Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond FNV ziet 'onveilige, giftige werksfeer' op ministerie VWS

Vakbond FNV ziet 'onveilige, giftige werksfeer' op ministerie VWS

UTRECHT (ANP) - Op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heerst volgens vakbond FNV een "onveilige" en zelfs "giftige" werksfeer. De bond is zich "kapotgeschrokken van de meldingen die we kregen", zegt vicevoorzitter Kitty Jong daarover.

In een peiling onder FNV-leden die op het ministerie werken, gaven tientallen leden aan dat ze te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag, voornamelijk door leidinggevenden. Dan gaat het vooral om pesten en intimidatie. Een woordvoerder van de bond zegt dat het niet gaat om de politieke top, maar om leidinggevenden op een lager niveau.

De bond vermeldt erbij dat het gaat om een "verkennend onderzoek". In totaal deden daar 101 mensen aan mee die voor VWS werken, van wie er 95 antwoord gaven op alle vragen. Van de ondervraagde groep had de meerderheid (62 procent) te maken met een of meer vormen van grensoverschrijdend gedrag. FNV wil dat "onmiddellijk ingegrepen wordt". De top van het ministerie heeft volgens de bond aangegeven dit ook te willen. Zo zou er een breder onderzoek komen naar aanleiding van de signalen die bij FNV zijn binnengekomen.

'Extreme zorgen'

FNV erkent dat de eigen peiling klein is en niet per se representatief voor de organisatie. Toch maakt de bond zich naar aanleiding van de uitkomsten "extreme zorgen" over de sfeer op het departement en de mentale gevolgen die dit heeft voor medewerkers. De peiling werd ook niet zomaar uitgezet; dat gebeurde nadat al diverse meldingen spontaan waren binnengekomen.

De mensen die in de peiling aangaven dat ze last hebben van grensoverschrijdend gedrag, geven vrijwel allemaal aan dat dit gevolgen heeft voor hun welbevinden. Ze rapporteren stress, functioneren naar eigen zeggen minder goed en meerdere respondenten zeiden zelfs weleens over zelfmoord te denken. De bond kreeg ook signalen over mensen die na een melding zelf ontslagen dreigden te worden.

Maatregelen

FNV zegt nog niet gerust te zijn op de toezegging van VWS over nader onderzoek. Volgens bestuurder Tanja Schrijver is het nodig om "snel en vooral doeltreffende" maatregelen te nemen. "Het is tijd om actief korte metten te maken met de onveilige werksfeer bij VWS."

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden