Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinatieplannen in andere Europese landen

Vaccinatieplannen in andere Europese landen

DEN HAAG (ANP/RTR/AFP) - Steeds meer Europese regeringsleiders maken plannen bekend voor hun vaccinatieprogramma's nu de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk een vaccin hebben goedgekeurd. Veel landen hebben nog geen startdatum vastgesteld, want ze wachten het oordeel van de Europese medicijnwaakhond EMA af. Vaak is wel al bepaald welke doelgroep voorrang krijgt.

Het Verenigd Koninkrijk kondigde woensdag aan het vaccin van Pfizer/BioNTech goed te keuren. Het land begint volgende week met de eerste inentingen tegen corona. Ouderen, bewoners van verpleeghuizen en hun verzorgers krijgen voorrang.

België wil 5 januari beginnen met inenten tegen het coronavirus. Mits de Europese Unie een vaccin goedkeurt, zei premier Alexander De Croo woensdag. België gaat eerst bewoners en personeel van oudereninstellingen inenten. Daarna volgen ziekenhuispersoneel en andere zorgverleners "in de frontlinie".

Frankrijk en Duitsland

President Emmanuel Macron heeft in Frankrijk nog geen exacte datum vastgesteld, al sprak hij eerder over het begin van het nieuwe jaar. Het beoogde vaccinatieprogramma is al opgedeeld in fases. Eerst zijn de bewoners van verpleeghuizen aan de beurt, vervolgens ouderen en gezondheidsmedewerkers. De rest van het land moet tussen april en juni het vaccin krijgen.

Duitsland streeft ernaar om in januari de eerste kwetsbare mensen en zorgverleners te laten vaccineren, zei de minister van Volksgezondheid Jens Spahn dinsdag. De Duitse autoriteiten zetten speciale vaccinatiecentra op die medio december gereed zullen zijn.

Italië, Spanje en Rusland

Italië verwacht begin volgend jaar op grote schaal mensen te kunnen inenten tegen Covid-19, zei minister van Gezondheid Roberto Speranza woensdag. Het grootste gedeelte van het vaccinatieprogramma moet tussen de lente en zomer van 2021 plaatsvinden. Ook in Italië zijn gezondheidswerkers, ouderen en mensen die in verpleeghuizen wonen als eerste aan de beurt.

Spanje hoopt een groot deel van de bewoners in verpleeghuizen, kwetsbaren en gezondheidsmedewerkers te vaccineren in januari. Een "zeer substantieel deel" van de 47 miljoen Spanjaarden kan volgens premier Pedro Sánchez in de eerste drie tot zes maanden van 2021 worden ingeënt.

President Vladimir Poetin kondigde woensdag een grootschalig vaccinatieprogramma aan. Rusland gebruikt het vaccin Spoetnik V. Zaterdag moeten de eerste centra openen in Moskou. Leraren, artsen en mensen die werken in de zorgsector krijgen voorrang.

Meer uit Buitenland

Grote Europese top in Moldavië signaal van eenheid naar Poetin

CHISINAU (ANP) - De 27 EU-leiders en hun collega’s uit bijna alle andere Europese landen komen bijeen voor de tweede top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap (EPC). Die is opzettelijk in het voormalige Sovjetland Moldavië, dat vorig jaar na de Russische inval in buurland Oekraïne het EU-lidmaatschap aanvroeg.

1 uur geleden
VS-parlement keurt schuldendeal goed

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten zou hebben veroorzaakt.

1 uur geleden
Drie doden na luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een nachtelijke luchtaanval in het oosten van de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn drie doden en meerdere gewonden gevallen, meldt het stadsbestuur.

1 uur geleden
Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

7 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

12 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

13 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

14 uur geleden