Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond reageert sceptisch op quarantainevoorstel supermarkten

Vakbond reageert sceptisch op quarantainevoorstel supermarkten

AMSTERDAM (ANP) - De oproep om quarantaineregels voor supermarktmedewerkers te versoepelen zorgt voor scepsis bij vakbond FNV. Volgens de bond moeten werkgevers in de supermarktsector eerst meer doen om hun eigen medewerkers te beschermen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarkten, waarschuwde woensdag voor lege schappen als de quarantaineregels voor supermarktmedewerkers niet worden versoepeld. Veel personeel valt uit omdat ze in isolatie moeten na een coronabesmetting in hun omgeving. Het probleem is dat veel medewerkers jonger zijn dan 18 jaar en geen booster kunnen krijgen, waardoor ze ook niet vrijgesteld worden van de quarantaineplicht na contact met een besmet persoon.

FNV Handel, de afdeling die over supermarkten gaat, benadrukt dat werkgevers de verantwoordelijkheid hebben om hun personeel een veilige werkplek te bieden. De vakbond vraagt zich af of dit nog het geval is wanneer voor supermarktpersoneel andere coronaregels gaan gelden dan voor andere mensen, ook omdat supermarkten drukbezochte plekken zijn. FNV-bestuurder Michiel Al wijst erop dat veel maatregelen die aan het begin van de pandemie nog golden bij supermarkten zijn afgeschaald. Als voorbeelden noemt hij het deurbeleid en ontsmetten van winkelwagentjes.

Risico

"Ik snap dat ze dit willen, maar ik denk ook meteen: wanneer ga je aan je eigen medewerkers denken? Wij lopen het risico op de werkvloer, en die quarantaineregels zijn er niet voor niets", vult Fabian Hettema aan, kaderlid van FNV en werknemer bij een Fries filiaal van Lidl. Hij ziet dat klanten geregeld zonder mondkapje naar binnen lopen, maar daar wordt niet op gehandhaafd.

FNV-bestuurder Fatma Bugdayci-Karatas erkent dat er veel uitval is door de quarantaineplicht, maar dat supermarkten dit zelf over zich hebben afgeroepen. Ze wees de directie van Lidl kort na de sluiting van niet-essentiële winkels op extra drukte in supermarkten. Ook vroeg de vakbondsvrouw om extra beschermingsmaatregelen, zoals extra pallets voor de kassa om afstand te bewaren, gratis mondkapjes voor klanten die deze vergeten zijn of stickers met looproutes. "Dit werd voor kennisgeving aangenomen. Maar als het om omzet of klanten gaat, bedelen ze meteen om uitzonderingen."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Historische reeks Dow-Jonesindex in New York, Deere hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex is op de aandelenbeurs in New York voor de achtste week op rij met verlies gesloten. Daarmee is sprake van een historische verliesreeks. De laatste keer dat de leidende graadmeter zo'n lange periode op rij met verlies sloot, was krap honderd jaar geleden. Beleggers lijken vooral bezorgd over de hoge inflatie. Dat merkte ook producent van landbouwmachines Deere dat vrijdag in New York een van de grotere verliezers was.

7 uur geleden
FNV: voorjaarsplannen eerste stap naar gelijke lastenverdeling

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om winsten en vermogens wat zwaarder te belasten is een "logische eerste stap" om tot een eerlijkere verdeling van de welvaart en de lasten te komen. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op de voorjaarsnota. FNV-voorzitter Tuur Elzinga spreekt van kruimels die worden uitgedeeld. "Zeker met de hoge inflatie en sterk stijgende uitgaven zoals de energierekeningen en de dagelijkse boodschappen, betekenen de huidige plannen alsnog achteruitgang voor vele Nederlanders", zegt hij.

7 uur geleden
Reuters: Brussel zou roebelrekening Europese gaskopers toestaan

BRUSSEL (ANP) - Duitsland en Italië hebben hebben aan bedrijven verteld dat ze roebelrekeningen kunnen openen om daarmee Russisch gas te kunnen blijven kopen zonder daarbij de sancties tegen Rusland te overtreden. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat daarover overleg met de Europese Unie is gevoerd.

7 uur geleden
Qatar: betere arbeidsvoorwaarden belangrijke erfenis WK voetbal

DOHA (ANP/AFP) - Het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor buitenlandse werknemers zal een "belangrijke erfenis" van het WK voetbal zijn. Dat benadrukken de organisatoren van het mondiale voetbaltoernooi dat eind dit jaar in Qatar wordt gehouden. De behandeling van buitenlandse arbeiders bij de miljarden kostende infrastructuurprojecten in Qatar is een groot punt van kritiek. Ook de wijze waarop het land omgaat met de rechten van vrouwen en de lhbti-gemeenschap geeft te denken.

9 uur geleden
Krant: Ford mag binnenkort geen auto's meer verkopen in Duitsland

MÜNCHEN (ANP) - In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche.

10 uur geleden
PostNL pakt forse winst op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - PostNL werd vrijdag fors hoger gezet op het Damrak. Beleggers reageerden op bij de Europese Commissie ingediende documenten waaruit blijkt dat investeringsbedrijf Vesa Equity Investment feitelijk zeggenschap krijgt over het postbedrijf. De AEX-index eindigde de handelsweek met een plus na de recente koersdruk. De Amsterdamse beurs leverde een groot deel van de winst van eerder op de dag echter weer in.

12 uur geleden
Historische verliesreeks dreigt voor Dow-Jonesindex

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex van de aandelenbeurs in New York staat op het punt een historische verliesreeks te evenaren. Voor het eerst in ongeveer honderd jaar stevent de graadmeter af op acht verliesweken op een rij. Het was in 1923 voor het laatst dat de index een dergelijke verliesreeks beleefde. Het begin van de handel op vrijdag was nog positief, maar al snel draaide het sentiment om. Beleggers zijn onder andere bezorgd over de hoge inflatie, die deze week verder werden aangewakkerd door waarschuwingen van grote Amerikaanse supermarktketens.

12 uur geleden