Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinatieplannen in andere Europese landen

Vaccinatieplannen in andere Europese landen

DEN HAAG (ANP/RTR/AFP) - Steeds meer Europese regeringsleiders maken plannen bekend voor hun vaccinatieprogramma's nu de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk een vaccin hebben goedgekeurd. Veel landen hebben nog geen startdatum vastgesteld, want ze wachten het oordeel van de Europese medicijnwaakhond EMA af. Vaak is wel al bepaald welke doelgroep voorrang krijgt.

Het Verenigd Koninkrijk kondigde woensdag aan het vaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren. Het land begint volgende week met de eerste inentingen tegen corona. Ouderen, bewoners van verpleeghuizen en hun verzorgers krijgen voorrang.

België wil 5 januari beginnen met inenten tegen het coronavirus. Mits de Europese Unie een vaccin goedkeurt, zei premier Alexander De Croo woensdag. België gaat eerst bewoners en personeel van oudereninstellingen inenten. Daarna volgen ziekenhuispersoneel en andere zorgverleners "in de frontlinie".

Frankrijk en Duitsland

President Emmanuel Macron heeft in Frankrijk nog geen exacte datum vastgesteld, al sprak hij eerder over het begin van het nieuwe jaar. Het beoogde vaccinatieprogramma is al opgedeeld in fases. Eerst zijn de bewoners van verpleeghuizen aan de beurt, vervolgens ouderen en gezondheidsmedewerkers. De rest van het land moet tussen april en juni het vaccin krijgen.

Duitsland streeft ernaar om in januari de eerste kwetsbare mensen en zorgverleners te laten vaccineren, zei de minister van Volksgezondheid Jens Spahn dinsdag. De Duitse autoriteiten zetten speciale vaccinatiecentra op die medio december gereed zullen zijn.

Italië, Spanje en Rusland

Italië verwacht begin volgend jaar op grote schaal mensen te kunnen inenten tegen Covid-19, zei minister van Gezondheid Roberto Speranza woensdag. Het grootste gedeelte van het vaccinatieprogramma moet tussen de lente en zomer van 2021 plaatsvinden. Ook in Italië zijn gezondheidswerkers, ouderen en mensen die in verpleeghuizen wonen als eerste aan de beurt.

Spanje hoopt een groot deel van de bewoners in verpleeghuizen, kwetsbaren en gezondheidsmedewerkers te vaccineren in januari. Een "zeer substantieel deel" van de 47 miljoen Spanjaarden kan volgens premier Pedro Sánchez in de eerste drie tot zes maanden van 2021 worden ingeënt.

President Vladimir Poetin kondigde woensdag een grootschalig vaccinatieprogramma aan. Rusland gebruikt het vaccin Spoetnik V. Zaterdag moeten de eerste centra openen in Moskou. Leraren, artsen en mensen die werken in de zorgsector krijgen voorrang.

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is 'radicaal-linkse gek'

CHARLOTTE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vicepresident Kamala Harris woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempeld als een "radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen".

2 uur geleden
Campagne gestaakt om democratie te redden, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - De beste manier om een verdeeld land en verdeelde Democratische partij te verenigen is om "de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie". Dat zei president Joe Biden in zijn eerste toespraak sinds hij zondag onder druk van partijgenoten zijn herverkiezingscampagne staakte.

4 uur geleden
Deal wapenstilstand Gaza dichtbij, zegt Amerikaanse regeringsbron

WASHINGTON (ANP) - De onderhandelingen rond een staakt-het-vuren voor de Gazastrook en de vrijlating van de overblijvende Israëlische gijzelaars is in de "afrondende fase", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag tegen verschillende media.

5 uur geleden
Kritiek VS op plan Israël om UNRWA als terreurgroep te bestempelen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben woensdag kritiek geuit op een Israëlisch wetsvoorstel dat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA als een terreurorganisatie zou bestempelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het "ongelooflijk contraproductief".

5 uur geleden
Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

8 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

8 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

10 uur geleden