Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond FNV dreigt met staking bij de Bijenkorf

Vakbond FNV dreigt met staking bij de Bijenkorf

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met een staking bij de Bijenkorf. Medewerkers van de warenhuisketen hebben een ultimatum gesteld aan de directie. Als die niet snel over de brug komt met een "fatsoenlijke loonsverhoging", willen ze het werk neerleggen.

Volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen verdienen de medewerkers van de Bijenkorf over het algemeen maar een beetje meer dan het minimumloon. De uurlonen liggen er rond de 11 à 12 euro bruto, geeft ze aan. "Deze mensen kunnen amper rondkomen, zeker nu de prijzen in de winkels overal hard stijgen."

De huidige cao van de Bijenkorf liep in juli dit jaar af. FNV heeft de indruk dat de directie het personeel onder druk probeert te zetten om snel akkoord te gaan met een nieuwe cao. In totaal biedt de Bijenkorf volgens de bond een loonsverhoging van 6 procent. Dat is veel te weinig, vindt FNV.

14 euro

De medewerkers willen volgens Vermeulen dat hun lonen voortaan meestijgen met de inflatie. Zij eisen om te beginnen 10 procent salaris erbij. De Bijenkorf heeft van FNV tot dinsdagmiddag de tijd gekregen om op het ultimatum in te gaan. De bond vindt eigenlijk dat de lonen minimaal 14 euro per uur moeten bedragen.

Bij de Bijenkorf werken in totaal zo'n 2400 mensen, zegt Vermeulen. Enkele honderden van hen zijn lid van de bond. De vakbondsbestuurder heeft de indruk dat de actiebereidheid groot is."Staken loont", benadrukt ze. Dat hebben de medewerkers van de Bijenkorf volgens haar onlangs ook gezien bij de stakingen bij spoorvervoerder NS.

Een woordvoerster van de Bijenkorf laat in een reactie weten dat de warenhuisketen bij zijn eindbod blijft. De voorgestelde loonsverhoging is volgens haar berekend op basis van de ontwikkeling van de koopkracht. "De verwachte daling van de koopkracht ligt op 6,8 procent. Met een salarisverhoging van 6 procent dragen we dus bij aan het repareren van het verwachte koopkrachtverlies", stelt de zegsvrouw.

Meer uit Financieel

Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

6 minuten geleden
AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

2 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

3 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

4 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

6 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

7 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

8 uur geleden