Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakbond FNV alsnog akkoord met reddingsplan KLM

Vakbond FNV alsnog akkoord met reddingsplan KLM

UTRECHT (ANP) - FNV stemt alsnog in met de langere periodes van loonmatigingen bij KLM. De vakbond en luchtvaartmaatschappij hebben maandag aanvullende afspraken gemaakt over de bijdrage van de medewerkers die nodig is om de coronasteun van het Rijk te krijgen. Hierdoor ligt alleen pilotenvakbond VNV nog dwars.

Volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg werd zijn bond vrijdag "onaangenaam verrast" over aanvullende voorwaarden van minister Wopke Hoekstra van Financiën. Maar met de nieuwe aanvullende afspraken "is wat ons betreft de coronasteun voor KLM gered en kunnen wij als vakbond de vinger aan de pols blijven houden", aldus de FNV'er die opkomt voor cabine- en grondpersoneel.

FNV en de andere bonden bij KLM werden voor het weekend overvallen met het nieuws dat de minister voor alle versoberingen een langere looptijd wilde dan KLM eerder met de bonden had afgesproken. Die afspraken liepen voor grond- en cabinepersoneel ruim twee jaar. De minister wilde echter een akkoord voor de vijf jaar dat de coronasteun gepland is.

VNV

"We moesten binnen 24 uur tekenen bij het kruisje. Dat zou betekenen dat we bij KLM de komende vijf jaar geen rol meer zouden hebben als sociale partner aan de onderhandelingstafel", legt Van Doesburg uit. FNV wilde echter ook komende tijd KLM-werknemers goed kunnen vertegenwoordigen. De bond heeft de indruk dat dit nu alsnog is geregeld.

De aanvullende afspraken leiden er volgens FNV toe dat alle vakbonden in de periode van staatssteun hun onderhandelingsvrijheid behouden. "Het is aan sociale partners om met elkaar afspraken te maken over de inhoud van de arbeidsvoorwaardelijke bijdragen, het is niet aan een ministerie om hier een decreet over uit te vaardigen. Uiteraard committeren wij ons eraan om de steun van de belastingbetaler hierbij niet op het spel te zetten", aldus Van Doesburg.

Ondanks het 'ja' van FNV is KLM nog altijd niet uit de problemen. Pilotenvakbond VNV benadrukte eerder op de dag KLM niet failliet te willen laten gaan, maar toch ook niet bereid te zijn om een blanco cheque te ondertekenen. "We willen duidelijkheid hebben waar we voor tekenen", zo benadrukte VNV-voorzitter Willem Schmid. Ook de toezegging van de piloten heeft KLM nodig om het tweede deel van het steunpakket van de Nederlandse overheid te ontvangen.

Meer uit Financieel

Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

13 minuten geleden
Greenpeace vindt dat Unilever zich moet schamen

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisatie Greenpeace heeft geen goed woord over voor de aangepaste doelstellingen van Unilever om het gebruik van nieuw plastic terug te dringen. In plaats van een halvering volgend jaar, zegt het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern achter Axe, Dove en Knorr te mikken op een vermindering met 30 procent in 2026. "Unilever zou zich vandaag moeten schamen", reageert Greenpeace op het nieuws.

19 minuten geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. De pedalen kunnen ook losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

59 minuten geleden
Ook Lufthansa annuleert vluchten naar Israël

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft ook besloten om vrijdag alle vluchten naar Israël te annuleren. In de nacht van donderdag op vrijdag zou Israël een aanval op Iran hebben uitgevoerd, wat veiligheidsrisico's voor de luchtvaart met zich meebrengt. Om die reden maakte KLM eerder op de dag al bekend de vluchten naar Tel Aviv tot en met maandag op te schorten.

1 uur geleden
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023 was sprake van een krimp van 0,1 procent, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van nieuwe gegevens.

1 uur geleden
Transavia sluit vertrek uit Nederland bij nachtsluiting niet uit

HILVERSUM (ANP) - Transavia-topman Marcel de Nooijer sluit niet uit dat de luchtvaartmaatschappij uit Nederland vertrekt als de nachtsluiting van Schiphol er komt. Dat zei hij tijdens het radioprogramma Sven op 1. "Ik denk dat wij op een tijdpad zitten dat we niets uitsluiten", aldus De Nooijer.

2 uur geleden
Winst 100-jarige verzekeraar De Goudse gehalveerd

GOUDA (ANP) - De winst van ondernemersverzekeraar De Goudse is in 2023 gehalveerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Het familiebedrijf, dat deze maand zijn 100-jarig bestaan viert, kreeg te maken met een toename van het aantal ongevallen met motorrijtuigen, een stijging in arbeidsongeschiktheid bij zzp'ers en meer brandschade.

4 uur geleden