Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV: werkgevers vinden soft skills personeel steeds belangrijker

UWV: werkgevers vinden soft skills personeel steeds belangrijker

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de werkgevers denkt dat het steeds belangrijker wordt dat personeel behalve over vakkennis beschikt over zogeheten soft skills, zoals probleemoplossend vermogen en digitale en communicatieve vaardigheden. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van onderzoek onder meer dan 4500 werkgevers. Sommige werkgevers werven actief op deze vaardigheden of zetten scholing in om hun huidige personeel te laten bijleren.

Arbeidsmarktadviseur bij het UWV Frank Eskes zegt dat de arbeidsmarkt continu verandert, maar dat het de laatste jaren veel sneller is gegaan door automatisering en digitalisering. "Denk bijvoorbeeld aan automonteurs die nu ook de boordcomputer moeten kunnen repareren, of docenten die werken met laptops in de klas. Omdat het werk verandert, zoeken werkgevers nu ook andere vaardigheden bij werknemers", legt Eskes uit.

47 procent van de werkgevers verwacht dat digitale en vaktechnische vaardigheden steeds belangrijker gaan worden. Dat geldt ook voor andere soft skills, zoals communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid. Zo geeft 30 procent van de werkgevers aan personeel te willen werven dat oplossingsgericht kan denken. 29 procent selecteert nieuwe werknemers op communicatieve vaardigheden.

Bijscholen

Huidig personeel moet ook meekunnen in de veranderende werkomgeving, als gevolg van de digitalisering. Ruim negen op de tien werkgevers willen hun medewerkers daarom om- of bijscholen, stelt het UWV. Om voldoende bekwaam personeel in huis te hebben, wil 43 procent van de ondervraagde bedrijven extra personeel aannemen, iets wat volgens het UWV "lastig" kan zijn, gezien de krappe arbeidsmarkt.

Eskes haalt een eerder onderzoek van het UWV aan, waaruit naar voren kwam dat zeven op de tien werkgevers de afgelopen jaren personeel hebben aangenomen dat niet helemaal voldoet aan de functie-eisen. "Werkgevers gaven daarbij aan het belangrijker te vinden dat kandidaten beschikken over de juiste vaardigheden en vakkennis dan dat zij beschikken over specifieke werkervaring en diploma’s."

Meer uit Financieel

Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM (ANP) - Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

40 minuten geleden
Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

1 uur geleden
Deutsche Bahn schrapt komende jaren zo'n 30.000 banen

BERLIJN (ANP/DPA) - Deutsche Bahn (DB) schrapt komende vijf jaar zo'n 30.000 banen, oftewel ruim een tiende van het totale personeelsbestand. Dat heeft financieel directeur Levin Holle gezegd nadat de Duitse spoorvervoerder een miljardenverlies over de eerste helft van dit jaar wereldkundig had gemaakt. Vooral bij de administratieve functies moeten er waarschijnlijk veel mensen uit.

1 uur geleden
Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

2 uur geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

2 uur geleden
Nissan maakt veel minder winst door hevige concurrentie

YOKOHAMA (ANP) - Nissan heeft in het tweede kwartaal veel minder winst gemaakt, hoewel de Japanse autofabrikant wereldwijd net zoveel voertuigen heeft verkocht als een jaar eerder. In april, mei en juni verkocht Nissan 787.000 voertuigen, maar de fabrikant hield daar onderaan de streep minder geld aan over, onder meer door hogere marketingkosten. Die zouden nodig zijn om te kunnen opboksen tegen "intense verkoopconcurrentie" en het optimaliseren van de voorraad, vooral in de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Hogere winst Harley-Davidson door meer verkopen duurdere motoren

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent meer motoren verkocht, vooral de duurdere en meer winstgevende modellen waren in trek. Ook de winst ging omhoog, maakte de Amerikaanse motorfabrikant bekend.

3 uur geleden