Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vaccinnieuws doet ook financiële positie pensioenfondsen goed'

'Vaccinnieuws doet ook financiële positie pensioenfondsen goed'

ROTTERDAM (ANP) - De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in november sterk verbeterd, nu optimisme over de komst van coronavaccins voor stijgende beurskoersen heeft gezorgd. Voor iedere euro aan toekomstige verplichtingen hebben pensioenfondsen gemiddeld nu weer een euro in kas, berekende onderzoeksbureau Aon. Daarmee lijken ze volgens de onderzoekers uit de gevarenzone, hoewel december veel onzekerheid met zich meebrengt.

In doorsnee stegen de aandelenbeurzen wereldwijd met 10 procent. Positief vaccinnieuws geeft zicht op een einde aan de economisch schadelijke lockdowns, en beleggers nemen daar vast een voorschot op. Daarnaast stuwde ook de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen de aandelenbeurzen. Pensioenfondsen profiteerden daarnaast van een stijging van de rente in november. Daardoor namen hun verplichtingen de afgelopen maand met 1 procent af.

Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat de dekkingsgraad 100 procent is, wat gelijkstaat aan een euro in kas per euro verplichtingen. In de voorgaande maand was die dekkingsgraad nog 95 procent.

Voor de vraag of pensioenfondsen moeten korten, is ook de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden van belang. Die bedraagt nu 95 procent, wat boven de tijdelijk vereiste 90 procent is. Aon waarschuwt dat hier nog een relatief goede maand van voor de coronacrisis bij is inbegrepen. Die valt in december weg uit de berekening. Daardoor is het volgens Aon nog niet zeker of pensioenfondsen bij de jaarwisseling aan de minimumvereisten voldoen om niet te hoeven korten.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden