Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vakantieboekingen stijgen, maar minder hard dan normaal

Vakantieboekingen stijgen, maar minder hard dan normaal

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vakantieboekingen bij reisorganisaties stijgt sinds de kerst, maar niet zo hard als normaal. Dat komt onder meer door de veranderende reisregels op bestemmingen en de daarmee gepaarde onzekerheid voor vakantiegangers, melden Corendon, TUI, Sunweb en verhuurder van vakantiehuizen Belvilla na een belronde. Ook blijven mensen tot kort voor vertrek hun vakantie boeken.

"Mensen wachten wel echt af met boeken", zegt een woordvoerster van TUI, maar de boekingen nemen ten opzichte van vorige weken wel "fors toe". Het merendeel van de boekingen is voor januari en februari. Behalve de geijkte sneeuwbestemmingen zoals Oostenrijk en Finland gaan mensen ook graag naar de zon, zoals de Antillen, de Canarische Eilanden en Kaapverdië. Er wordt volgens de reisorganisator ook "een stuk meer last minute geboekt" dan normaal. De zomerboekingen lopen ondanks een forse stijging nog wel achter op voorgaande jaren, aldus de zegsvrouw.

Bij Corendon lopen de boekingen voor de korte termijn vooralsnog goed, maar voor de zomer lopen ze nog "sterk achter", laat de reisorganisatie weten. Wel fluctueren de zomerboekingen per dag, aldus de organisatie. Normaal gesproken bepalen mensen rond de feestdagen waar ze met de zomer naartoe gaan. "Dit jaar hebben we die stijging ook gezien, maar minder sterk. Veel mensen stellen een besluit nog wat langer uit totdat er meer duidelijkheid is over het verdere verloop van de pandemie." Corendon verwacht dat het aantal zomerboekingen "aardig in de buurt zal komen" van de pre-coronajaren, al zullen mensen minder lang voor vertrek boeken.

Volgens Belvilla ligt het aantal boekingen op dit moment licht hoger dan dezelfde periode vorig jaar en is het eigen land het populairst, daarna volgen België en Oostenrijk. De zomerboekingen liggen "voorlopig iets hoger" dan in 2021, en voor juli en augustus wordt "opvallend meer naar het buitenland geboekt".

Sunweb merkt dat vakantiegangers winterboekingen vooruit schuiven. "Consumenten boeken nu ook voor februari en maart, maar last minute blijft populair", aldus de reisorganisator. Het aantal zomerboekingen verdubbelde voor Sunweb in de week na kerst in vergelijking met de voorgaande weken. In de normale situatie zoals die voor de coronapandemie gold, was die stijging vergelijkbaar. Mensen gaan eerder binnen Europa dan erbuiten op vakantie. Met name lastminuteboeken blijft populair volgens de reisorganisator.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

5 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

11 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

14 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

19 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

20 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

20 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

21 uur geleden