Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

UWV vroeg geen toestemming voor proef waarbij wet is overtreden

UWV vroeg geen toestemming voor proef waarbij wet is overtreden

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV heeft geen toestemming gevraagd van het ministerie van Sociale Zaken voor een proef waarbij de wet is overtreden. Dat bevestigt de uitkeringsinstantie na eerdere berichtgeving van RTL Nieuws. Bij de proef van het kantoor in Zwolle zijn arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt zonder medische toets van een verzekeringsarts. Volgens de huidige regelgeving mag dat niet.

"Er is voor de proef geen toestemming gevraagd aan de raad van bestuur van het UWV en ook niet aan het ministerie", zegt een woordvoerder. "Dat proces is niet goed verlopen. Het ministerie is inmiddels ingelicht." In Zwolle kreeg een groep van negentien 60-plussers een arbeidsongeschiktheidsuitkering zonder medische toets. Hun dossiers werden enkel beoordeeld door een arbeidsdeskundige. De proef moet volgens de zegsman nog worden geëvalueerd.

Er zijn bij het UWV al jaren forse achterstanden bij het beoordelen van mensen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering omdat er een tekort is aan verzekeringsartsen. Op dit moment wachten 12.000 mensen op een keuring. Die moet worden uitgevoerd als iemand twee jaar ziek is.

Wachttijd

De wachttijd is op dit moment gemiddeld zeventien weken terwijl acht weken het wettelijk maximum is. In de zomer van vorig jaar maakte het UWV bekend dat het is gestopt met het terugvorderen van voorschotten die het al uitbetaalde aan arbeidsongeschikten. Mensen die toch niet in aanmerking kwamen voor de uitkering moesten forse bedragen terugbetalen als ze niet of slechts deels arbeidsongeschikt werden verklaard. "Mensen kunnen er zelf niets aan doen dat ze zo lang op de wachtlijst staan", aldus het UWV.

Om de achterstanden weg te werken is UWV-medewerkers gevraagd om oplossingen te bedenken. Er is een voorstel gedaan om een proef te doen in Hengelo om achterstanden weg te werken. Volgens het UWV gaat het om een andere proef dan in Zwolle en is nog niet duidelijk of, en op welke schaal, die zal worden uitgevoerd.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

10 minuten geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

2 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

4 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

4 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

5 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

6 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

6 uur geleden