
Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren
UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.
"Huisvesting en werk moeten losgekoppeld worden van elkaar. Nu geldt voor arbeidsmigranten: geen werk, geen woning. Wie zijn werk verliest, slaapt dus op straat. Wij roepen al langer om dit los te laten en te zorgen voor fatsoenlijke huisvesting van mensen die we naar Nederland halen. Politiek en werkgevers moeten hierin snel hun verantwoordelijkheid nemen", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.
De bond wil ook dat de capaciteit van de Arbeidsinspectie wordt uitgebreid. "Op veel terreinen zien we dat de beperkte capaciteit werknemers vogelvrij verklaart. Want waarom zou je je als werkgever aan de regels houden, als er steeds minder controle is? Uitbreiding van de inspectie moet daarom topprioriteit van de politiek worden", zegt Fortuin.
Sancties en boetes
Volgens Fortuin herkent CNV al langer het beeld dat De Boer schetst. "Slechte huisvesting, misstanden en belabberde arbeidsomstandigheden. De formerende partijen zetten nu waarschijnlijk de puntjes op de i van een nieuw akkoord. Laten ze op de valreep deze belangrijke punten meenemen: uitbreiding inspectie en regulering arbeidsmigratie. Het ligt volledig in lijn met de roep om meer bestaanszekerheid, waar de formerende partijen hun verkiezingswinst aan danken."
FNV ziet al jaren misstanden rond arbeidsmigratie met "onaanvaardbare en mensonterende" werk-, woon- en leefomstandigheden. FNV-bestuurder Petra Bolster zegt dat er een "overschot is aan slechte werkgevers die alle winst in hun eigen zak steken, maar de samenleving laten opdraven voor alle problematiek die voortvloeit uit de uitbuiting van arbeidskrachten. Het wordt tijd dat werkgevers de eerlijke prijs betalen voor arbeid."
De bond vindt dat politieke daadkracht, regelgeving en effectieve handhaving nodig zijn. "Een voorbeeld hiervan is investeren in de capaciteit van de Arbeidsinspectie. Want zonder regelgeving, effectieve handhaving en controle kunnen werkgevers arbeidsmigranten blijven uitbuiten. Een ander voorbeeld is sancties en boetes op te leggen die écht pijn doen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC was bereid om het kabinet te laten vallen op de voorjaarsnota, zei duo-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Haar partij wilde meer geld om de problemen met de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA) bij het UWV op te lossen. Als dat niet lukte, was NSC bereid om uit de coalitie te stappen, erkende Van Vroonhoven. "We hebben hoog spel gespeeld."
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zeven posten sluiten, schrijft minister Caspar Veldkamp (NSC) donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om de ambassades in Burundi, Cuba, Zuid-Soedan, Libië en Myanmar. Verder gaan de consulaten-generaal in Antwerpen en Rio de Janeiro dicht.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota, meermaals gevreesd dat de coalitie er nu niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) is niet blij dat de huren in de sociale sector worden bevroren. "Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk, maar dat is de vraag die niet voorligt." Woningcorporaties hebben door de huurbevriezing minder geld om in nieuwe huizen te investeren, en daar baalt Keijzer van. Zij wijst naar de partijleiders, die verantwoordelijk zijn geweest voor het besluit.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben zorgen over de afspraken die coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in de voorjaarsnota hebben gemaakt, omdat er volgens de eerste berichten niet snel voldoende geld vrijkomt voor de aanpak van de stikstofcrisis. "Wij willen tempo. Want voor provincies is het van het grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen in totaal 600 miljoen euro uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.
7 uur geleden