Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond waarschuwt voor zomer met lange rijen op vliegveld Lissabon

Vakbond waarschuwt voor zomer met lange rijen op vliegveld Lissabon

LISSABON (ANP/RTR) - De lange rijen op de luchthaven van Lissabon zullen tot in de zomer blijven duren, heeft de Portugese vakbond voor douanepersoneel gezegd. Net als op Schiphol is er te weinig beveiligingspersoneel om alle reizigers te controleren en dat leidt tot lange wachttijden. Er zijn plannen om het aantal beveiligers op de zes Portugese luchthavens te verdubbelen, maar dat kost tijd.

Vakbondsvoorzitter Acacio Pereira liet weten dat de luchthaven van Lissabon oud is en de enorme toename in het aantal passagiers na de coronapandemie niet aankan. Hij verwijt het ANA, het bedrijf dat het vliegveld beheert, de vluchten naar Lissabon niet goed te hebben gespreid. ANA had de schuld voor de problemen juist bij de grensbewakings- en immigratiedienst gelegd. Die zou niet voor voldoende personeel hebben gezorgd.

Pereira denkt dat het aannemen van nieuwe grensbewakers deze maand niet alle problemen op zal lossen. De luchthaven van Lissabon zal ook met extra bewakers niet zoveel reizigers aankunnen als er afgelopen weekeinde waren.

Vliegvelden door heel Europa hebben moeite om de stroom reizigers te verwerken na corona. Tijdens de pandemie vertrok het nodige personeel naar andere sectoren. Bovendien herstelt de reissector zich sneller dan was voorzien.

Meer uit Financieel

Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

25 minuten geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

41 minuten geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

1 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

1 uur geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

1 uur geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

2 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden