert vluchten van en naar Schiphol om staking

SCHIPHOL (ANP) - Lufthansa schrapt de komende dagen een twintigtal vluchten van en naar Schiphol omdat het grondpersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij gaat staken. Op woensdagavond leggen de medewerkers zestig uur lang het werk neer, tot zaterdagochtend. Op al die dagen worden vluchten geschrapt, is te zien op de website van Schiphol. Het betreft vluchten van en naar de Duitse steden München en Frankfurt.

2 uur geleden