
Vakbond FNV vindt dat winkels hun reclamebeleid moeten aanpassen
UTRECHT (ANP) - Grote winkelketens zouden verstandiger om moeten gaan met hun reclamebeleid. Door de vele sale-reclames is het de afgelopen tijd "onverantwoord druk" in de winkels en distributie. Daarover klaagt vakbond FNV in het weekend tussen de bekende koopjesdagen Black Friday en Cyber Monday.
"Supermarkten en grote winkelketens zijn voortdurend op sociale media, tv en radio klanten aan het trekken met koopjes. Alsof er geen corona is, alsof er niets aan de hand is. Wij willen een disclaimer ‘shop met mate’", zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen.
Vanuit de vakbond klinkt al langer kritiek op Black Friday dat voor de medewerkers van winkels en ook distributiecentra veel extra werkdruk betekent. "Het gaat goed met de omzetten van veel grote ketens. De reclames en uitverkoopfestijnen zijn dus totaal geen noodzaak", redeneert de bond daarbij.
Koopjesfestijn
Winkeliersorganisatie INretail probeerde afgelopen jagen juist te benadrukken dat de branche wel degelijk verantwoord omgaat met het koopjesfestijn. INretail zei vrijdagavond ook dat Black Friday juist zeer rustig is verlopen. Dat baseerde de organisatie onder meer op metingen die ze heeft laten uitvoeren door een onderzoeksbureau.
De branche had eerder ook een oproep uitgestuurd aan winkels om promoties rond het koopjesfestijn zo veel mogelijk te spreiden over meerdere dagen. Daarnaast werd consumenten aangeraden om vooral op rustige momenten te shoppen. Maar een andere reden waarom het vrijdag rustiger was in de winkelstraten is dat het in grote delen van Nederland regende, gaf een woordvoerder van INretail ook te kennen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geëindigd. Gedurende de handelssessie zakten de aandelenbeurzen op Wall Street nog even weg. Beleggers reageerden op berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, wilde ontslaan. De koersen herstelden echter nadat Trump had gezegd dat Powells ontslag "zeer onwaarschijnlijk is", al sluit hij niets uit.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De hoeveelheid geld die de Europese Commissie beschikbaar stelt voor de klimaattransitie en de verduurzaming van de industrie is te klein. Dat stelt Transport & Environment (T&E) in reactie op de nieuwe EU-meerjarenbegroting. Volgens de milieu- en klimaatlobbygroep maakt de Europese Commissie onvoldoende gebruik van de verduurzaming van de transportsector om het concurrentievermogen te versterken.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese landbouwbegroting brengt veel onzekerheid met zich mee voor boeren en tuinders. Daarvoor waarschuwt voorzitter Ger Koopmans van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag gekelderd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van het Veldhovense bedrijf, dat nog niet kon bevestigen in hoeverre het volgend jaar zal groeien. Aanleiding is de "toenemende onzekerheid" door macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen. ASML zag 11,4 procent van zijn beurswaarde verdampen.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.
9 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet deels verdwijnen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald. Schiphol had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van het zonnepark, De Groene Energie Corridor. Volgens de luchthaven zijn er risico's voor de vliegveiligheid.
9 uur geleden