
UWV spoorde uitkeringsfraude onrechtmatig op
DEN HAAG (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV heeft op ongeoorloofde wijze gegevens verzameld van mensen met een WW-uitkering om er achter te komen of ze illegaal in het buitenland zaten. De Autoriteit Persoonsgegevens wil opheldering van het UWV, meldt de NOS.
"We hebben op een bepaalde manier IP-adressen verworven en verwerkt", bevestigde een woordvoerder de berichtgeving van de NOS. "Wettelijk mag dit niet. Toen we daar achter kwamen hebben we hier juridisch advies over ingewonnen en zijn we hiermee gestopt", aldus de zegsman. De reden voor de ongeoorloofde werkwijze was een grootschalige fraude met WW-uitkeringen in 2019.
"Het UWV heeft een handhavende en toezichthoudende taak om te controleren of rechten en plichten nagekomen worden. Als je een WW-uitkering krijgt moet je in Nederland aanwezig zijn, je moet beschikbaar zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt", stelt de woordvoerder.
Negen maanden
Volgens hem is het gestopte systeem negen maanden actief geweest. Het UWV zegt meerdere systemen te hebben om fraudeurs op te sporen. "We hebben verschillende manieren om misbruik met uitkeringen te controleren. We hebben één daarvan nu stopgezet."
De 'risicoscan verblijf buiten Nederland' voldeed niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Telecommunicatiewet. Het UWV plaatste ook illegaal cookies bij bezoekers om die zo te volgen, meldde het ministerie van Sociale Zaken vorige maand aan de Tweede Kamer.
Aangepaste werkwijze
Het systeem is in februari stilgelegd. Het UWV werkt intussen aan een "aangepaste werkwijze" voor de risicoscan waarmee die wel zou voldoen aan de wetgeving. "Om een aangepaste werkwijze in te kunnen voeren is meer onderzoek nodig. Het streven is dat de risicoscan begin 2024 weer operationeel is", aldus het ministerie.
Tweede Kamerlid Stephan van Baarle (DENK) heeft de minister van Sociale Zaken om opheldering gevraagd. Hij noemt de werkwijze van het UWV "onacceptabel". D66'er Hind Dekker-Abdulaziz vraagt zich af of er helemaal niks is geleerd van het toeslagenschandaal. "Deze datahonger moet stoppen!", twittert ze. SP'er Nicole Temmink ziet ook een triest patroon in het gebeuren. "Mensen online zomaar volgen, zonder aanleiding, is een grove privacyschending. Zo gaat een wantrouwende overheid te werk."
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
27 minuten geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
28 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
3 uur geleden