Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vaccinatiegraad besmettelijke ziektes daalt licht onder kinderen

Vaccinatiegraad besmettelijke ziektes daalt licht onder kinderen

BILTHOVEN (ANP) - Naar verhouding zijn iets minder kinderen gevaccineerd tegen besmettelijke ziektes dan vorig jaar. Dat komt door het coronavirus. Vanwege de epidemie zijn sommige groepsvaccinaties uitgesteld, en soms konden mensen niet komen omdat ouders en hun kinderen in isolatie moesten.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft ongeveer 90 procent van de 2-jarige kinderen alle prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma gekregen. Een jaar eerder was dat ruim 91 procent. De groep die helemaal geen prikken heeft gekregen, bleef gelijk met 4,5 procent. De overige kinderen hebben wel wat inentingen ontvangen, maar wachten nog op andere. Daar zitten de uitgestelde prikken tussen.

De prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma beschermen tegen ziektes als difterie, kinkhoest, tetanus, polio, bof, mazelen en rodehond. Kinderen en jongeren kunnen ook gevaccineerd worden tegen hpv, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, en tegen meningokokken.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid laat in een reactie weten: "Ook een kleine daling van de vaccinatiegraad geeft extra reden tot oplettendheid. De bescherming van de Nederlandse bevolking wordt bepaald door de immuniteit van de hele bevolking."

Meer uit Gezond

CBS: hoeveelheid huishoudelijk afval iets toegenomen in 2024

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders gooiden vorig jaar in totaal 8,2 miljard kilo huishoudelijk afval weg, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op 459 kilo gft-afval, oud papier, glas en ander vuil per inwoner, 8 kilo meer dan in 2023. Na jaren van daling is de hoeveelheid ingezameld huishoudelijk afval daarmee weer iets toegenomen. Een verklaring voor de stijging geeft het CBS niet.

2 dagen geleden
Postbezorgers deden zeker 1000 meldingen bij sociaal werk

UTRECHT (ANP) - Sinds post- en pakketbezorgers een melding kunnen maken als ze het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand bij wie ze post bezorgen, hebben ze dat zeker duizend keer gedaan. Dat melden Sociaal Werk Nederland en PostNL dinsdag. Het initiatief ging in april 2024 van start.

3 dagen geleden
Oude NS-wagons mogelijk omgebouwd tot noodhospitaals Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.

4 dagen geleden
Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

6 dagen geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

1 week geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

1 week geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

1 week geleden