Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinhoofd Janssen: onze booster beschermt goed tegen omikron

Vaccinhoofd Janssen: onze booster beschermt goed tegen omikron

HILVERSUM (ANP) - Een boosterprik van het coronavaccin van Janssen geeft ook een goede bescherming tegen de omikronvariant van het virus, stelt hoofd vaccinontwikkeling Hanneke Schuitemaker. "Wij hebben inmiddels onderzoeksresultaten uit Zuid-Afrika gekregen en daar zien we dat het Janssen-vaccin een goede bescherming geeft tegen ernstige Covid, ziekenhuisopname en overlijden", zei de viroloog in radioprogramma 1 op 1.

"Omikron lijkt minder gevoelig voor de immuniteit die vaccins opwekken, dat is ook zo na een dosis van het Janssen-vaccin. Daarom is een oppepper nodig", aldus Schuitemaker. Volgens haar wordt het beste resultaat bereikt als het vaccin van haar organisatie, die bij het Amerikaanse Johnson & Johnson hoort, wordt gecombineerd met een van de andere coronavaccins.

Het onderzoek waar Schuitemaker aan refereert, is overigens nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, laat een woordvoerster van Janssen weten. Dat betekent dat vakgenoten van de onderzoekers er nog kritisch naar moeten kijken.

Nog niet gebruikt

Het Janssen-vaccin wordt in Nederland in principe niet gebruikt als booster, ook al zou dat wel mogen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Alleen als er een "individueel gezondheidsbelang voor is en een mRNA-vaccin niet kan worden gegeven" is een uitzondering mogelijk, besloot minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

De Gezondheidsraad had er in een advies op gewezen dat nog onbekend is in hoeverre een zeldzame ernstige bijwerking van het bewuste vaccin voorkomt na boosterprikken. Ongeveer vier op de miljoen mensen die een eerste prik van Janssen kregen, werden kort daarna getroffen door een combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes. Het risico doet zich specifiek bij jongeren voor.

Andere afweging

Schuitemaker begrijpt de afweging. "Als er een alternatief is, maak je een andere afweging dan wanneer je geen alternatief hebt. Dat zou ik ook doen." Het hoofd vaccinontwikkeling kan zich voorstellen dat de Gezondheidsraad meer informatie wil voordat Janssen eventueel ingezet kan worden als booster.

De Gezondheidsraad schreef ook dat op korte termijn de toename in antilichamen na een boosterprik van Janssen lager is dan bij de vaccins van Pfizer en Moderna. Het effect op langere termijn moet echter nog blijken. Van de eerste prik van Janssen heeft het RIVM vastgesteld dat de bescherming in de maanden erna toeneemt, terwijl de effectiviteit van de mRNA-vaccins gestaag daalt.

Het onderzoek is nog volop in ontwikkeling, benadrukte ook de Gezondheidsraad. "Nieuwe gegevens in de nabije toekomst kunnen leiden tot andere afwegingen", zo stond te lezen.

Meer uit Binnenland

Unicef: per dag komen 30-50 alleenreizende asielkinderen aan

DEN HAAG (ANP) - Dagelijks komen er momenteel zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in ons land. Hoewel nu sprake is van een piek, wijken deze cijfers niet af van de vooraf voorspelde aantallen, zegt Arja Oomkens, specialist kinderrechten van Unicef. De kinderrechtenorganisatie sloeg woensdagavond alarm vanwege een dreigend tekort aan bedden voor deze groep in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

33 minuten geleden
A12 weer vrij na 13e demonstratie op rij van Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - De A12 is rond 12.45 uur weer vrijgegeven nadat klimaatdemonstranten de snelweg in Den Haag hadden geblokkeerd, meldt de politie. Rond 12.00 uur gingen de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion voor de dertiende dag op rij de snelweg op. Hoeveel aanhoudingen er zijn gedaan, moet nog worden vastgesteld, aldus een woordvoerder van de politie.

1 uur geleden
Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Planetarium Franeker

FRANEKER (ANP) - Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

2 uur geleden
Rutte: niet verwachting dat energieprijzen gaan stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat de energieprijzen de komende tijd gaan stijgen. Om die reden is het niet nodig om, net zoals een jaar geleden, een prijsplafond op te stellen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

2 uur geleden
Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze op dit moment wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

2 uur geleden
Wiet via satelliet in Limburgse maisvelden opgespoord

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.

3 uur geleden
Overijssel krijgt handhavingsverzoek om bomenkap stil te leggen

ZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.

3 uur geleden