Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV ziet aantal vacatures volgend jaar weer dalen

UWV ziet aantal vacatures volgend jaar weer dalen

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal vacatures blijft dit jaar verder stijgen, maar neemt daarna weer af. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in een arbeidsmarktprognose. Het aantal banen neemt ook toe, net als het aantal gewerkte uren. Voor deze zaken geldt dat de groei zowel dit jaar als volgend jaar doorzet, al vlakt die wel af.

De arbeidsmarkt kreeg tijdens de coronacrisis de nodige klappen, maar herstelde zich daarna snel. Dat dit herstel niet in hetzelfde tempo doorzet komt door de nieuwe economische onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De economie kromp in 2020 met 3,8 procent, maar het aantal banen daalde slechts met 0,3 procent. Wel ging het aantal gewerkte uren harder omlaag. In 2021 herstelde de economie zich en kwam het aantal banen weer boven het niveau van 2020 uit. Het aantal gewerkte uren bleef nog achter. Ondanks de stijging de komende jaren is er niet de verwachting dat het aantal uren per baan in 2023 alweer boven het niveau van voor corona uitkomt.

Minder uren

De belangrijkste oorzaak is het feit dat zelfstandigen minder uren werken. Het aantal banen voor zelfstandigen steeg in 2020 hard, maar het totaal aantal uren nauwelijks. Daardoor daalde het gemiddeld aantal uren dat een zelfstandige werkte hard.

De meeste sectoren neemt het aantal banen toe. Met name in de uitzendbranche en de horecabranche ziet het UWV een sterke stijging. In de winkelbranche en de autoverkoop verwacht het UWV juist minder banen, net als in de industrie. Die laatste sector is zeer gevoelig voor de bewegingen van de economie, maar ook van internationale ontwikkelingen.

Meer uit Financieel

Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

20 minuten geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

57 minuten geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november harder gegroeid dan verwacht. In totaal kwamen er vorige maand 199.000 banen bij, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn belangrijke maandelijkse banenrapport. De werkloosheid daalde onverwachts.

1 uur geleden
Beeldmakers naar rechter om vergoeding beelden op sociale media

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.

1 uur geleden
Schiphol: vrijdag 117 vluchten geannuleerd door slecht weer

SCHIPHOL (ANP) - Van en naar Schiphol zijn vrijdag 117 vluchten geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Dat is volgens hem het gevolg van slechte weersomstandigheden en vluchten die donderdag vanwege dichte mist uitvielen en vertraging opliepen. Zo'n veertig van de geannuleerde vluchten vrijdag zijn van KLM, laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.

1 uur geleden
Heel Scandinavië keert zich nu tegen Tesla om Zweeds cao-conflict

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto's blokkeren.

2 uur geleden
Curator: meerdere partijen interesse in bedrijf achter Perry Sport

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere partijen hebben al interesse in een doorstart met het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, meldt curator Kees van de Meent. Moederbedrijf Sports Unlimited Retail ging woensdag failliet en Van de Meent werkt sindsdien aan de voorbereidingen voor een doorstart.

2 uur geleden