
Vakbond: geef GGD-medewerkers een vast contract
DEN HAAG (ANP) - GGD-medewerkers van test- en vaccinatielocaties moeten een vaste aanstelling krijgen aan het eind van hun maximale aantal tijdelijke contracten, meent de Vakcentrale voor Professionals (VCP). De vertegenwoordiger van meerdere vakbonden - waaronder zorgvakbonden - reageert daarmee op het nieuws dat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland aan de bel trekt over ervaren medewerkers die na drie tijdelijke contracten moeten worden ontslagen.
Medewerkers met een tijdelijk contract moeten na twee keer verlenging van dat contract vast in dienst worden genomen, of worden ontslagen. Volgens de GGD kunnen medewerkers alleen een vaste aanstelling krijgen als het kabinet extra financiering kan garanderen. Anders is het lastig om mensen vast aan te nemen, omdat niet zeker is of daar ook geld voor beschikbaar blijft. Hoeveel GGD-medewerkers momenteel op het punt staan om ontslagen te worden om deze reden, is onduidelijk.
Maar volgens voorzitter van de VCP Nic van Holstein kan de GGD gewoon vaste contracten uitdelen. De pandemie duurt immers al bijna twee jaar en is ook nog niet zomaar verdwenen. "Het gaat voorlopig gewoon om structureel werk", aldus Van Holstein. "En ook wanneer het testen en prikken op een later moment alsnog wegvalt, loopt ontslag via de gebruikelijke UWV-route."
Gouden ketens
Dat wil volgens hem zeggen dat de GGD werknemers met een vast contract alsnog kan ontslaan als de behoefte aan test- en prikpersoneel sterk afneemt. "Als je aanvoert dat die bedrijfsonderdelen stoppen en je kunt de mensen niet elders in je bedrijf kwijt, dan is dat een rechtmatige reden voor ontslag. Het is een mythe dat werknemers direct met gouden ketens vastzitten bij een vast contract."
Het ministerie van Sociale Zaken beaamt dat. Vaste contracten die de GGD nu aangaat, kunnen met toestemming van het UWV voor bedrijfseconomisch ontslag worden ontbonden als de crisis voorbij is. "Dat is voor de korte termijn de meest logische oplossing voor GGD’s", aldus een woordvoerder.
Boostercampagne
Met de boostercampagne van vaccins in het vooruitzicht én de enorme toeloop van mensen die zich laten testen, zijn er de komende tijd veel medewerkers bij de GGD'en nodig. Van Holstein ziet dan ook een rol voor het ministerie van Volksgezondheid. "Het is nu van het grootste belang dat de GGD deze mensen in dienst houdt, zodat we snel kunnen testen en prikken en de pandemie zo effectief mogelijk kunnen bestrijden. Daar moet het ministerie, als opdrachtgever, ook op begroten. En calculeer dan ook zo'n ontslagperiode in. Dat allemaal hoort bij goed werkgeverschap."
Het ministerie liet woensdag weten dat er deze week overleg is geweest met de GGD'en. Wat daar uit is gekomen, is nog niet duidelijk.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
5 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 week geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geleden