Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinmaker Moderna onderuit op Wall Street

Vaccinmaker Moderna onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street zijn donderdag geschrokken van de tegenvallende resultaten van Moderna, de maker van een van de vaccins tegen het coronavirus. Kort na de opening van de beurzen in New York werd het bedrijf 16 procent minder waard. Ook andere ontwikkelaars van coronavaccins daalden in de eerste minuten.

Moderna verlaagde de verwachtingen over opbrengsten uit de verkoop van zijn coronavaccin, dat tot nog toe het enige product is waarmee de Amerikaanse biotechnoloog omzet behaalt. Het bedrijf heeft moeite om de productie op te voeren en ondervindt problemen bij de levering van de vaccins.

Door de tegenvallende cijfers verloren Pfizer, BioNTech en Novavax tot 6,7 procent. Niet alle bedrijven achter coronavaccins kregen zulke harde klappen. Zo zakte farmaceut Johnson & Johnson, dat voor zijn omzet maar beperkt afhankelijk is van het Janssen-vaccin, slechts 0,3 procent.

Gematigd positief

Het algehele sentiment op Wall Street was gematigd positief na de woensdag behaalde records. De Dow-Jonesindex verloor 0,1 procent tot 36.108 punten, maar de brede S&P 500 won 0,1 procent tot 4667 punten. Techbeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 15.847 punten.

Beleggers reageerden ook op nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen daalde vorige week tot het laagste niveau sinds de uitbraak van het coronavirus, nu werkgevers minder snel personeel ontslaan wegens tekorten aan geschikte arbeidskrachten. Vrijdag komt de Amerikaanse overheid met een uitgebreid rapport over de werkgelegenheid in het land.

Quelcomm

Er ging ook aandacht uit naar Qualcomm, 's werelds grootste producent van chips van smartphones. Het concern profiteert van de grote vraag naar halfgeleiders en publiceerde bij zijn kwartaalcijfers beter dan verwachte prognoses voor de lopende verslagperiode. Beleggers waren opgetogen en zetten het aandeel 12 procent hoger. Ook voedingsmiddelenproducent Kellogg, onder andere bekend van cornflakes en Pringles-chips, opende de boeken en won 0,4 procent.

Beursexploitant CME, vooral groot in derivatenhandel, ging ruim 2 procent omhoog. Techconcern Google investeert 1 miljard dollar in het bedrijf, schrijft financieel persbureau Dow Jones. De twee bedrijven willen naar verluidt ook samenwerken om belangrijke handelssystemen naar de cloud te verplaatsen en nieuwe functies te ontwikkelen.

Meer uit Financieel

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

2 uur geleden
Kleine uitslagen Wall Street, softwareconcern Adobe uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine uitslagen zien. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Softwarefabrikant Adobe was verder een uitblinker op Wall Street na bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalresultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele boekjaar.

12 uur geleden
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

14 uur geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

15 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

16 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

17 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

17 uur geleden