Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond FNV waarschuwt voor stakingsstorm

Vakbond FNV waarschuwt voor stakingsstorm

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt dat er een "stakingsstorm" op komst is. Verspreid over het land leggen komende week onder meer vuilnisophalers, groenvoorzieners en winkelmedewerkers van de Bijenkorf het werk neer. En dan is er ook nog een grote staking in het streekvervoer.

"We zijn een jaar nog nooit begonnen met zo veel stakingen en acties", zegt FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. Komende week zouden er acties zijn op meer dan honderd locaties. "Dat zegt iets over de nood en de vastbeslotenheid van onze leden. Helaas is de reactie van werkgevers ondermaats." De hoge inflatie van de laatste tijd maakt flinke loonsverhogingen volgens hem broodnodig.

De buschauffeurs in het streekvervoer staken vanaf maandag vijf dagen. Machinisten en conducteurs van de regionale treinen van bijvoorbeeld Arriva en Keolis staken mee. De stakingen kunnen daardoor impact hebben op regionale bus- en treinverbindingen in het hele land.

Vuilnisophalers, taxichauffeurs en sociale werkbedrijven

Ook zullen vuilnisophalers in Geldermalsen, Tiel en Culemborg tijdelijk het werk neerleggen. Voor dinsdag heeft FNV daarnaast een actie gepland van Uberchauffeurs die in optocht zullen rijden naar het Amsterdamse kantoor van het bedrijf achter de bekende taxi-app.

Later in de week zijn onder meer medewerkers van de sociale werkbedrijven aan de beurt, stelt de bond. Zij voeren actie in Arnhem. Verder wordt er in Drechtsteden en Emmen volgens FNV donderdag geen vuilnis opgehaald vanwege de staking van gemeentemedewerkers.

Nog meer acties volgende week

Na deze week komen er nog meer acties aan. Voor 15 februari heeft de bond bijvoorbeeld nog een grote landelijke staking van vuilnisophalers en boa’s en andere gemeenteambtenaren gepland.

Boufangacha went zich ook tot de politiek. Hij roept nogmaals op tot een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur. "Hun roep om hogere lonen klinkt hol, als zij zelf in semipublieke sectoren zoals ziekenhuizen en streekvervoer niet voldoende geld beschikbaar stellen."

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

14 minuten geleden
FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

3 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

8 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

8 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

10 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

10 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

11 uur geleden