Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond reageert sceptisch op quarantainevoorstel supermarkten

Vakbond reageert sceptisch op quarantainevoorstel supermarkten

AMSTERDAM (ANP) - De oproep om quarantaineregels voor supermarktmedewerkers te versoepelen zorgt voor scepsis bij vakbond FNV. Volgens de bond moeten werkgevers in de supermarktsector eerst meer doen om hun eigen medewerkers te beschermen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarkten, waarschuwde woensdag voor lege schappen als de quarantaineregels voor supermarktmedewerkers niet worden versoepeld. Veel personeel valt uit omdat ze in isolatie moeten na een coronabesmetting in hun omgeving. Het probleem is dat veel medewerkers jonger zijn dan 18 jaar en geen booster kunnen krijgen, waardoor ze ook niet vrijgesteld worden van de quarantaineplicht na contact met een besmet persoon.

FNV Handel, de afdeling die over supermarkten gaat, benadrukt dat werkgevers de verantwoordelijkheid hebben om hun personeel een veilige werkplek te bieden. De vakbond vraagt zich af of dit nog het geval is wanneer voor supermarktpersoneel andere coronaregels gaan gelden dan voor andere mensen, ook omdat supermarkten drukbezochte plekken zijn. FNV-bestuurder Michiel Al wijst erop dat veel maatregelen die aan het begin van de pandemie nog golden bij supermarkten zijn afgeschaald. Als voorbeelden noemt hij het deurbeleid en ontsmetten van winkelwagentjes.

Risico

"Ik snap dat ze dit willen, maar ik denk ook meteen: wanneer ga je aan je eigen medewerkers denken? Wij lopen het risico op de werkvloer, en die quarantaineregels zijn er niet voor niets", vult Fabian Hettema aan, kaderlid van FNV en werknemer bij een Fries filiaal van Lidl. Hij ziet dat klanten geregeld zonder mondkapje naar binnen lopen, maar daar wordt niet op gehandhaafd.

FNV-bestuurder Fatma Bugdayci-Karatas erkent dat er veel uitval is door de quarantaineplicht, maar dat supermarkten dit zelf over zich hebben afgeroepen. Ze wees de directie van Lidl kort na de sluiting van niet-essentiële winkels op extra drukte in supermarkten. Ook vroeg de vakbondsvrouw om extra beschermingsmaatregelen, zoals extra pallets voor de kassa om afstand te bewaren, gratis mondkapjes voor klanten die deze vergeten zijn of stickers met looproutes. "Dit werd voor kennisgeving aangenomen. Maar als het om omzet of klanten gaat, bedelen ze meteen om uitzonderingen."

Meer uit Financieel

Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

1 uur geleden
Pfizer daalt op Wall Street na tegenvaller afslankpil

NEW YORK (ANP) - Pfizer behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. Het farmacieconcern stopt met de ontwikkeling van een tweemaal daagse versie van zijn experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen. Het concern is nog wel steeds van plan om medio 2024 de proefgegevens vrij te geven over een eenmaal daagse versie van het medicijn, bekend als danuglipron. Het aandeel werd bijna 7 procent lager gezet.

2 uur geleden
Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

3 uur geleden
Gemeenten kunnen WOZ-bezwaren niet op tijd afhandelen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten slagen er dit jaar niet in alle WOZ-bezwaren op tijd af te handelen. De bezwaren moeten eind deze maand zijn beoordeeld, maar in waarschijnlijk een vijfde van de gevallen gaat dat niet lukken.

3 uur geleden
Krant: Apple en Paramount praten over bundelen streamingdiensten

CUPERTINO (ANP) - Apple en Paramount hebben gesprekken over het bundelen van hun streamingdiensten, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Door samen te werken zouden de bedrijven hun diensten goedkoper en aantrekkelijker kunnen maken.

4 uur geleden
Maximumprijs warmtenet gaat hard omlaag dankzij goedkoper gas

DEN HAAG (ANP) - De maximale prijs die energieleveranciers mogen vragen aan klanten van warmtenetten gaat hard omlaag. De prijs voor 'stadsverwarming', die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) reguleert, is gekoppeld aan de gasprijzen en die zijn nu een stuk lager dan een jaar geleden. Het maximumtarief bedraagt daarom iets meer dan de helft van dat van vorig jaar.

4 uur geleden
Fletcher neemt hotel-restaurant Oud London over

ZEIST (ANP) - Fletcher, de grootste hotelketen van Nederland, neemt het historische hotel-restaurant Oud London in Zeist over. Ook gaat de keten de exploitatie van het zeventiende-eeuwse Slot Zeist overnemen.

4 uur geleden