Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV zet zich schrap voor toename WW-uitkeringen

UWV zet zich schrap voor toename WW-uitkeringen

AMSTERDAM (ANP) - Om de toename van het aantal werkloosheidsuitkeringen door de coronacrisis te kunnen verwerken de aankomende tijd, trekt het UWV in hoog tempo nieuwe medewerkers aan. De organisatie zoekt vijfhonderd uitkeringsdeskundigen en vijftig 'adviseurs werk'.

Een uitkeringsdeskundige beoordeelt aanvragen voor een WW-uitkering; een 'adviseur werk' begeleidt mensen in de WW naar een nieuwe baan via persoonlijke gesprekken, trainingen en online hulp. Het UWV neemt al sinds maart extra medewerkers aan. In totaal zijn al 650 uitkeringsdeskundigen en adviseurs geworven en opgeleid, aldus het UWV. Voor 2021 verwacht de uitkeringsinstantie nog meer mensen aan te nemen.

Hoofd Arbeidsmarktinformatie- en advies van het UWV, Rob Witjes, verwacht dat de werkloosheid deze winter flink kan oplopen. "Onze prognose is dat in de eerste helft van 2021 het aantal WW-uitkeringen zal oplopen tot 400.000. Dat is een toename van 100.000, er zijn nu rond de 300.000 WW’ers."

Nog pijnlijker

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde na Prinsjesdag al in zijn Macro Economische Verkenning 2021 dat bij een "tweedegolfscenario" de werkloosheid in 2021 zelfs kan oplopen richting 10 procent, wat neerkomt op ruim 900.000 mensen. In februari van dit jaar was 2,9 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Witjes: "Zo’n tweede dreun zal nog pijnlijker zijn. Afgelopen voorjaar werd duidelijk dat vooral jongeren, zzp’ers en flexwerkers hun baan verloren. Vanaf september vond een deel van hen weer werk. Als in 2021 nog een ontslaggolf komt, geeft dat veel onzekerheid, met name bij deze kwetsbare groepen."

Reorganisaties

Witjes wijst ook op de mogelijkheid van een toename van reorganisaties bij bedrijven volgend jaar. "Naast de bekende sectoren zoals de horeca, raakt de economische krimp ook de logistiek, productie en zakelijke dienstverlening. Als de recessie doorzet, is dat voor bedrijven een reden om te reorganiseren. Denk daarbij aan het inkrimpen op stafafdelingen."

Het UWV streeft ernaar om WW’ers actief te begeleiden naar ander werk. "Als het kan zelfs van sector naar sector; in de ict, het onderwijs, en bij technische beroepen zoals monteur, is veel vraag naar medewerkers", aldus Witjes.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

13 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

15 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

15 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

17 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

18 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden