Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vaccinatie tegen corona door GGD loopt heel erg goed'

'Vaccinatie tegen corona door GGD loopt heel erg goed'

DEN HAAG (ANP) - De coronavaccinatie bij de GGD "loopt heel erg goed", vindt programmadirecteur Jaap van Delden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Het loopt behoorlijk op", zei de man die de leiding heeft over het vaccinatieprogramma tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Van Delden verwacht dat het tempo zal blijven oplopen en dat deze week de 7 miljoenste prik wordt gezet. Nu staat dit aantal volgens berekeningen van het RIVM op circa 6,6 miljoen. Ongeveer 1,5 miljoen mensen hebben al twee prikken gekregen en zijn dus maximaal beschermd tegen het coronavirus. Van de meeste vaccins zijn twee doses nodig, van het vaccin van Janssen is slechts één prik nodig.

Van de thuiswonende ouderen die door de GGD worden geprikt, is de vaccinatiegraad het hoogste onder mensen tussen de 80 tot 84 jaar. Van hen heeft bijna 82 procent inmiddels twee prikken gekregen en bijna 90 procent een eerste prik. Van de inwoners tussen de 75 en 79 jaar heeft een net zo groot gedeelte de eerste prik gekregen en ruim 37 procent allebei de doses. In de groep van 70 tot 74 jaar heeft 84 procent de eerste doses inmiddels gehaald, in de leeftijdscategorie van 65 tot 69 jaar heeft 60 procent dat gedaan. Onder de oudste mensen, van 90 jaar en ouder, is de vaccinatiegraad lager. Van hen is 65 procent volledig gevaccineerd.

Moderna

De GGD'en gaan vanaf woensdag ook het vaccin van Moderna wegprikken, vertelde Van Delden, die binnenkort vertrekt bij het RIVM. Eerder kregen onder meer verpleeghuisbewoners dat vaccin al.

Komende tijd loopt de prikcapaciteit bij de GGD'en op tot maximaal 2 miljoen prikken per week. Mochten ineens heel veel vaccins tegelijk worden geleverd, dan kunnen ziekenhuizen bijspringen en nog eens een half miljoen prikken per week zetten. De voorbereiding daarop "loopt heel voorspoedig", zei Van Delden.

Over de levering van het Janssen-vaccin bestaat nog onduidelijkheid. De fabrikant kampt met tegenvallers in de productie, maar het is nog onbekend wat precies de gevolgen voor Nederland zijn. Van Delden sprak van een "vervelende onzekerheid".

Meer uit Gezond

Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

15 uur geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

3 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

4 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

4 dagen geleden
Mensen zonder klachten niet meer automatisch getest op chlamydia

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die mogelijk chlamydia hebben opgelopen, hoeven niet meer standaard op besmetting te worden getest wanneer ze geen klachten hebben. Dat moet voorkomen dat ze antibiotica krijgen terwijl ze die niet nodig hebben. Overbehandeling kan ziekteverwekkers resistent maken.

4 dagen geleden
Adviesraden tegen kabinet: Nederlanders moeten meer bewegen

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad maken zich grote zorgen over de gezondheid van Nederlanders. In een brief aan het kabinet melden ze donderdag hoe daar iets aan gedaan kan worden: er moet een groene leefomgeving zijn en genoeg toegankelijke sportfaciliteiten, zodat Nederlanders meer gaan bewegen.

4 dagen geleden
Ook komend najaar coronavaccin voor 60-plussers en risicogroepen

BILTHOVEN (ANP) - Mensen die verhoogde risico's lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, komen ook dit najaar weer in aanmerking voor een coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat de nieuwe vaccinatieronde op 16 september begint en op 6 december eindigt.

5 dagen geleden