Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden CNV en BVPP stellen PostNL een ultimatum

Vakbonden CNV en BVPP stellen PostNL een ultimatum

UTRECHT (ANP) - PostNL krijgt tot 7 december de tijd om aan de cao-eisen van vakbonden CNV en BVPP te voldoen anders volgen er acties. Daarvoor waarschuwen de bonden in een verklaring. Hoe de acties eruit komen te zien kon een woordvoerder van CNV nog niet zeggen. Ook omdat de rechter eerder massale acties bij het post- en pakketbedrijf verbood, omdat de bezorging van essentiële post zoals rouwkaarten en medische brieven niet verstoord mag worden. De zegsman benadrukt dat die uitspraak gerespecteerd wordt.

CNV en BVPP willen een structurele loonsverhoging van 7 procent. Daarnaast moeten jeugdlonen worden afgeschaft en moet de reiskostenregeling voor woon-werkverkeer ruimhartiger. Volgens CNV zijn de eisen van werknemers "niet uitzonderlijk" in deze voor medewerkers financieel zware tijden. "Dat PostNL zijn eigen mensen in de kou laat staan en de decennialange goede verstandhouding met vakbonden op het spel zet met deze halsstarrige houding is een dikke tegenvaller", aldus onderhandelaar Anselma Zwaagstra van CNV.

Leden van FNV staken op hun beurt in het geheim in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Dat komt er volgens de FNV op neer dat er maar 33 mensen tegelijk kunnen staken om de uitspraak van de rechter te respecteren. "Als er gestaakt wordt en andere medewerkers krijgen daar lucht van, willen ze zich misschien aansluiten en dan moeten we ze teleurstellen", legde FNV-bestuurder Mariska Exalto eerder uit.

PostNL heeft de vakbonden eerder voorgesteld om de salarissen te verhogen in twee stappen. Dat betekent 4,5 procent meer loon voor de eerste loonschalen, aflopend tot 2,5 procent voor de hoogste schalen. Het bedrijf kwam ook met een geste richting het personeel door in december al een deel van het cao-bod uit te betalen. Dat laatste zette in het bijzonder kwaad bloed bij de bonden. "Als je zoiets op eigen houtje doet, waarom zijn we dan nog aan het onderhandelen", aldus de CNV-zegsman. FNV liet eerder weten dat medewerkers "furieus" zijn over het "zoethoudertje".

Meer uit Financieel

Tanken op korte termijn mogelijk weer duurder

DEN HAAG (ANP) - Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen. "Hoeveel hoger het wordt is eigenlijk niet te zeggen, maar het tijdperk van goedkope ruwe olie en benzine is voorbij."

4 minuten geleden
Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

55 minuten geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

1 uur geleden
Productie Duitse Tesla-fabriek stil door stroomstoring

BERLIJN (ANP) - De productie bij de grote fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn is dinsdag stilgevallen door een stroomstoring. Dat meldt een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. De fabriek bij Grünheide is ontruimd.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte 2,5 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

1 uur geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

2 uur geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

2 uur geleden