Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinonderzoek uitgebreid naar Nederland door miljoenensubsidie

Vaccinonderzoek uitgebreid naar Nederland door miljoenensubsidie

UTRECHT (ANP) - Een onderzoek in Australië naar de mogelijke bescherming van het BCG-vaccin tegen het coronavirus, wordt uitgebreid naar onder meer Nederland. Het UMC Utrecht en het Radboudumc gaan het coördineren, zo maakte het laatstgenoemde ziekenhuis maandag bekend. Vierduizend zorgmedewerkers in Nederland doen mee aan het onderzoek.

Het BCG-vaccin is ontwikkeld als bescherming tegen tuberculose en is dus niet direct tegen het coronavirus gericht. Toch zijn er duidelijke aanwijzingen dat het vaccin ook bescherming biedt tegen andere infectieziekten, zoals het coronavirus. Dat het onderzoek wordt uitgebreid naar Nederland en daarnaast ook Spanje, komt door een nieuwe subsidie van zes miljoen euro. Het geld is geschonken door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Mihai Netea, hoogleraar in het Radboudumc, is blij met het internationale onderzoek dat door deze subsidie is mogelijk gemaakt. Hij benadrukt dat het vaccin naast tuberculose ook werkt tegen andere ziekten, maar onderzoek "moet dat nog uitwijzen". "Hoe meer mensen aan het onderzoek meedoen, hoe eerder we resultaten kunnen verwachten."

Het BCG-vaccin wordt jaarlijks toegediend aan 130 miljoen baby's.

Meer uit Binnenland

GGD: begrip voor zorgen van horeca over het vinden van personeel

UTRECHT (ANP) - Koepelorganisatie GGD GHOR zegt het dilemma van de horeca om personeel te vinden en vast te houden te begrijpen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt dinsdag in het AD van "oneerlijke concurrentie", omdat de GGD personeel kan werven met hogere uurlonen. De sector vreest mensen kwijt te raken. Een woordvoerder van de GGD zegt tegen het ANP dat de organisatie zelf ook te maken heeft met de krapte op de arbeidsmarkt.

11 minuten geleden
Nationale herdenking einde WOII voor het eerst 's avonds

DEN HAAG (ANP) - De Nationale Herdenking 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag wordt maandag voor het eerst in de vroege avonduren gehouden. Reden daarvoor is dat de stichting die de herdenking organiseert denkt dat op dat tijdstip veel meer mensen in de gelegenheid zijn de herdenking bij te wonen of op televisie te volgen. In de coronajaren is gebleken dat het bereik via televisie groot is, terwijl de aandacht voor de herdenking overdag in de jaren voor corona juist terugliep. De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit.

35 minuten geleden
Televizier introduceert nieuwe prijs op Ring-Gala

HILVERSUM (ANP) - Het Gouden Televizier-Ring Gala gaat deels op de schop. De categorieën voor beste presentator en presentatrice worden samengevoegd tot één prijs en er wordt tijdens de komende editie een nieuwe award, de Televizier-Ster Impact, in het leven geroepen. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

42 minuten geleden
Onderzoek naar gynaecoloog levert geen 'nieuwe' kinderen op

DEN BOSCH (ANP) - Uit onderzoek naar een oud-gynaecoloog van het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch die zijn eigen sperma bij kunstmatige inseminatie gebruikte zonder de wensouders hierover te informeren, zijn geen andere kinderen van deze arts naar voren gekomen dan het ene dat al bekend was. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), de opvolger van het Carolus. De arts overleed in mei van dit jaar, maar werkte nog wel aan het onderzoek mee.

1 uur geleden
Demonstratie bij homomonument na mishandeling door Uber-chauffeur

AMSTERDAM (ANP) - Bij het homomonument in Amsterdam wordt woensdag een demonstratie georganiseerd. Aanleiding is de mishandeling van een vrouw in de nacht van vrijdag op zaterdag nadat zij Pride Amsterdam had bezocht. Ze zou samen met een andere vrouw in een taxi van Uber naar huis zijn gereden. Zodra de chauffeur "door had dat de twee vrouwen bij elkaar hoorden", zou de sfeer omgeslagen zijn, aldus een vriend van het slachtoffer. De politie bevestigt dat er een incident is geweest.

2 uur geleden
Nederland bijna terug op niveau voor zomergolf van coronavirus

BILTHOVEN (ANP) - Voor de vierde week op rij daalt het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Nederland. In de afgelopen zeven dagen zijn ongeveer 15.000 positieve testuitslagen geregistreerd. Dat is het laagste aantal in acht of negen weken tijd. Daarmee is Nederland bijna terug op het niveau voor de zomergolf begon.

7 uur geleden
Acht gewonden door incident met zweefmolen op kermis Venray

VENRAY (ANP) - Op de kermis van Venray zijn maandagavond acht mensen licht gewond geraakt toen ze in een zweefmolen zaten. Volgens de gemeente moest een van hen voor behandeling naar het ziekenhuis.

8 uur geleden