Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vader ontvoerde Insiya verliest beroep over ouderlijk gezag

Vader ontvoerde Insiya verliest beroep over ouderlijk gezag

AMSTERDAM (ANP) - Shehzad H., de vader van het in september 2016 in Amsterdam ontvoerde meisje Insiya, krijgt het ouderlijk gezag over het kind niet terug. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. De rechtbank had het ouderlijk gezag beëindigd, op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. H. had daartegen hoger beroep aangetekend. Alleen de moeder heeft nog ouderlijk gezag over het inmiddels 6-jarige meisje.

H. heeft volgens het Openbaar Ministerie de ontvoering georganiseerd. Hij rekruteerde daartoe een groep uitvoerders, die een tot in de puntjes uitgewerkt plan opstelden en het meisje met geweld uit de Amsterdamse woning van haar oma weghaalden. H. nam het kind vervolgens mee naar India. De uitvoerders zijn veroordeeld tot celstraffen tot ruim vier jaar. Ook H. wordt door het OM in Amsterdam vervolgd, maar het ziet er naar uit dat dat een min of meer papieren kwestie zal blijven, omdat H. niet naar Nederland te krijgen is. In januari heeft er een korte zitting in de strafzaak plaatsgevonden.

De ouders van Insiya verkeren in een slepende echtscheidingsprocedure. In die procedure deed het hof woensdag een tussenuitspraak, die erop neerkomt dat, zoals in 2016 al door de rechter werd beslist, het kind aan de moeder moet worden afgegeven.

Het hof vindt dat vader H. het ouderlijk gezag niet toekomt, onder meer omdat hij niet of nauwelijks heeft meegewerkt aan het onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming naar de situatie van Insiya. De moeder heeft haar dochter sinds de ontvoering niet meer gezien, op enkele Skype-contacten na. Volgens het hof saboteert vader H. deze contacten, terwijl de rechter in India heeft bevolen dat die contacten veel vaker moeten plaatsvinden.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

1 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

4 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

8 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

8 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

9 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

17 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

17 uur geleden