Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinatiegraad besmettelijke ziektes daalt licht onder kinderen

Vaccinatiegraad besmettelijke ziektes daalt licht onder kinderen

BILTHOVEN (ANP) - Naar verhouding zijn iets minder kinderen gevaccineerd tegen besmettelijke ziektes dan vorig jaar. Dat komt door het coronavirus. Vanwege de epidemie zijn sommige groepsvaccinaties uitgesteld, en soms konden mensen niet komen omdat ouders en hun kinderen in isolatie moesten.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft ongeveer 90 procent van de 2-jarige kinderen alle prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma gekregen. Een jaar eerder was dat ruim 91 procent. De groep die helemaal geen prikken heeft gekregen, bleef gelijk met 4,5 procent. De overige kinderen hebben wel wat inentingen ontvangen, maar wachten nog op andere. Daar zitten de uitgestelde prikken tussen.

De prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma beschermen tegen ziektes als difterie, kinkhoest, tetanus, polio, bof, mazelen en rodehond. Kinderen en jongeren kunnen ook gevaccineerd worden tegen hpv, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, en tegen meningokokken.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid laat in een reactie weten: "Ook een kleine daling van de vaccinatiegraad geeft extra reden tot oplettendheid. De bescherming van de Nederlandse bevolking wordt bepaald door de immuniteit van de hele bevolking."

Meer uit Gezond

Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

1 dag geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

1 dag geleden
Bussemaker wil anders naar kwaliteit in zorg kijken

AMSTERDAM (ANP) - We moeten anders omgaan met het begrip kwaliteit in de zorg, aldus voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker in het radioprogramma BNR Beter. Die kwaliteit moet je volgens haar niet alleen afmeten aan de hoogste medische standaarden en professionalisering. En het zo uitgebreid verantwoorden en administreren van verrichtingen als nu gebruikelijk is, geeft volgens haar vooral de illusie van goede zorg.

1 dag geleden
Aantal gevallen van mazelen in Europa loopt snel op

SOLNA (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Europese landen neemt snel toe. Tussen maart vorig jaar en eind februari dit jaar zijn zeker 5770 gevallen vastgesteld. Minstens vijf mensen zijn aan de mazelen overleden. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt het ontmoedigend dat er uitbraken zijn van ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.

1 dag geleden
Nieuwe onenigheid over ziekenhuizen in zuiden Limburg

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer wil dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis behoudt, is verkeerd gevallen aan de andere kant van de regio. De Kamer "verliest de belangen van de inwoners van de Westelijke Mijnstreek uit het oog", zeggen de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Echt-Susteren vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

3 dagen geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

3 dagen geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

4 dagen geleden