
Vaccinatiegraad zakt onder 90 procent, RIVM en Van Ooijen bezorgd
DEN HAAG (ANP) - Een groeiende groep Nederlandse kinderen heeft de standaardvaccinaties tegen infectieziekten niet gekregen. Voor het eerst in decennia kwam de vaccinatiegraad van de jongste leeftijdsgroep vorig jaar iets onder de 90 procent uit, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut maakt zich zorgen over die trend. Ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de afname "echt zorgelijk".
"Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om mensen tegen ernstige ziekten te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen", benadrukt het RIVM.
Voor het tweede jaar op rij is nu sprake van een daling. Manager van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) Jeanne-Marie Hament hoopt dat die trend kan worden gekeerd. Anders dreigt volgens haar "gezondheidsongelijkheid" tussen mensen die wel en niet zijn gevaccineerd.
Wantrouwen
Het RIVM denkt dat de afname mogelijk verband houdt met de coronapandemie en het wantrouwen dat sommige mensen toen hebben gekregen, tegen vaccins of de overheid in het algemeen. Van Ooijen wijst ook op de "desinformatie" die in de coronajaren rondging.
Hament noemt het belangrijk om met mensen in gesprek te gaan over twijfels, zodat daarop kan worden ingegaan. "We moeten beter leren luisteren naar elkaar", vindt ze. Ook de staatssecretaris wil "beter snappen hoe we groepen die nu niet meedoen beter kunnen benaderen".
Van groot belang
Binnen het RVP krijgen kinderen vanaf hun babytijd prikken die onder meer beschermen tegen bof, mazelen, rodehond (BMR), difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) en pneumokokkenziekte. Voor een zeer besmettelijke ziekte als mazelen is een hoge vaccinatiegraad van groot belang, legt het RIVM uit. In eerdere generaties lag die altijd ruim boven de 90 procent. Daarmee is de bescherming "over het algemeen nog heel mooi", zegt Hament.
Als jarenlang minder wordt gevaccineerd, kunnen ziekten echter weer de kop opsteken. "Zover is het nog niet", zegt Van Ooijen. "Maar we moeten er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat het zover komt."
Onderzoeksprogramma
Het RIVM is daarom een onderzoeksprogramma begonnen naar vragen als: hoe kun je mensen het beste informeren over vaccinaties en hoe maak je die zo toegankelijk mogelijk?
De cijfers laten voor kinderen die in 2020 zijn geboren per vaccin percentages zien tussen de 87,3 en 90 procent. Een kanttekening daarbij is dat sommige mensen tegenwoordig weigeren prikken te laten registreren. Daardoor kan sprake zijn van enige onderrapportage.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
18 uur geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
6 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden