Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vaccinnieuws doet ook financiële positie pensioenfondsen goed'

'Vaccinnieuws doet ook financiële positie pensioenfondsen goed'

ROTTERDAM (ANP) - De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in november sterk verbeterd, nu optimisme over de komst van coronavaccins voor stijgende beurskoersen heeft gezorgd. Voor iedere euro aan toekomstige verplichtingen hebben pensioenfondsen gemiddeld nu weer een euro in kas, berekende onderzoeksbureau Aon. Daarmee lijken ze volgens de onderzoekers uit de gevarenzone, hoewel december veel onzekerheid met zich meebrengt.

In doorsnee stegen de aandelenbeurzen wereldwijd met 10 procent. Positief vaccinnieuws geeft zicht op een einde aan de economisch schadelijke lockdowns, en beleggers nemen daar vast een voorschot op. Daarnaast stuwde ook de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen de aandelenbeurzen. Pensioenfondsen profiteerden daarnaast van een stijging van de rente in november. Daardoor namen hun verplichtingen de afgelopen maand met 1 procent af.

Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat de dekkingsgraad 100 procent is, wat gelijkstaat aan een euro in kas per euro verplichtingen. In de voorgaande maand was die dekkingsgraad nog 95 procent.

Voor de vraag of pensioenfondsen moeten korten, is ook de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden van belang. Die bedraagt nu 95 procent, wat boven de tijdelijk vereiste 90 procent is. Aon waarschuwt dat hier nog een relatief goede maand van voor de coronacrisis bij is inbegrepen. Die valt in december weg uit de berekening. Daardoor is het volgens Aon nog niet zeker of pensioenfondsen bij de jaarwisseling aan de minimumvereisten voldoen om niet te hoeven korten.

Meer uit Financieel

Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

2 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

3 uur geleden
Storing bij internetbankieren ING voorbij

AMSTERDAM (ANP) - De storing met internetbankieren en de mobiele app van ING is voorbij. De oorzaak van de technische problemen is nog onbekend, laat een woordvoerster van de bank weten.

3 uur geleden
Topman UBS: pijnlijke besluiten na overname Credit Suisse

BERN (ANP/RTR) - Topman Sergio Ermotti van de Zwitserse bank UBS heeft vrijdag gewaarschuwd voor "pijnlijke" besluiten op het gebied van werkgelegenheid na de overname van branchegenoot Credit Suisse. Credit Suisse werd in maart van de ondergang gered door UBS onder grote druk van de Zwitserse overheid.

3 uur geleden
Concurrentiebeding mag straks alleen nog met goede reden

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven kunnen hun werknemers straks minder makkelijk verbieden om na afloop van hun dienstverband bij een concurrent hetzelfde werk te gaan doen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt aan een wetsvoorstel dat dit zogenoemde concurrentiebeding aan banden legt.

3 uur geleden
Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod

UTRECHT (ANP) - Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld 5 procent erbij en hebben een ultimatum gesteld. Als de industriële en ambachtelijke bakkerijen niet voor woensdagmiddag met een beter voorstel komen, leggen hun werknemers op meerdere locaties het werk neer.

3 uur geleden
Heineken haalt posters weg omdat modellen te jong lijken

AMSTERDAM (ANP) - Heineken haalt verspreid over het land posters weg waarmee reclame werd gemaakt voor Heineken Silver. Dat doet de brouwer na klachten dat de modellen op de posters te jong lijken.

4 uur geleden