Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond FNV dreigt met stakingen bij brouwerijen Heineken

Vakbond FNV dreigt met stakingen bij brouwerijen Heineken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met stakingen bij bierconcern Heineken omdat de brouwer zijn personeel zou afschepen met een magere loonsverhoging. Als het bedrijf niet voor dinsdag 17.00 uur met een beter cao-bod komt, volgen er volgens een door de bond verstuurd ultimatum acties.

FNV-bestuurder Niels Suijker wijst erop dat de loonsverhogingen die Heineken heeft voorgesteld beduidend lager zijn dan de inflatie. Volgens de vakbondsman zorgt Heineken daarnaast voor ongelijkheid onder zijn werknemers door de loonschalen voor de komende twee jaar te bevriezen. Ook mist hij in het eindbod van de brouwer een goede regeling om eerder te kunnen stoppen met werken en een hogere reiskostenvergoeding.

"De mensen in de brouwerijen hebben de afgelopen twee jaar volop doorgewerkt tijdens de pandemie, met alle risico’s die ze daarbij liepen op de werkvloer, want thuiswerken was geen optie", zo onderbouwt Suijker zijn betoog. "Heineken maakt bovendien wereldwijd nog steeds enorm veel winst. En nu worden de medewerkers afgescheept met zo’n magere verhoging."

Cao's

De bond onderhandelt met Heineken over drie verschillende cao’s, voor het hoofdkantoor, voor de commerciële tak en voor de brouwerijen. Het ultimatum geldt alleen voor de brouwerijen. Suijker legt uit dat FNV daar de meeste leden heeft en dus met staken een krachtig signaal kan afgeven. Onder deze cao vallen de 1250 werknemers van de brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude, de veel kleinere Brand-locatie in Wijlre en frisdrankleverancier Vrumona in Bunnik. Als er straks gestaakt zou worden, dan gebeurt dat volgens Suijker in Den Bosch, Zoeterwoude en Bunnik.

Heineken stelt in een reactie dat er een "realistisch en fair eindbod" op tafel ligt. "Dit in tijden waarin het lastig is", benadrukt de onderneming. Heineken wordt naar eigen zeggen "buitengewoon hard" geraakt door de pandemie. "De horeca begeeft zich in een heel diepe crisis, ook nu zit alles door de lockdown weer volledig op slot en de effecten zullen nog lang merkbaar zijn. Daarbovenop worden we geconfronteerd met historisch hoge kostenstijgingen. Het is serieus alle hens aan dek."

Meer uit Financieel

Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

6 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

9 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

10 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

1 dag geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

1 dag geleden