Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond FNV dreigt met staking bij de Bijenkorf

Vakbond FNV dreigt met staking bij de Bijenkorf

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met een staking bij de Bijenkorf. Medewerkers van de warenhuisketen hebben een ultimatum gesteld aan de directie. Als die niet snel over de brug komt met een "fatsoenlijke loonsverhoging", willen ze het werk neerleggen.

Volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen verdienen de medewerkers van de Bijenkorf over het algemeen maar een beetje meer dan het minimumloon. De uurlonen liggen er rond de 11 à 12 euro bruto, geeft ze aan. "Deze mensen kunnen amper rondkomen, zeker nu de prijzen in de winkels overal hard stijgen."

De huidige cao van de Bijenkorf liep in juli dit jaar af. FNV heeft de indruk dat de directie het personeel onder druk probeert te zetten om snel akkoord te gaan met een nieuwe cao. In totaal biedt de Bijenkorf volgens de bond een loonsverhoging van 6 procent. Dat is veel te weinig, vindt FNV.

14 euro

De medewerkers willen volgens Vermeulen dat hun lonen voortaan meestijgen met de inflatie. Zij eisen om te beginnen 10 procent salaris erbij. De Bijenkorf heeft van FNV tot dinsdagmiddag de tijd gekregen om op het ultimatum in te gaan. De bond vindt eigenlijk dat de lonen minimaal 14 euro per uur moeten bedragen.

Bij de Bijenkorf werken in totaal zo'n 2400 mensen, zegt Vermeulen. Enkele honderden van hen zijn lid van de bond. De vakbondsbestuurder heeft de indruk dat de actiebereidheid groot is."Staken loont", benadrukt ze. Dat hebben de medewerkers van de Bijenkorf volgens haar onlangs ook gezien bij de stakingen bij spoorvervoerder NS.

Een woordvoerster van de Bijenkorf laat in een reactie weten dat de warenhuisketen bij zijn eindbod blijft. De voorgestelde loonsverhoging is volgens haar berekend op basis van de ontwikkeling van de koopkracht. "De verwachte daling van de koopkracht ligt op 6,8 procent. Met een salarisverhoging van 6 procent dragen we dus bij aan het repareren van het verwachte koopkrachtverlies", stelt de zegsvrouw.

Meer uit Financieel

Macron noemt Amerikaanse klimaatsubsidies 'superagressief'

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten stak de Franse president Emmanuel Macron woensdag zijn mening over Amerikaanse klimaatsubsidies niet onder stoelen of banken. De Fransman stelde dat de Amerikanen zich met hun Inflation Reduction Act "superagressief" opstellen tegenover het Europese bedrijfsleven.

1 uur geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

4 uur geleden
CBS: meer omzet uit zakelijke diensten, wel zorgen binnen sector

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven in de zakelijke dienstverlening zagen hun gemiddelde omzet in het derde kwartaal van dit jaar stijgen. In de beveiligingsbranche was daarbij sprake van een recordstijging. Wel daalde binnen de sector het ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

5 uur geleden
Fed-preses Powell praat beurzen New York fors omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag na een voorzichtig begin met forse winsten de handel uitgegaan. Een speech van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zorgde voor meer optimisme bij beleggers. Hij gaf aan dat de Fed mogelijk al vanaf december de rente met minder grote stappen zal verhogen.

6 uur geleden
Fed steeds duidelijker over minder hevige renteverhogingen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het wordt steeds waarschijnlijker dat de Federal Reserve het tempo van renteverhogingen verlaagt. In een speech zei voorzitter Jerome Powell andermaal dat de Fed de waarschijnlijk al vanaf december in minder grote stappen zal verhogen dan bij de afgelopen rentebesluiten.

7 uur geleden
Eurocommissaris: veel werk voor Twitter om EU-regels na te komen

BRUSSEL (ANP) - Twitter heeft nog "enorm veel werk" te verzetten om te voldoen aan regelgeving van de Europese Unie. Dat heeft Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) duidelijk gemaakt in een videogesprek met Elon Musk, die het socialmediabedrijf kocht en daar tijdelijk de baas van is.

7 uur geleden