Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vaccinatie tegen corona door GGD loopt heel erg goed'

'Vaccinatie tegen corona door GGD loopt heel erg goed'

DEN HAAG (ANP) - De coronavaccinatie bij de GGD "loopt heel erg goed", vindt programmadirecteur Jaap van Delden van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). "Het loopt behoorlijk op", zei de man die de leiding heeft over het vaccinatieprogramma tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden.

Van Delden verwacht dat het tempo zal blijven oplopen en dat deze week de 7 miljoenste prik wordt gezet. Nu staat dit aantal volgens berekeningen van het RIVM op circa 6,6 miljoen. Ongeveer 1,5 miljoen mensen hebben al twee prikken gekregen en zijn dus maximaal beschermd tegen het coronavirus. Van de meeste vaccins zijn twee doses nodig, van het vaccin van Janssen is slechts één prik nodig.

Van de thuiswonende ouderen die door de GGD worden geprikt, is de vaccinatiegraad het hoogste onder mensen tussen de 80 tot 84 jaar. Van hen heeft bijna 82 procent inmiddels twee prikken gekregen en bijna 90 procent een eerste prik. Van de inwoners tussen de 75 en 79 jaar heeft een net zo groot gedeelte de eerste prik gekregen en ruim 37 procent allebei de doses. In de groep van 70 tot 74 jaar heeft 84 procent de eerste doses inmiddels gehaald, in de leeftijdscategorie van 65 tot 69 jaar heeft 60 procent dat gedaan. Onder de oudste mensen, van 90 jaar en ouder, is de vaccinatiegraad lager. Van hen is 65 procent volledig gevaccineerd.

Moderna

De GGD'en gaan vanaf woensdag ook het vaccin van Moderna wegprikken, vertelde Van Delden, die binnenkort vertrekt bij het RIVM. Eerder kregen onder meer verpleeghuisbewoners dat vaccin al.

Komende tijd loopt de prikcapaciteit bij de GGD'en op tot maximaal 2 miljoen prikken per week. Mochten ineens heel veel vaccins tegelijk worden geleverd, dan kunnen ziekenhuizen bijspringen en nog eens een half miljoen prikken per week zetten. De voorbereiding daarop "loopt heel voorspoedig", zei Van Delden.

Over de levering van het Janssen-vaccin bestaat nog onduidelijkheid. De fabrikant kampt met tegenvallers in de productie, maar het is nog onbekend wat precies de gevolgen voor Nederland zijn. Van Delden sprak van een "vervelende onzekerheid".

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

19 minuten geleden
Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.

3 uur geleden
Werkdruk gehandicaptenzorg nog verder opgelopen, aldus bond

UTRECHT (ANP) - De werkdruk in de gehandicaptenzorg is volgens een meerderheid van de werknemers daar (64 procent) de laatste twee jaar nog verder opgelopen, zegt FNV Zorg & Welzijn. De bond hield een enquête onder 12.394 van zulke hulpverleners. Veel van de ondervraagden (37 procent) spelen met de gedachte de gehandicaptenzorg te verlaten.

20 uur geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

20 uur geleden
Eerste besmetting nieuwe mpox-variant in Duitsland

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is een eerste besmetting vastgesteld met de nieuwe variant van mpox. Dat meldt het Robert Koch Instituut, dat stelt dat het mpoxgeval afgelopen vrijdag is waargenomen.

22 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden