Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond: twijfel aan bankroet papierfabriek Limburg om watersnood

Vakbond: twijfel aan bankroet papierfabriek Limburg om watersnood

MEERRSEN (ANP) - Vakbond CNV twijfelt aan de noodzaak van een faillissementsaanvraag door de Limburgse papierfabriek Meerssen Papier. Volgens het bedrijf zou de watersnood in Limburg van half juli voor zoveel financiële schade hebben gezorgd, dat een bankroet onvermijdelijk is. Maar de vakbond stelt op basis van gesprekken met werknemers dat de nood niet zo hoog is als de directie van het bedrijf zegt.

De provincie Limburg, die ook betrokken is bij het proces, bestrijdt de twijfel van de vakbond. Meerssen Papier was niet direct bereikbaar voor commentaar, maar de provincie zegt betrokken te zijn geweest bij het proces en toestemming te hebben gegeven voor de aanvraag. In een brief aan Gedeputeerde Staten schrijft de provincie gegevens van de eigenaar te hebben geanalyseerd en stelt het dat het faillissement komt door "de aanzienlijke gevolgen van het hoogwater". De eigenaar zou daardoor niet meer aan betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

De papierfabriek, waar ongeveer veertig mensen werken, staat in Meerssen. Dat is een van de gemeenten die zwaar is getroffen door de overstromingen. De fabriek staat volgens CNV-bestuurder Ed Leunissen naast de Kleine Geul, die ook overstroomde. Volgens de directie zou het bedrijf daardoor minstens 2,5 miljoen euro schade hebben geleden. Dan gaat het met name om kapotte installaties, maar ook schade aan gebouwen en machines.

Volle orderportefeuilles

Maar de vakbondsman geeft aan dat het personeel spreekt van "volle orderportefeuilles en geboekte winst". Volgens hem zou de schade slechts enkele tienduizenden euro's zijn. "Leden zeggen dat er gewoon doorgewerkt kan worden." Hij heeft daarom de indruk dat de eigenaar eieren voor z’n geld kiest en de wateroverlast als argument aangrijpt om zich uit het bedrijf terug te kunnen trekken.

De fabriek werd in 2008, toen de papiermarkt door digitalisering instortte, al eens failliet verklaard, weet Leunissen. Destijds werkten er ongeveer tweehonderd mensen. De provincie greep toen in door de fabriek te kopen en zo werkgelegenheid te behouden. In 2018 verkocht de provincie het bedrijf aan Marsna Paper. Daarbij zou ook een "forse bruidsschat van 4,3 miljoen euro" zijn meegegeven om achterstallig onderhoud te kunnen uitvoeren.

Leunissen wil dinsdag, de dag waarop rechtbanken meestal uitspraak doen in faillissementsaanvragen, contact met de eventuele curator. Volgens hem moet de onderste steen boven en is de boosheid op de werkvloer "immens". Ook wil de bond de rol van de provincie onderzocht hebben. De rechtbank moet nog uitspraak doen.

Meer uit Financieel

Lobbyclub: recordaantal mensen VS pakt vliegtuig rond feestdagen

ORLANDO (ANP/BLOOMBERG) - Maar liefst 7,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten zullen gedurende de feestdagenperiode in het vliegtuig stappen. Dat verwacht de American Automobile Association (AAA), die spreekt van een recordaantal. Ook het aantal mensen dat met de auto op pad gaat om bijvoorbeeld vrienden en familie te bezoeken neemt flink toe.

29 minuten geleden
AFM legt miljoenenboete op aan vastgoedinvesteerder Bever Holding

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vastgoedinvesteerder Bever Holding twee boetes opgelegd met een totale waarde van 5 miljoen euro. Het bedrijf zou een tijd lang hebben nagelaten voorwetenschap tijdig openbaar te maken. Ook heeft Bever Holding onjuiste informatie verspreid, stelt de markttoezichthouder.

1 uur geleden
AEX koerst af op vlak begin van week vol rentebesluiten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst maandag af op een vrijwel vlak begin. Beleggers doen het rustig aan in afwachting van de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England. De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering en op woensdag wordt het rentebesluit bekendgemaakt. De rentebesluiten van de ECB en de Britse centrale bank volgen op donderdag.

1 uur geleden
Franse AI-start-up haalt 385 miljoen euro aan investeringen op

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse kunstmatige intelligentie-start-up Mistral AI heeft 385 miljoen euro aan investeringen opgehaald en is daarmee een van de leidende AI-bedrijven in Europa. De waarde van het bedrijf wordt inmiddels geschat op 2 miljard euro.

1 uur geleden
Chipbedrijf Nvidia wil basis opzetten in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het grote Amerikaanse chipconcern Nvidia wil een basis opzetten in Vietnam om de halfgeleiderindustrie in het Aziatische land te helpen ontwikkelen. Dat heeft Nvidia-topman Jensen Huang gezegd bij een bezoek aan Vietnam en een ontmoeting met premier Pham Minh Chinh.

1 uur geleden
Krant: investeerders doen miljardenbod op warenhuisketen Macy's

NEW YORK (ANP) - Een groep investeerders heeft een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen Macy's te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De investeerdersgroep heeft het voorstel ook met Macy's besproken en het bestuur van de keten is bijeengekomen om het bod te bestuderen. Het is volgens de ingewijden echter niet duidelijk of de retailer voorstander is van het bod.

3 uur geleden
Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

18 uur geleden