Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vaccinatie tegen corona door GGD loopt heel erg goed'

'Vaccinatie tegen corona door GGD loopt heel erg goed'

DEN HAAG (ANP) - De coronavaccinatie bij de GGD "loopt heel erg goed", vindt programmadirecteur Jaap van Delden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Het loopt behoorlijk op", zei de man die de leiding heeft over het vaccinatieprogramma tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Van Delden verwacht dat het tempo zal blijven oplopen en dat deze week de 7 miljoenste prik wordt gezet. Nu staat dit aantal volgens berekeningen van het RIVM op circa 6,6 miljoen. Ongeveer 1,5 miljoen mensen hebben al twee prikken gekregen en zijn dus maximaal beschermd tegen het coronavirus. Van de meeste vaccins zijn twee doses nodig, van het vaccin van Janssen is slechts één prik nodig.

Van de thuiswonende ouderen die door de GGD worden geprikt, is de vaccinatiegraad het hoogste onder mensen tussen de 80 tot 84 jaar. Van hen heeft bijna 82 procent inmiddels twee prikken gekregen en bijna 90 procent een eerste prik. Van de inwoners tussen de 75 en 79 jaar heeft een net zo groot gedeelte de eerste prik gekregen en ruim 37 procent allebei de doses. In de groep van 70 tot 74 jaar heeft 84 procent de eerste doses inmiddels gehaald, in de leeftijdscategorie van 65 tot 69 jaar heeft 60 procent dat gedaan. Onder de oudste mensen, van 90 jaar en ouder, is de vaccinatiegraad lager. Van hen is 65 procent volledig gevaccineerd.

Moderna

De GGD'en gaan vanaf woensdag ook het vaccin van Moderna wegprikken, vertelde Van Delden, die binnenkort vertrekt bij het RIVM. Eerder kregen onder meer verpleeghuisbewoners dat vaccin al.

Komende tijd loopt de prikcapaciteit bij de GGD'en op tot maximaal 2 miljoen prikken per week. Mochten ineens heel veel vaccins tegelijk worden geleverd, dan kunnen ziekenhuizen bijspringen en nog eens een half miljoen prikken per week zetten. De voorbereiding daarop "loopt heel voorspoedig", zei Van Delden.

Over de levering van het Janssen-vaccin bestaat nog onduidelijkheid. De fabrikant kampt met tegenvallers in de productie, maar het is nog onbekend wat precies de gevolgen voor Nederland zijn. Van Delden sprak van een "vervelende onzekerheid".

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

23 uur geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

1 dag geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

1 dag geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

1 dag geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

1 dag geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

2 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

2 dagen geleden