Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinatieplannen in andere Europese landen

Vaccinatieplannen in andere Europese landen

DEN HAAG (ANP/RTR/AFP) - Steeds meer Europese regeringsleiders maken plannen bekend voor hun vaccinatieprogramma's nu de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk een vaccin hebben goedgekeurd. Veel landen hebben nog geen startdatum vastgesteld, want ze wachten het oordeel van de Europese medicijnwaakhond EMA af. Vaak is wel al bepaald welke doelgroep voorrang krijgt.

Het Verenigd Koninkrijk kondigde woensdag aan het vaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren. Het land begint volgende week met de eerste inentingen tegen corona. Ouderen, bewoners van verpleeghuizen en hun verzorgers krijgen voorrang.

België wil 5 januari beginnen met inenten tegen het coronavirus. Mits de Europese Unie een vaccin goedkeurt, zei premier Alexander De Croo woensdag. België gaat eerst bewoners en personeel van oudereninstellingen inenten. Daarna volgen ziekenhuispersoneel en andere zorgverleners "in de frontlinie".

Frankrijk en Duitsland

President Emmanuel Macron heeft in Frankrijk nog geen exacte datum vastgesteld, al sprak hij eerder over het begin van het nieuwe jaar. Het beoogde vaccinatieprogramma is al opgedeeld in fases. Eerst zijn de bewoners van verpleeghuizen aan de beurt, vervolgens ouderen en gezondheidsmedewerkers. De rest van het land moet tussen april en juni het vaccin krijgen.

Duitsland streeft ernaar om in januari de eerste kwetsbare mensen en zorgverleners te laten vaccineren, zei de minister van Volksgezondheid Jens Spahn dinsdag. De Duitse autoriteiten zetten speciale vaccinatiecentra op die medio december gereed zullen zijn.

Italië, Spanje en Rusland

Italië verwacht begin volgend jaar op grote schaal mensen te kunnen inenten tegen Covid-19, zei minister van Gezondheid Roberto Speranza woensdag. Het grootste gedeelte van het vaccinatieprogramma moet tussen de lente en zomer van 2021 plaatsvinden. Ook in Italië zijn gezondheidswerkers, ouderen en mensen die in verpleeghuizen wonen als eerste aan de beurt.

Spanje hoopt een groot deel van de bewoners in verpleeghuizen, kwetsbaren en gezondheidsmedewerkers te vaccineren in januari. Een "zeer substantieel deel" van de 47 miljoen Spanjaarden kan volgens premier Pedro Sánchez in de eerste drie tot zes maanden van 2021 worden ingeënt.

President Vladimir Poetin kondigde woensdag een grootschalig vaccinatieprogramma aan. Rusland gebruikt het vaccin Spoetnik V. Zaterdag moeten de eerste centra openen in Moskou. Leraren, artsen en mensen die werken in de zorgsector krijgen voorrang.

Meer uit Buitenland

Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

54 minuten geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

2 uur geleden
Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

5 uur geleden
VK stuurt eerste asielzoeker naar Rwanda

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds de aanname van het 'Rwanda-plan' een asielzoeker naar Rwanda gestuurd. Dat meldt de Britse krant The Sun.

7 uur geleden
VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.

10 uur geleden
EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

BRUSSEL (ANP) - Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lidstaten. De vergadering was er speciaal om te vieren dat het woensdag twintig jaar geleden is dat de Europese Unie in één klap uitbreidde van vijftien tot 25 landen.

11 uur geleden
Amerikanen verhogen druk op Hamas

AMMAN (ANP/RTR/AFP) - De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

12 uur geleden