Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VAE en OPEC+ koersen op compromis over olieproductie

VAE en OPEC+ koersen op compromis over olieproductie

ABU DHABI (ANP) - De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben een voorlopig compromis gesloten met oliekartel OPEC en zijn bondgenoten (OPEC+) over de olieproductie. Dat zei een afgevaardigde van de OPEC tegen persbureau Bloomberg. De VAE zouden daarbij meer olie mogen produceren dan nu het geval is.

Het voorstel moet worden goedgekeurd door alle leden van de OPEC+, zoals de alliantie van het oliekartel met landen als Rusland en Kazachstan wordt genoemd. Een overeenkomst bij de OPEC+ over de productie liep onlangs stuk door weerstand van de VAE, omdat die vonden dat hun huidige productiequotum te laag is en zou moeten worden verhoogd. Nu zou er spoedig een nieuwe vergadering gepland moeten worden om dit voorstel te bespreken.

Met het compromis wordt de nieuwe basis voor de productie van de VAE verhoogd naar 3,65 miljoen vaten per dag, van de huidige 3,17 miljoen vaten per dag nu. De VAE zullen een voorstel van Saudi-Arabië om de productiebeperkingen te verlengen tot december 2022 nu wel steunen, aldus de afgevaardigde.

Geleidelijke verhoging

Met de deal zou de weg vrij komen voor een verdere geleidelijke verhoging van de olieproductie door de OPEC+. Door het economisch herstel van de coronacrisis is de vraag naar olie sterk gestegen en zijn de prijzen naar de hoogste niveaus in jaren geklommen. De OPEC+ besloot eerder de productie van olie scherp te verlagen om daarmee de prijzen te stutten, maar is nu bezig deze geleidelijk op te voeren vanwege het herstel van de vraag.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwde eerder deze week nog dat de prijzen van brandstoffen zoals benzine nog sterker kunnen gaan stijgen door de krapte op de oliemarkt. Volgens het IEA zou dit het economisch herstel kunnen ondermijnen.

Meer uit Financieel

EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

16 uur geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

17 uur geleden
Arriva wil meer dan twintig trajecten van NS overnemen

HEERENVEEN (ANP) - Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu nog treinen rijden van de NS. De spoorvervoerder heeft daarvoor verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), bevestigt een woordvoerster van Arriva na berichtgeving door de Volkskrant.

19 uur geleden
President Biden dinsdag naar stakend personeel autofabrikanten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dinsdag naar Michigan om zijn steun te betuigen voor de staking bij de grote autofabrikanten in Detroit. Die vakbondsactie houdt de Amerikaanse auto-industrie al meer dan een week in de greep. Biden wil een dag voor voormalig president Donald Trump bij de stakers langsgaan.

20 uur geleden
Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

1 dag geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

1 dag geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

1 dag geleden