Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond vol vragen over mogelijke verkoop Arriva aan investeerder

Vakbond vol vragen over mogelijke verkoop Arriva aan investeerder

GRONINGEN (ANP) - Bij vakbond FNV leven vooral veel vragen na mediaberichten over een mogelijke verkoop van vervoersbedrijf Arriva aan een Amerikaanse investeringsmaatschappij. Moederbedrijf Deutsche Bahn (DB) is volgens zakenkrant Financial Times dicht bij een deal met investeerder I Squared Capital voor de verkoop van Arriva.

Vakbondsbestuurder Edwin Kuiper vindt het nog te vroeg om te oordelen of zo'n overname goed of slecht nieuws is voor de ongeveer 5500 medewerkers van Arriva in Nederland. "Dit is allemaal vers nieuws. De eerste Pavlov-reactie is dat als het om een Amerikaanse investeringsmaatschappij gaat, je het idee hebt dat zij vooral belang hebben bij geld verdienen. Je kunt je afvragen of dat overeenkomt met het reizigersbelang", zegt hij. Maar als I Squared werk zou maken van het verbeteren van een goed ov-netwerk "zou dat fantastisch zijn", zegt Kuiper. De staat van het openbaar vervoer in Nederland is volgens hem niet goed op dit moment. Al langere tijd is het verdwijnen van steeds meer bushaltes op het platteland een probleem in met name Groningen en Drenthe.

Arriva is in Nederland vooral actief in het noorden van het land met regionale bus- en treinverbindingen. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Arriva een grote speler in het openbaar vervoer.

Waarde

Volgens de Financial Times zou Arriva bij de verkoop 1,6 miljard euro waard zijn. DB, een Duits staatsbedrijf, zou de opbrengsten van de verkoop willen gebruiken om de schuldenlast te verlagen en te investeren in de activiteiten op zijn thuismarkt.

DB bevestigt Arriva te willen verkopen, maar zegt niets over een eventuele koper en de gevolgen voor de Nederlandse activiteiten. "We willen DB Arriva voor het einde van 2024 verkopen. Dit proces is lopende en we hebben dit en vorig jaar veel vooruitgang geboekt. We hebben verscheidene nationale bedrijven al verkocht", aldus een woordvoerder.

Meer uit Financieel

Advocaat-generaal vindt Europese miljardenboete Google terecht

LUXEMBURG (ANP) - Google heeft terecht een boete van ruim 4,1 miljard euro gekregen voor het wegdrukken van concurrenten op Androidtelefoons en andere apparaten. Zo luidt het advies van de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste Europese rechter. Daarmee dreigt het Amerikaanse techbedrijf de miljardenboete, die stamt uit 2018, opnieuw zonder succes te hebben aangevochten.

35 minuten geleden
Meer klussers bezoeken winkels Gamma en Karwei

LEUSDEN (ANP) - Meer klussers hebben vorig jaar de bouwmarkten van Gamma en Karwei bezocht. Dat meldt Intergamma, het moederbedrijf van de bouwmarktketens.

57 minuten geleden
ACM waarschuwt voor telefonische verkoop thuisbatterijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die ongevraagd worden gebeld door verkopers van thuisbatterijen, kunnen beter direct ophangen of het gesprek opnemen. Dat advies heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag gedeeld. Volgens de toezichthouder zijn thuisbatterijen ingewikkelde producten die je niet middels een ongevraagd telefoontje moet aanschaffen.

1 uur geleden
Nederlanders vaker ziek door verveling op werk, meldt Arbo Unie

NIEUWEGEIN (ANP) - Werkenden in Nederland worden vaker ziek door een bore-out, waarbij iemand stress ervaart op het werk vanwege verveling, te saai of te makkelijk werk. De Arbo Unie meldt na een analyse van eigen data dat het aantal verzuimdagen door een bore-out in vier jaar ruim vervijfvoudigd is.

1 uur geleden
Financiën vindt bonusboete zaak tussen ABN AMRO en DNB

DEN HAAG (ANP) - De boete die DNB heeft opgelegd aan ABN AMRO voor het overtreden van de bonusregels, is "een zaak tussen de bank en de toezichthouder". Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) desgevraagd weten. De Nederlandse staat is nog altijd mede-eigenaar van ABN AMRO, dat tijdens de financiële crisis van 2008 noodgedwongen werd genationaliseerd.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rente naar nul procent

BERN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Zwitserse Nationale Bank (SNB) heeft het rentetarief in het land verder verlaagd naar nul procent. De centrale bank hoopt daarmee investeerders ervan te weerhouden hun toevlucht te zoeken in de Zwitserse frank, die in tijden van wereldwijde geopolitieke onrust als veilige haven wordt gezien. Een lagere rentevergoeding maakt het minder aantrekkelijk voor investeerders om Zwitserse franken aan te houden ten opzichte van andere valuta.

2 uur geleden
Damrak licht lager na rentebesluit Amerikaanse centrale bank

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag. Naast de aanhoudende luchtaanvallen tussen Israël en Iran verwerkten beleggers het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield woensdagavond het rentetarief in de grootste economie ter wereld onveranderd, ondanks de herhaaldelijke oproepen van president Donald Trump om de leenkosten te verlagen.

2 uur geleden