
Vakbond FNV op de valreep uitgenodigd voor gesprek met Tata Steel
IJMUIDEN (ANP) - De directie van Tata Steel Nederland gaat vlak voor het verstrijken van het ultimatum van FNV praten met de vakbond. FNV-bestuurder Roel Berghuis laat weten dat hij om 14.30 uur is uitgenodigd voor een gesprek bij het staalconcern. "Ik ben benieuwd wat ze te vertellen hebben", laat hij weten.
FNV heeft gedreigd met acties als er geen goede verklaring komt voor het plotselinge vertrek van directeur Theo Henrar. Ook wil de bond dat Tata Steel zich houdt aan een werkgelegenheidspact dat eerder werd afgesloten, om te voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen. Het ultimatum van FNV loopt dinsdag om 16.00 uur af.
Onder het personeel op het hoogovencomplex in IJmuiden blijft het onrustig. Volgens FNV waren er dinsdag weer enkele werkonderbrekingen. Maar hoeveel mensen daaraan meededen kan de bond niet aangeven. "We hebben er mensen van de vakbond heen gestuurd om de medewerkers toe te spreken."
Reorganisatieplannen
Tata Steel is al enige tijd bezig met reorganisatieplannen. Die leidden al eerder tot ophef bij de werknemers in IJmuiden omdat er relatief veel ontslagen bij de Nederlandse vestiging zouden vallen volgens uitgelekte plannen. Er dreigen in IJmuiden ongeveer duizend banen verloren te gaan.
FNV heeft overigens al voorgesorteerd op het afwijzen van de eisen. Voor donderdag heeft het een vergadering belegd voor de 4000 Tata-werknemers die lid zijn van de bond. Die vergadering wordt op het parkeerterrein De Bazaar in Beverwijk gehouden. In verband met de coronacrisis kunnen de leden dan in hun auto de vergadering volgen als ze dat willen.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Medewerkers van industriële bakkerijen hebben ingestemd met een nieuw loonbod van werkgevers, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat zij er over een periode van negentien maanden 16 procent meer salaris bij krijgen. Aanvankelijk zou er deze week worden gestaakt, maar die acties werden afgeblazen na het nieuwe bod.
15 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse windenergiesector wil dat er een maximale hoogte komt voor windmolens en een maximale grootte van de wieken. Nu worden windmolens steeds langer en kan er steeds meer meer stroom mee worden opgewekt. Maar daarmee wordt ook het vervoer en de productie van de alsmaar grotere wieken steeds moeilijker. Door de maximale hoogte van de wieken op 305 meter te zetten, wordt de aanleg van windparken op zee makkelijker, denkt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA).
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - GameStop ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op het ontslag van topman Matt Furlong bij de Amerikaanse keten van gamewinkels. Een reden voor het vertrek van Furlong werd niet gegeven. Wel neemt de activistische aandeelhouder en miljardair Ryan Cohen, die in 2020 een groot belang nam in GameStop en nu ook voorzitter is van het bedrijf, de taken van de topman over.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen hoeven passagiers die aan het begin van de coronapandemie strandden niet te compenseren voor de kosten van een repatriatievlucht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, besloten. Een Oostenrijks echtpaar had dat geëist.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een bank kan een rekening van een klant niet zomaar opzeggen zonder toe te lichten waarom. Simpelweg verwijzen naar de antiwitwasregels is niet voldoende, heeft de geschillencommissie van het in de financiële sector belangrijke klachteninstituut Kifid bepaald.
2 uur geledenZÜRICH (ANP/RTR) - Het Zwitserse parlement heeft ingestemd met een parlementaire enquête naar de ondergang van Credit Suisse en de redding van de bank door de grotere Zwitserse branchegenoot UBS. In mei werd al bekend dat er een onderzoekscommissie zou worden opgezet om te kijken naar de rol van de overheid, de centrale bank en financiële toezichthouder van Zwitserland bij de redding van Credit Suisse in maart van dit jaar.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Bijna driekwart van alle leningen die banken bij bedrijven in de eurozone hebben uitstaan lopen gevaar als de natuur verder achteruitgaat. Dat schrijft bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank (ECB) naar aanleiding van voorlopige onderzoeksresultaten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld in de financiële problemen kunnen komen als oogsten kleiner worden, schoon drinkwater schaars wordt of toeristische trekpleisters minder aantrekkelijk worden door het verdwijnen van natuurgebieden.
3 uur geleden