Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond: geef GGD-medewerkers een vast contract

Vakbond: geef GGD-medewerkers een vast contract

DEN HAAG (ANP) - GGD-medewerkers van test- en vaccinatielocaties moeten een vaste aanstelling krijgen aan het eind van hun maximale aantal tijdelijke contracten, meent de Vakcentrale voor Professionals (VCP). De vertegenwoordiger van meerdere vakbonden - waaronder zorgvakbonden - reageert daarmee op het nieuws dat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland aan de bel trekt over ervaren medewerkers die na drie tijdelijke contracten moeten worden ontslagen.

Medewerkers met een tijdelijk contract moeten na twee keer verlenging van dat contract vast in dienst worden genomen, of worden ontslagen. Volgens de GGD kunnen medewerkers alleen een vaste aanstelling krijgen als het kabinet extra financiering kan garanderen. Anders is het lastig om mensen vast aan te nemen, omdat niet zeker is of daar ook geld voor beschikbaar blijft. Hoeveel GGD-medewerkers momenteel op het punt staan om ontslagen te worden om deze reden, is onduidelijk.

Maar volgens voorzitter van de VCP Nic van Holstein kan de GGD gewoon vaste contracten uitdelen. De pandemie duurt immers al bijna twee jaar en is ook nog niet zomaar verdwenen. "Het gaat voorlopig gewoon om structureel werk", aldus Van Holstein. "En ook wanneer het testen en prikken op een later moment alsnog wegvalt, loopt ontslag via de gebruikelijke UWV-route."

Gouden ketens

Dat wil volgens hem zeggen dat de GGD werknemers met een vast contract alsnog kan ontslaan als de behoefte aan test- en prikpersoneel sterk afneemt. "Als je aanvoert dat die bedrijfsonderdelen stoppen en je kunt de mensen niet elders in je bedrijf kwijt, dan is dat een rechtmatige reden voor ontslag. Het is een mythe dat werknemers direct met gouden ketens vastzitten bij een vast contract."

Het ministerie van Sociale Zaken beaamt dat. Vaste contracten die de GGD nu aangaat, kunnen met toestemming van het UWV voor bedrijfseconomisch ontslag worden ontbonden als de crisis voorbij is. "Dat is voor de korte termijn de meest logische oplossing voor GGD’s", aldus een woordvoerder.

Boostercampagne

Met de boostercampagne van vaccins in het vooruitzicht én de enorme toeloop van mensen die zich laten testen, zijn er de komende tijd veel medewerkers bij de GGD'en nodig. Van Holstein ziet dan ook een rol voor het ministerie van Volksgezondheid. "Het is nu van het grootste belang dat de GGD deze mensen in dienst houdt, zodat we snel kunnen testen en prikken en de pandemie zo effectief mogelijk kunnen bestrijden. Daar moet het ministerie, als opdrachtgever, ook op begroten. En calculeer dan ook zo'n ontslagperiode in. Dat allemaal hoort bij goed werkgeverschap."

Het ministerie liet woensdag weten dat er deze week overleg is geweest met de GGD'en. Wat daar uit is gekomen, is nog niet duidelijk.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Eerste Omikron-gevallen in Canada

TORONTO (ANP/RTR) - In Canada zijn zondag voor het eerst coronabesmettingen met de Omikron-variant vastgesteld, meldt het ministerie van Gezondheid van de provincie Ontario. Het gaat om twee mensen die recentelijk in Nigeria zijn geweest. Beiden zitten nu in quarantaine.

9 uur geleden
PCR-test bij aankomst niet verplicht voor reizigers uit Z-Afrika

DEN HAAG (ANP) - Reizigers die vanuit zuidelijk Afrika aankomen in Nederland hoeven bij aankomst niet verplicht een PCR-test af te laten nemen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag nog dat iedereen na aankomst uit een land met zeer hoog risico wel een PCR-test moet laten afnemen. Tot dusver waren twee negatieve tests vooraf voldoende. De test achteraf "hebben we toegevoegd aan de verplichting die sowieso geldt", aldus De Jonge.

11 uur geleden
WHO: houd grenzen open zolang ernst Omikron onduidelijk is

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er zondag bij landen op aangedrongen om "de wetenschap te volgen" in plaats van reisverboden op te leggen in een poging de nieuwe Omikron-variant in te dammen. "Er is momenteel geen informatie die erop wijst dat de symptomen die gepaard gaan met Omikron verschillen van die van andere varianten", aldus de WHO.

12 uur geleden
Zuid-Afrikaanse experts: klachten Omikron voornamelijk mild

PRETORIA (ANP/BLOOMBERG) - De klachten van mensen die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus zijn voornamelijk mild van aard. Tot die conclusie komen zowel Covid-adviseurs van de Zuid-Afrikaanse overheid als de arts in de stad Pretoria die als eerste aan de bel trok over de nieuwe variant.

14 uur geleden
Nederland onder landen die meeste Omikron-gevallen tellen

DEN HAAG (ANP) - Nederland staat in één klap in de top van de lijst met landen waar de meeste coronabesmettingen met de Omikron-variant officieel zijn bevestigd, nu het RIVM bij dertien mensen de nieuwe variant heeft ontdekt. Zuid-Afrika voert de lijst aan.

16 uur geleden
Weer zo'n 22.000 coronabesmettingen vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests groeit nauwelijks meer. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 22.193 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen. Maar dat wil niet zeggen dat de piek van de coronagolf bereikt is.

17 uur geleden
Coronapatiënten blijven binnenstromen op verpleegafdelingen

ZEIST (ANP) - De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 230 nieuwe patiënten met een coronainfectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zondag 2642 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, dat zijn er 18 meer dan zaterdag.

18 uur geleden