
Vakbond CNV: 1 op 5 werkenden krijgt geen vakantiegeld
UTRECHT (ANP) - Bijna één op de vijf werkenden krijgt dit jaar geen vakantiegeld. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder een naar eigen zeggen representatieve groep van 3500 werkenden.
"Dit zijn schokkende cijfers. Het betekent dat 1,7 miljoen werkenden geen vakantiegeld krijgen. Terwijl vakantiegeld een recht is. Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Het aantal mensen dat geen vakantiegeld krijgt, is bovendien fors hoger dan vorig jaar: toen bleek dat 8 procent geen vakantiegeld kreeg. Een stevige verdubbeling dus."
Met name werkenden in sectoren die te lijden hebben onder de coronacrisis krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd, aldus CNV. Uitschieter is de evenementensector: daar krijgt 70 procent geen vakantiegeld. Ook in de horeca- en toerismesector, ICT en detailhandel krijgt men vaak geen vakantiegeld, zegt de bond.
"We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Tegelijkertijd is de steun die veel ondernemers krijgen vanuit de overheid royaal. Die is juist bedoeld voor het doorbetalen van de salarissen, waar het vakantiegeld onderdeel van is", geeft Fortuin aan. Ruim één op de drie ondervraagden heeft begrip voor ondernemers die geen vakantiegeld uitkeren, tegenover 48 procent die dat niet heeft. Een kwart is bereid om een deel van het vakantiegeld in te leveren als dat nodig is.
CNV roept werkenden op om niet zomaar akkoord te gaan met het inleveren van vakantiegeld. "Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. In de sectoren waar men geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden. Tot twee jaar na je ontslag kan dit je fors minder inkomsten opleveren. Ga dus niet zomaar akkoord met dit loonoffer. Maar check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen", stelt Fortuin.
Meer uit Financieel
SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.
8 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse overheid heeft banken 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) uitgekeerd omdat er mogelijk is gefraudeerd met coronaleningen door mkb'ers. Het gaat om leningen waarvoor de overheid volledig garant stond.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een groep Amerikaanse autodealers roept de regering Biden op om terug te komen op regelgeving die voorschrijft dat in 2032 twee op de drie auto's die in de Verenigde Staten worden verkocht elektrisch moeten zijn. De autodealers schrijven in een brief aan president Joe Biden dat de meeste autokopers in de VS nu niet geïnteresseerd zijn in het kopen van elektrische auto's. Ook niet met stimuleringsmaatregelen van de overheid.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pakketbedrijf DHL heeft dinsdag ruim 2 miljoen pakketten verwerkt in Nederland en daarmee is het de drukste dag voor het bedrijf ooit. Het record stond op de dinsdag na Black Friday vorig jaar, met 1,6 miljoen pakketten. Ook op de 4300 servicepunten van DHL werd dinsdag een recordaantal van meer dan 300.000 pakketten bezorgd.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Webwinkel bol was duidelijk genoeg met de tekst op zijn bestelknop. Een klant koos er bij het bestellen voor om achteraf te betalen, klikte op de knop "bestelling plaatsen" en heeft vervolgens niet betaald. In een advies aan de Hoge Raad noemt de advocaat-generaal de tekst op de bestelknop concreet genoeg, dus moet de klant volgens de juridisch adviseur alsnog aan bol betalen.
3 uur geleden