Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbonden: actiebereidheid NS-personeel blijkt groot

Vakbonden: actiebereidheid NS-personeel blijkt groot

DEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht is de actiebereidheid onder NS-personeel, dat vrijdag het werk heeft neergelegd in Zuid-Holland, groot. Dat zeggen woordvoerder van vakbonden CNV en FNV vrijdagochtend. De actiebereidheid is ver boven de 90 procent. "Dat is echt ongelofelijk. Maar we schrikken er ook van. Het betekent dat er echt iets bij de NS aan de hand is", aldus een woordvoerder van het CNV.

Vrijdag staakt NS-personeel met de standplaatsen Leidschendam, Dordrecht, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Het gaat om estafettestakingen. Woensdag werd ook gestaakt, in het noorden van het land. Het personeel van de NS voert actie vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen het spoorbedrijf en vakbonden FNV, CNV en VVMC.

Volgens de CNV-woordvoerder rijden vrijdag in de getroffen regio bijna geen treinen, maar daarbuiten grotendeels wel. "Een enkele trein komt nog van buiten de regio binnen, maar die valt dus niet onder de staking", zegt hij. Ook de FNV-woordvoerder zegt dat in Zuid-Holland het treinverkeer bijna volledig plat ligt door de actie. Ook reizigers blijken goed op de hoogte, zegt hij, hoewel dat soms voor toeristen niet het geval blijkt. "Die komen op het station en denken: Hé, wordt er gestaakt? Daar waren er net bijvoorbeeld een paar van in Den Haag."

De CNV-woordvoerder schrikt wel van de grote actiebereidheid, zegt hij. "Het NS-personeel wil van de NS weer een mooi bedrijf maken, daarom is de actiebereidheid zo groot." Volgens hem is het cao-gesprek op de inhoud gestokt. Dat niet willen praten met elkaar over de inhoud is kenmerkend voor de NS, zegt hij. "Hoe zorg je ervoor dat mensen aan het werk blijven en bij de NS komen werken, doe iets aan de werkdruk, de samen-cultuur en vrije tijd en het loon", somt hij de pijnpunten op waarover de bonden volgens hem willen praten.

De FNV-woordvoerder zegt het jammer te vinden dat het zo moet. "Het is onbegrijpelijk dat de NS niet beweegt. Anders gaan we maandag in het noordwesten verder, daar zitten met Amsterdam en Schiphol ook grote knooppunten bij met veel reizigers." Hij adviseert reizigers die maandag in dat gebied de trein willen pakken, alvast goed op te letten.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

1 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

5 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

8 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

9 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

10 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

18 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

18 uur geleden