Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

"Huisvesting en werk moeten losgekoppeld worden van elkaar. Nu geldt voor arbeidsmigranten: geen werk, geen woning. Wie zijn werk verliest, slaapt dus op straat. Wij roepen al langer om dit los te laten en te zorgen voor fatsoenlijke huisvesting van mensen die we naar Nederland halen. Politiek en werkgevers moeten hierin snel hun verantwoordelijkheid nemen", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

De bond wil ook dat de capaciteit van de Arbeidsinspectie wordt uitgebreid. "Op veel terreinen zien we dat de beperkte capaciteit werknemers vogelvrij verklaart. Want waarom zou je je als werkgever aan de regels houden, als er steeds minder controle is? Uitbreiding van de inspectie moet daarom topprioriteit van de politiek worden", zegt Fortuin.

Sancties en boetes

Volgens Fortuin herkent CNV al langer het beeld dat De Boer schetst. "Slechte huisvesting, misstanden en belabberde arbeidsomstandigheden. De formerende partijen zetten nu waarschijnlijk de puntjes op de i van een nieuw akkoord. Laten ze op de valreep deze belangrijke punten meenemen: uitbreiding inspectie en regulering arbeidsmigratie. Het ligt volledig in lijn met de roep om meer bestaanszekerheid, waar de formerende partijen hun verkiezingswinst aan danken."

FNV ziet al jaren misstanden rond arbeidsmigratie met "onaanvaardbare en mensonterende" werk-, woon- en leefomstandigheden. FNV-bestuurder Petra Bolster zegt dat er een "overschot is aan slechte werkgevers die alle winst in hun eigen zak steken, maar de samenleving laten opdraven voor alle problematiek die voortvloeit uit de uitbuiting van arbeidskrachten. Het wordt tijd dat werkgevers de eerlijke prijs betalen voor arbeid."

De bond vindt dat politieke daadkracht, regelgeving en effectieve handhaving nodig zijn. "Een voorbeeld hiervan is investeren in de capaciteit van de Arbeidsinspectie. Want zonder regelgeving, effectieve handhaving en controle kunnen werkgevers arbeidsmigranten blijven uitbuiten. Een ander voorbeeld is sancties en boetes op te leggen die écht pijn doen."

Meer uit Politiek

Faber bekijkt of ze ook gezinshereniging uit Syrië kan stilleggen

DE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.

1 uur geleden
Oppositie hoopvol over akkoord onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.

4 uur geleden
Deal woontop: sneller en meer bouwen, eis betaalbare bouw blijft

NIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.

4 uur geleden
Ongeduldig oppositieverbond: cruciale dag voor onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.

5 uur geleden
Hermans wil geen winning Waddengas, maar 'weigeren kan niet'

DEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.

6 uur geleden
Oppositie richt pijlen op NSC in debat over gaswinning Warffum

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.

7 uur geleden
Klever stuurt geen ambtenaar naar gesprek Kamerleden over Syrië

DEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".

1 dag geleden